Skip navigation

Køb af julegaver – her er de gode råd

07. november 2018

Julen nærmer sig og dermed også årets køb af julegaver. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis gaven skal kunne byttes? Og hvor lang tid er et gavekort gyldigt? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet de gode råd.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer uvildigt om regler og rettigheder på forbrugerområdet.

Køb af årets julegaver står for døren, og vi har derfor samlet guides med gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber gaven.

Vil du vide mere om reglerne, kan du læse mere på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen står bag.

Pressen er også meget velkomne til at kontakte os via vores pressetelefon - 41 71 50 98 - hvor vi gerne svarer på spørgsmål om forbrugernes rettigheder ved køb og bytte af julegaver.

Tjek byttereglerne, før du køber julegaver

Souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann, siger:

”Det er en god idé at have styr på byttereglerne – også før du køber julegaven. Modtagerens mulighed for at bytte gaven afhænger nemlig af, om den er købt på nettet eller i en fysisk butik.”

”Er gaven købt på nettet, er der 14 dages fortrydelsesfrist, fra du som giver af gaven har modtaget varen - medmindre der er aftalt en længere frist med netbutikken. Er gaven købt i en fysisk butik, kan den kun returneres eller byttes, hvis det er aftalt med butikken, da du købte gaven.”

”Er gaven købt i en fysisk butik, skal du være opmærksom på, at der er forskel på en returret og en bytteret. Er der aftalt en returret, har du ret til at få prisen for varen udbetalt, mens en bytteret giver dig ret til at vælge en anden vare i butikken.”

Guide: Bytteregler – julegaven er købt i en fysisk butik

 • Gaven kan kun byttes eller returneres, hvis det er aftalt ved købet
 • Du skal kunne fremvise en bon, eller varen skal have et byttemærke
 • Du skal forvente, at varen skal kunne sælges igen som ny. Den må ikke være brugt, mærker må ikke være klippet af, og emballagen skal ofte følge med varen
 • En bytteret giver dig ret til at vælge en anden vare i butikken
 • En returret giver dig ret til at få prisen for varen udbetalt
 • Du skal overholde den aftalte frist

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Guide: Bytteregler - julegaven er købt på nettet:

 • Er julegaven købt på nettet, er fortrydelsesfristen 14 dage, fra giveren af gaven har modtaget varen, medmindre der er aftalt en længere frist
 • Du skal inden for fristen meddele sælgeren klart og tydeligt, at du vil bruge din fortrydelsesret. Herefter har du yderligere 14 dage til at returnere varen i
 • Du skal selv betale returportoen, medmindre netbutikken giver gratis returforsendelse
 • Du har selv ansvaret for gaven, mens du har den og under forsendelsen tilbage til netbutikken
 • Du må kun prøve gaven, som du kan gøre det i en butik, hvis du vil have alle pengene retur. Er gaven brugt ud over det, skal du selv betale, hvis gaven er forringet i værdi
 • Pengene for gaven vil typisk blive returneret til giverens konto

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Regler: Gavekort

Souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann, siger:

”Køber du et elektronisk gavekort, fx et plastickort med magnetstribe, kan modtageren som udgangspunkt få pengene for gavekortet udbetalt, hvis butikken ikke har noget, som modtageren kan lide. Vær dog opmærksom på, at butikken under visse betingelser kan opkræve et gebyr for at udbetale pengene. Er gavekortet ikke elektronisk, kan modtageren som udgangspunkt ikke forlange at få pengene retur.”

”Et gavekort kan være en fin julegaveidé, fordi det giver modtageren frihed til selv at vælge, hvad gavekortet skal bruges til. Vores tidligere undersøgelser viser dog, at hver femte ikke når at få det brugt. Så overvej, om det er sandsynligt, at modtageren får indløst gavekortet.”  

Guide: Gavekort som julegave

 • Som udgangspunkt er et gavekort gyldigt i tre år, men der kan aftales en anden frist
 • Er der aftalt en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort
 • Modtageren af gavekortet kan som udgangspunkt få pengene for et gavekort udbetalt, hvis det er elektronisk. Et elektronisk gavekort er fx et plastickort med magnetstribe. Vær dog opmærksom på, at butikken under visse betingelser kan opkræve et gebyr for at udbetale pengene.
 • Er gavekortet ikke elektronisk, kan modtageren som udgangspunkt ikke forlange at få pengene retur.

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Se forbrug.dk’s tema om regler for at bytte julegaver
Se forbrug.dk’s tema om gavekort

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet