Nye og brugte varer

Kopivarer – hvad må du?

Køb af original eller køb af kopi? Det kan være svært at skelne. Her er en kort gennemgang af reglerne, hvis du på nettet eller rejsen får købt varer, som ikke er ægte.

Kopivarer – hvad må du?

Regler for kopivarer

Det kan være svært at se, om en vare er en kopi eller original. Det er dog værd at vide, for der er særlige regler for køb af kopivarer.

Som privatperson må du gerne eje og bruge kopivarer i Danmark, men du må ikke sælge dem. Hvis du vil købe en kopivare, så kan reglerne være lidt indviklede og blandt andet afhænge af, hvor du køber kopien, så vær varsom.

Der er forskellige regler for, om du køber en kopivare i en netbutik, der har hjemme i et EU-land eller uden for EU. Og reglerne for kopier købt på rejser afhænger også af, om du er inden- eller uden for EU’s grænser.

Som udgangspunkt er det en god idé helt at undlade at købe kopier. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen deltager i ministeriernes netværk mod IPR-krænkelser. Du kan læse mere om de forholdsregler, du kan tage, på jegvælgerægte.dk.

 

5 gode råd om kopivarer

  • Er du det mindste i tvivl, om en vare er kopi eller ægte, så spørg, før du køber den. Bed om at få bevis for, at det er en original.

  • Tjek tegn på, at det ikke er en original. Det kan fx være unormal lav pris, kvaliteten synes dårligere end ventet, sælger står på et marked, hjemmesiden mangler kontaktoplysninger.

  • Undersøg, hvor netbutikken har hjemme. Selv om siden ser ud til at være europæisk, er det ikke sikkert, den er det. Du kan se, hvem der har registreret domænenavnet på whois.com.

  • Husk på, at kopivarer også sælges på fx sociale medier. Brug din sunde fornuft, før du handler. 
  • Pas på kopivarer i udlandet. Du skal overholde reglerne i det land, du besøger. Nogle lande har forbud mod både køb og brug af kopivarer, så overvej også, om du medbringer kopier (solbriller, tasker mm) på rejsen.

Kopier købt på nettet inden for EU

Du må gerne indføre kopivarer til Danmark, hvis de er købt over nettet i et land inden for EU. Selvom du gerne må købe kopierne efter dansk lov, så kan du stadig risikere at blive stævnet af den virksomhed, som har rettighederne til mærket, hvis det har en mistanke om, at du vil videresælge varerne.

Hvis du bliver stævnet, så vil kopivarerne blive tilbageholdt, indtil sagen er afgjort. Virksomhederne ved, at du har købt kopierne, fordi Toldstyrelsen kontakter dem rutinemæssigt, når de finder kopivarer på vej ind i landet.

Kopier købt på nettet uden for EU

Hvis du køber kopivarer i en netbutik, der har hjemme uden for EU, så har Toldstyrelsen ret til at tilbageholde og destruere varen, og du har ikke krav på erstatning. Du kan samtidig risikere, at det firma, der har rettighederne til originalen, stævner dig. Der har været eksempler på, at det er sket.

Kopier købt på rejsen inden for EU

Du må gerne tage kopivarer til eget brug med hjem efter en rejse i et andet EU-land. Reglerne for køb, brug og salg af kopivarer er dog ikke ens i de europæiske lande. Du skal naturligvis overholde reglerne i det land, du opholder dig i. Det er normalt ikke en undskyldning, at du ikke kendte reglerne.

For eksempel risikerer du store bøder, hvis du køber eller medbringer kopivarer i Italien. Og også i Frankrig og Portugal er det ulovligt at købe og bruge kopivarer, uanset om du har købt dem på gaden, på et marked eller i en butik.

Læs mere om, hvordan du handler sikkert på nettet

Kopier købt på rejsen uden for EU

Du må gerne tage kopivarer med hjem fra en rejse uden for EU, men der er nogle begrænsninger:

  • Værdien af varerne må ikke overstige 3.250 kroner

  • Varerne skal være pakket i din egen bagage

  • Varerne må kun være købt til privat brug - ikke til videresalg

Nogle lande har skrappere regler for køb af kopier end Danmark. Du skal naturligvis overholde reglerne i det land, du opholder dig i. Det er normalt ingen undskyldning, at du ikke kendte reglerne. Vær derfor opmærksom på, om du må købe og bruge kopivarer i det pågældende land.

Quiz om kopivarer

Tag quizzen

Klager over kopivarer

Har du handlet over nettet, og modtager du en vare, som viser sig ikke at være original, har du flere muligheder for at klage. Klag så hurtigt som muligt, og klag skriftligt, så du senere kan dokumentere, at du klagede hurtigt. Du skal altid forsøge at løse problemet først med sælgeren. Hvis I ikke kan blive enige, så har du flere muligheder for at gå videre med din klage.

 

Er varen købt hos en netbutik, der er etableret i Danmark, kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager. Det kræver dog, at varen har kostet minimum 1.050 kroner eller minimum 680 kroner, hvis der er tale om tøj og sko.

 

Er netbutikken ikke etableret i Danmark, men markedsfører den sig over for danskere, er du stadig beskyttet af de danske forbrugerregler, men du kan ikke klage til Center for Klageløsning. I det tilfælde kan du i stedet anlægge en sag ved domstolene.

 

Hvis varen er købt i en netbutik, som har hjemme i et EU-land, Island eller Norge, kan Forbruger Europa hjælpe dig. Forbruger Europa er en del af et europæisk netværk (European Consumer Centres Network) Netværket er finansieret af EU-Kommissionen og de nationale forbrugermyndigheder.

 

Hvis varen er købt i en netbutik uden for EU, kan du forsøge at indberette din klage på portalen Econsumer.gov.

 

Gå til Mæglingsteamet for Forbrugerklager

Gå til Forbruger Europa

Gå til Econsumer.gov

Sidst opdateret 06.01.2022