Forbrugerleksikon

Brugsanvisninger og manualer

Der skal følge en brugsanvisning eller manual med varen, hvis det er nødvendigt. Du har krav på at få de nødvendige oplysninger om fx brug og vedligehold.

Det kan fx være en vejledning i, hvordan et usamlet møbel skal samles eller en brugsanvisning til en mobiltelefon. Det kan også være oplysning om, hvilken temperatur en madvare skal opbevares ved eller en vaskeanvisning til et stykke tøj.

Brugsanvisningen skal have et omfang, der gør det muligt for en almindelig forbruger at bruge og udnytte varen. Det kan være alt fra et lille vaskesymbol til en hel håndbog. Brugsanvisningen skal følge med, når du køber varen.

Brugsanvisning ikke altid nødvendig

En brugsanvisning er langt fra altid nødvendig. Køber du fx en lyserød t-shirt af bomuld, der kan vaskes ligesom andet kulørt bomuld, er en vaskeanvisning ikke nødvendig. Skal den derimod behandles anderledes end forventet, tåler den fx kun 20 grader, eller skal den vaskes separat, skal der følge en vaskeanvisning med varen.

Nem at forstå

En skriftlig brugsanvisning skal være skrevet på et sprog, som man forventes at kunne forstå. Du kan dog godt inden købet i nogle tilfælde aftale med sælgeren, at der ikke følger en manual med, eller at den er skrevet på fx engelsk. Det skal dog være udtrykkeligt aftalt inden købet, og sælger skal bevise, at du har accepteret den manglende eller udenlandske brugsanvisning. Det kan også være i orden, at sælger henviser til en hjemmeside, hvor du kan downloade manualen. Der findes specifik lovgivning inden for bestemte områder, hvor en manual er lovpligtig, og hvor det ikke kan aftales, at der ikke skal medfølge en manual.

Har markedsføringen af varen været på dansk, skal manualen også være på dansk, medmindre det klart og tydeligt fremgår af markedsføringen, at manualen er på engelsk.

Hent manualen på nettet

I nogle tilfælde behøver manualen ikke at følge med varen i en papirversion, når du køber den. Det kan være i orden, at sælger henviser til en hjemmeside, hvor du kan downloade de nødvendige oplysninger. Det vil især gælde, når du køber software.

Opdateret 08.10.2021