Nye og brugte varer

Energi- og miljømærker

Der findes både private og offentlige miljø- og energimærker. Nogle kredser om økologi, andre drejer sig om fairtrade, allergi eller kemi. Bliv klogere på mærkerne.

Er mærket officielt eller privat?

Ud af de mange mærker er kun ganske få officielle mærker, der er defineret og kontrolleret af en offentlig instans. Hovedparten er private mærker, og der er stor forskel på, hvad de betyder, og hvordan de bliver kontrolleret.

Nogle mærker lapper en del over hinanden, og flere dækker flere områder.

Officielle mærker

Når det gælder de officielle mærker, er du på sikker grund. Der er strenge krav til de varer, der får lov at benytte mærket, og der gennemføres effektiv kontrol. Det gælder for ”Blomsten”, ”Svanen” og det røde "Ø" - økologimærket.

Der stilles de samme dokumentationskrav til officielle udenlandske mærker som til de danske. De officielle mærker er bestemt ved lov, både når det gælder kriterier for mærket og kontrollen.

De officielle mærker i Danmark er:

- Ø-mærket - det danske økologimærke

- Svanen - det nordiske miljømærke

- EU’s energimærke

- Blomsten – EU’s miljømærke

- EU’s økologilogo

Du kan desuden støde på andre landes officielle mærker - såsom det tyske Bio-Siegel, der er et økologimærke, og det amerikanske EnergyStar, som er et energimærke.

Private mærker

Blandt de private mærker finder du en hel underskov af interesseorganisationer, der har udviklet eller anerkendt mærker. Det kan være mærker for dyrevelfærd, fairtrade, genbrug, kemikalier og beskyttelse af naturen.

Blandt de private mærker kan du med fordel vælge de, der er alment anerkendte, dokumenterede og har fungeret i længere tid. Det er typisk mærker, der er anerkendt af NGO’er og halvoffentlige virksomheder. De kan også være udviklet i samarbejde med en offentlig myndighed eller være støttet af myndighederne. På mærkernes hjemmeside kan du tjekke:

  • Hvem der er ansvarlig for mærkningsordningen
  • Hvilke kriterier der gælder for mærket
  • Hvem der kontrollerer brugen af mærket

De private er ofte omfattet af en international standard - eksempelvis ISO eller ISEAL. Kontrollen vil ofte blive varetaget af en uvildig instans.

Varemærker

Varemærker er private brands, som nogle virksomheder har udviklet til deres egne produkter. 

På virksomhedens hjemmeside kan du se, hvilke kriterier der gælder for mærket.

Varer forsynet med et varemærke bør have nogle fortrin frem for tilsvarende varer i butikken, der ikke er forsynet med mærket. Hvis det ikke er tilfældet, kan det være vildledende og en overtrædelse af markedsføringsloven.

Mange af de varer, der er forsynet med et varemærke, har desuden et officielt mærke. De vil så leve op til de kriterier, der gælder for det officielle mærke. Hvis varen alene er forsynet med varemærket, er det virksomheden selv, der fastsætter kriterier og står for kontrollen.

De private mærker og varemærker er ikke underlagt en officiel kontrol. Du kan læse mere om mærkerne, og hvordan de kontrolleres på virksomhedernes hjemmesider.

Læs mere om miljø og grøn livsstil

Miljøstyrelsen

Hos Miljøstyrelsen finder du råd og tips til en miljøvenlig hverdag.

Gå til Miljøstyrelsen

Energistyrelsen

Hos SparEnergi.dk finder du råd om anskaffelse og brug af elektriske apparater. Her kan du se, hvordan du kan spare energi og udnytte dine maskiner optimalt.

Gå til sparenergi.dk

Forbrugerombudsmanden

Hos Forbrugerombudsmanden finder du en vejledning i, hvordan virksomheder må markedsføre sig med miljømæssige udsagn.

Gå til Forbrugerombudsmanden

Ecolabel

Hos Ecolabel – Miljømærkning Danmark – kan du se, hvilke produkter der er forsynet med de officielle miljømærker Blomsten og Svanen.

Gå til Ecolabel

 

Klager

Hvis du vil klage over fx virksomheders markedsføring med miljømæssige udsagn, skal du kontakte Forbrugerombudsmanden.

Gå til Forbrugerombudsmanden

RELATERET INDHOLD PÅ FORBRUG.DK

Sidst opdateret 26.02.2021