Øvrige nyheder

Festivalsæson: Pas på billethajer og handler med private

Det kan være risikabelt at købe festivalbilletter fra privatpersoner, hvis man ikke kender reglerne og tager sine forholdsregler. Læs her, hvordan du sikrer dig bedst muligt og undgår at blive udsat for svindel.

Denne pressemeddelelse er udsendt den 22. juni 2022.


Festivalsæsonen står for døren, og allerede på forhånd har flere store danske festivaller meldt om helt eller delvist udsolgt.

Udsolgte festivaller kan betyde, at billethajer og svindlere falbyder billetter til ågerpris. Men i kølvandet på pandemien er der i år også opstået en tendens, hvor privatpersoner har sat deres billetter til salg igen - og nogle endda under købsprisen.

”Uanset prisen kan det være risikabelt at købe billetter af private og uden om de officielle kanaler, hvis man ikke tager sine forholdsregler. For der er ikke nogen garanti for, hvilken vare man modtager – og billetten kan være falsk eller kopieret og solgt flere gange,” siger Susanne Aamann, der er jurist og kontorchef i Forbrugerpolitisk Center under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Det er ulovligt at gensælge billetter til en højere pris end den oprindelige salgspris. Dertil kommer, at du ikke er dækket af de samme forbrugerbeskyttende regler og rettigheder, når handlen foregår mellem private. Det betyder, at sikkerhedsnettet er begrænset, hvis handlen går galt.

”Uagtet, at der kan være tale om klokkeklart bedrageri eller ulovlig overpris, kan det være svært at gøre sin klagesag gældende som privatperson. For Forbrugerklagenævnet behandler som udgangspunkt kun sager mellem forbrugere og erhvervsdrivende. Derfor skal du selv gå til politiet eller til en domstol,” forklarer Susanne Aamann.

Det bedste er derfor at købe billetter gennem officielle salgskanaler. Det vil sige online billetkontorer eller festivallens egen hjemmeside.

Hvis festivallen er udsolgt, har flere festivaller og officielle billetudbydere gensalgsbørser, hvor private kan videresælge deres billet til andre private, som står på venteliste til samme arrangement.

”Man skal helst være sikker på, hvem man handler med, og om man handler via en tredjepart. Det gælder også, selv om man gensælger via en officiel hjemmeside; her bør man alligevel nærlæse betingelserne, så man er sikker på rammerne for handlen,” siger Susanne Aamann.

Hvis du vælger at handle direkte med en privatperson – og helt uden om de officielle salgskanaler – skal du være særligt varsom.

Køb helst af folk, du kender, og hvis ikke det er muligt, så vælg en sælger, der er NemID-valideret, hvis du eksempelvis køber billetten på Den Blå Avis. Det vil sige, at vedkommende har indtastet sine NemID-oplysninger som led i at verificere, at vedkommende er, hvem de udgiver sig for at være.

”Man er ikke helgarderet mod svindel, fordi man vælger en sælger, der er NemID-valideret, betaler via MobilePay og mødes fysisk. Men det handler alt sammen om at mindske risikoen for at blive snydt og skræmme eventuelle svindlere væk,” siger Susanne Aamann.

Overfør gerne pengene via MobilePay, hvor sælger som udgangspunkt vil være oprettet med sit rigtige navn, og hvor pengene kan spores. Hvis du derimod handler med kontanter, kan det være næsten umuligt at bevise, hvem der modtog hvilke penge hvornår.

Overvej at mødes fysisk, når billetten skal overdrages. Det er ingen helgardering imod, at sælger kopierer og sælger billetten til flere. Men det kan måske mindske incitamentet til en hurtig gevinst, hvis vedkommende skal troppe op fysisk, åbne sin hoveddør eller udlevere sit fulde navn, adresse og telefonnummer.

På den offentlige forbrugerportal forbrug.dk kan du læse endnu flere råd til, hvordan du sikrer dig, når du køber billetter.

Pressekontakt:

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98.