Øvrige nyheder

Brexit påvirker millioner af danske netkøb

Storbritannien hører til i toppen, både hvad angår danskernes flydestinationer og valg af netbutikker. En no deal Brexit ventes blandt andet at få betydning for told, klagemuligheder og forbrugernes rettigheder ved flyaflysninger. Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, har samlet information om en no deal Brexits betydning for de danske forbrugere, hvis det bliver en realitet.

Denne pressemeddelelse er udsendt den 14. marts 2019.


Danskere, der handler i britiske butikker eller rejser til Storbritannien, skal være opmærksomme på, at der vil ske ændringer, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale – en såkaldt no deal Brexit. For eksempel vil der komme told på varer købt i Storbritannien, hvis prisen overstiger bestemte beløb, uanset om varerne er købt i en fysisk butik eller på nettet.

Danskerne handler meget i de britiske netbutikker og rejser også gerne derover. Brexit kan komme til at betyde forandringer, som det er værd at være opmærksom på som dansk forbruger,

siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Mette Rose Skaksen.

Sidste år handlede danskerne knap otte millioner gange i britiske netbutikker til en samlet værdi af næsten fem milliarder kroner ifølge tal fra FDIH. Det placerer Storbritannien som nummer tre på listen over lande, hvor danskerne køber mest på nettet, når der ses bort fra Danmark.

I første omgang er det primært tolden og forbrugernes klagemuligheder, som Brexit får betydning for ved nethandel. Der er dog også en række specifikke områder, hvor en no deal Brexit får betydning. Forbrugerne bør eksempelvis være opmærksomme på, at det ikke længere vil være tilladt for privatpersoner at få tilsendt lægemidler fra Storbritannien i tilfælde af no deal.

En del EU-regler er skrevet ind i britisk lov, og det vil være den, der umiddelbart også gælder efter Brexit. Meget vil derfor være uændret, men briterne kan beslutte at ændre deres lovgivning senere.

Der er stadig mange ting, som er uafklarede i forhold til Brexit, og meget kan blive ændret i tiden efter, at Storbritannien er trådt ud af EU. På forbrug.dk vil vi forsøge løbende at informere om de væsentligste ændringer, der har betydning for forbrugerne

siger Mette Rose Skaksen.

Det er ikke kun i forhold til nethandel, at Brexit får betydning for danskerne. Storbritannien er den klart mest populære flydestination med 3,6 millioner årlige passagerer til og fra danske lufthavne, viser tal fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Alene i Københavns Lufthavn er der i gennemsnit 31 daglige afgange til London.

No deal indebærer, at EU’s passagerrettighedsforordning ikke længere omfatter britiske luftfartsselskaber, og det vil få betydning for danskernes rettigheder ved blandt andet flyaflysninger og forsinkelser, når de rejser fra Storbritannien til Danmark.

På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samlet en række svar på typiske forbrugerspørgsmål om Brexit.

Hvis der er mere konkrete spørgsmål, så kan man stille dem på Forbruger Europas hjemmeside. Forbruger Europa, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, er etableret af EU-kommissionen til blandt andet at behandle forbrugerklager over køb foretaget over EU’s grænser.

Efter Brexit kan Forbruger Europa ikke længere tage imod klager over britiske erhvervsdrivende, med mindre der kommer en aftale mellem EU og Storbritannien. Det stiller forbrugerne dårligere, for det betyder, at de får svært ved at få hjælp, hvis netbutikken for eksempel ikke vil udbedre fejl og mangler på det købte,

siger chef for Forbruger Europa i Danmark, Lars Arent.

Forbruger Europa opfordrer samtidig forbrugere, som ønsker at klage over en britisk erhvervsdrivende til at kontakte Forbruger Europa hurtigst muligt.

For yderligere information:

Kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 71 50 98.