Kopivarer – hvad må du?

Køb af original eller køb af kopi? Det kan være svært at skelne. Her en kort gennemgang af regler, hvis du får købt varer, som ikke er ægte på nettet eller rejsen.

Det kan være svært at se, om en varer er kopi eller original, men det er værd at vide, for der er særlige regler for køb af kopivarer.

Som privatperson må du gerne eje og bruge kopivarer i Danmark, men du må ikke sælge dem. Hvis du vil købe en kopivarer, så kan reglerne være lidt indviklede og blandt andet afhænge af, hvor du køber kopien, så vær varsom.

Der er forskellige regler for, om du køber en kopier i en netbutik, der har hjemme i et EU-land eller uden for EU. Og reglerne for kopier købt på rejser afhænger også af, om du er inden- eller uden for EU’s grænser.

Som udgangspunkt er det en god idé helt at undlade at købe kopier. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen deltager i ministeriernes netværk  om piratkopiering. Du kan læse mere om  de forholdsregler, du kan tage på stoppiratkopiering.dk

Gode råd om kopivarer

  • Er du det mindste i tvivl om en varer er kopi eller ægte, så spørg før du køber den, og bed om at få bevis for, at det er en original.

  • Tjek tegn på, at det ikke er en original. Det kan fx være unormal lav pris, kvaliteten synes dårligere end ventet, sælger står på et marked, hjemmesiden mangler kontaktoplysninger.

  • Undersøg, hvor netbutikken har hjemme. Selv om siden ser ud til at være europæisk, er det ikke sikkert, den er det. Du kan se, hvem der har registreret domænenavnet på who.is.

  • Pas på kopivarer i udlandet. Du skal overholde reglerne, i det land du besøger, og nogle lande har forbud mod både køb og brug af kopivarer, så overvej også om du medbringer kopier (solbriller, tasker mm) på rejsen.

Kopier købt på nettet inden for EU

Du må gerne indføre kopivarer til Danmark, hvis de er købt over nettet i et land inden for EU. Selv om du gerne må købe kopierne efter dansk lov, så kan du stadig risikere at blive stævnet af den virksomhed, som har rettighederne til mærket, hvis det har en mistanke om, at du vil videresælge varerne.

Hvis du bliver stævnet, så vil kopivarerne blive tilbageholdt, indtil sagen er afgjort. Virksomhederne ved, at du har købt kopierne, fordi SKAT kontakter dem rutinemæssigt, når de finder kopivarer på vej ind i landet.

Kopier købt på nettet uden for EU

Hvis du køber kopivarer i en netbutik, der har hjemme uden for EU, så har SKAT ret til at tilbageholde og destruere varen, og du har ikke krav på erstatning. Du kan samtidig risikere, at det firma, der har rettighederne til originalen stævner dig. Der har været eksempler på, at det er sket.

Kopier købt på rejsen inden for EU

Du må gerne tage kopivarer til eget brug med hjem efter en rejse i et andet EU-land. Reglerne for køb, brug og salg af kopivarer er dog ikke ens i de europæiske lande, og du skal naturligvis overholder reglerne i det land, du opholder dig i. Det er normalt ikke en undskyldning, at du ikke kendte reglerne.

For eksempel risikerer du store bøder, hvis du køber eller medbringer kopivarer i Italien. Og også i Frankrig og Portugal er det ulovligt at købe og bruge kopivarer, uanset om du har købt dem på gaden, på et marked eller i en butik.

Kopier købt på rejsen uden for EU

Du må gerne tage kopivarer med hjem fra en rejse uden for EU, men der er nogle begrænsninger:

  • Værdien af varerne må ikke overstige 3.250 kroner

  • Varerne skal være pakket i din egen bagage

  • Varerne må kun være købt til privat brug - ikke til videresalg

Nogle lande har skrappere regler for køb af kopier end Danmark, og du skal naturligvis overholde reglerne i det land, du opholder dig i. Det er normalt ingen undskyldning, at du ikke kendte reglerne. Vær derfor opmærksom på, om du må købe og bruge kopivarer i det pågældende land.

Klager over kopivarer

Har du handlet over nettet, og modtager du en vare, som viser sig ikke at være original, har du flere muligheder for at klage. Klag så hurtigt som muligt og klag skriftligt, så du senere kan dokumentere, at du klagede hurtigt. Du skal altid forsøge at løse problemet først med sælgeren. Hvis I ikke kan blive enige, så har du flere muligheder for at gå videre med din klage.

Er varen købt hos en netbutik, der er etableret i Danmark, kan du klage til Center for Klageløsning. Det kræver dog, at varen har kostet minimum 1.000 kroner eller minimum 650 kroner, hvis der er tale om tøj og sko.

Er netbutikken ikke etableret i Danmark, men markedsfører den sig over for danskere, er du stadig beskyttet af de danske forbrugerregler, men du kan ikke klage til Center for Klageløsning. I det tilfælde kan du i stedet anlægge en sag ved domstolene.

Hvis varen er købt i en netbutik, som har hjemme i et EU-land, Island eller Norge, kan Forbruger Europa hjælpe dig.  Forbruger Europa er en del af et europæisk netværk (European Consumer Centres Network) Netværket er finansieret af EU-Kommissionen og de nationale forbrugermyndigheder.

Hvis varen er købt i en netbutik uden for EU, kan du forsøge at indberette din klage på portalen Econsumer.gov.

Kunne du bruge siden?

ARTIKLER:

ANDRE EMNER:


Hold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

Gør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

Få aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter