Skip navigation

Brugte biler – reklamationsret og garanti

Er der fejl på den brugte bil, afhænger dine rettigheder af, hvor du har købt bilen, fx hos en brugtbilsforhandler, en privat sælger eller gennem en formidler.

Bilen er købt hos en forhandler

Du er dækket af købelovens regler om forbrugerkøb, når du køber brugt bil af en forhandler. Blandt andet har du to års reklamationsret, der løber fra leveringen.

Viser der sig mangler ved den brugte bil, kan du have krav på at få manglen afhjulpet eller at få pengene tilbage. Købelovens regler gælder for mangler, der var til stede på købstidspunktet, eller hvor årsagen til manglen var til stede. Også selvom manglen først viser sig senere. De krav, du kan stille til bilen, vil dog fx afhænge af dens alder og pris.

Er du blevet lovet en garanti, vil garantien ikke erstatte reklamationsretten, men løbe samtidig med. Brugtbilsgarantier er ofte kortere end din reklamationsret efter købeloven. Garantien kan også være begrænset til kun at gælde bestemte dele af køretøjet fx motor og gearkasse.

Køber du den brugte bil hos en forhandler på nettet, har du ret til at fortryde aftalen i op til 14 dage efter leveringen.

Klagemuligheder - bilen er købt hos en forhandler:

Opstår der uenighed mellem dig og brugtbilsforhandleren, kan du klage til Ankenævn for biler.

Bilen er købt af en privat sælger

Når du køber den brugte bil af en privatperson, er du ikke dækket af købelovens forbrugerbeskyttende paragraffer. Den private sælger må derfor gerne sælge en brugt bil med generelle forbehold, fx "købt som beset" og uden reklamationsret.

Den private sælger anses ikke for at være ekspert – heller ikke selvom han sælger en bil, han måske har kørt i gennem flere år. Du kan derfor ikke stille krav om at få rettet fejl, som sælgeren ikke havde kendskab til, da han solgte bilen. For at undgå at komme i klemme må du være særlig opmærksom på mulige fejl, når du vælger at købe bilen privat:

  • Undersøg bilen grundigt før købet. Overlad det til et autoværksted, FDM eller anden virksomhed, der tilbyder brugtvognstjek, hvis du ikke selv er ekspert.
  • Tag en længere prøvetur i den brugte bil, hvor du tester alle funktioner. Hav gerne en anden med på turen, så I er to til at vurdere.
  • Tjek den brugte bil i Bilbogen for eventuel gæld eller pant.
  • Tjek alle bilens papirer grundigt. Undersøg, om sælgeren faktisk er ejer af bilen. Hvis han ikke er, skal han have fuldmagt til salget af ejeren.
  • Få altid udleveret den originale registreringsattest samtidig med bilen. Du skal ikke acceptere at få den eftersendt.
  • Betal aldrig forud.

Klagemuligheder - bilen er købt af en privat sælger

Center for Klageløsning og Ankenævn for biler kan ikke hjælpe dig i private handler, så det kan blive vanskeligt at gennemføre en klagesag, hvis der er noget galt med den brugte bil.

Hvis du ikke kan finde en løsning med sælgeren, må du gå til domstolene med sagen.

Bilen er købt på en auktion

Er den brugte bil købt på en bilauktion, er det 'indsætteren' (den der indleverer varen til auktion), der hæfter som sælger. Vil auktionsfirmaet ikke oplyse, hvem indsætteren er, hæfter det selv som sælger.

Kommissionssalg af brugte biler

I kommissionssalg sælger brugtbilsforhandleren bilen i eget navn, men for en andens regning. Brugtbilsforhandleren hæfter, hvis der er mangler ved den brugte bil. Købet er et forbrugerkøb, der giver dig den særlige beskyttelse efter købelovens forbrugerkøbsregler.

Klagemuligheder - kommissionssalg

Opstår der uenighed mellem dig og forhandleren, kan du klage til Ankenævn for biler.

Formidlingssalg af brugte biler

Hvis brugtbilsforhandleren oplyser, at han handler på vegne af en privat forbruger, hvis navn også står på slutsedlen som 'sælgernavn', er det et forbrugerkøb, der giver dig den særlige beskyttelse efter købelovens forbrugerkøbsregler. Gem altid annoncen, så man kan se, hvem der har sat bilen til salg. 

Klagemuligheder - formidlingssalg

Du kan ikke klage til Ankenævn for biler, da dit krav skal rettes mod den private bilsælger.

Du må gå til en advokat eller til retshjælpen.

Sidst opdateret 24.06.2019

Kunne du bruge siden?

ARTIKLER:

ANDRE EMNER:


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 16.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet