Skip navigation

Guide: Køb af brugte varer på nettet og sociale medier

Køber du brugt tøj og elektronik på nettet? Læs blandt andet om, hvad du har ret til, hvis varen ikke er som forventet, eller du vil fortryde købet. 

Tjek, om sælgeren er privatperson eller virksomhed

Der er forskel på dine rettigheder afhængigt af, om du køber den brugte vare af en privatperson eller en virksomhed. 

Når du handler hos en virksomhed, er du altid dækket af købeloven. Det betyder, at du har reklamationsret på to år, hvis der opstår fejl på den brugte vare, som du ikke selv er skyld i. Hvis selve aftalen er indgået på nettet, har du desuden 14 dage, hvor du kan fortryde købet.

Nogle sælgere kan ved første indtryk se ud som om, at de er privatpersoner, men de behøver ikke være det. Sælgeren kan for eksempel have det som en hobby at købe varer og sælge dem videre. Så er der ikke længere tale om en privatperson, men en virksomhed. Men sælger personen bare ud af sine egne ting, er der ikke tale om det, man kalder ”erhvervsmæssigt salg”. 

Når du handler med en anden privatperson, afhænger dine rettigheder af, hvad I har aftalt. Har I ikke aftalt noget, har du også her to års reklamationsret. De forbrugerbeskyttende regler for nethandel gælder dog ikke. Du kan desuden ikke gå til Mæglingsteamet for Forbrugerklager, hvis noget går galt. Du har heller ikke fortrydelsesret – medmindre du har aftalt det med sælgeren. 

Køber du brugte varer hos en virksomhed?

Hvis du køber dine brugte varer over nettet, så betal altid med betalingskort, når du handler med en virksomhed. Så kan banken trække pengene tilbage, hvis du ikke modtager din vare. Tjek også virksomheden på nettet, fx anmeldelsessites.

Tjek også CVR-registeret.

Køber du brugte varer af en privat?

 • Tjek, hvem sælgeren er

Generelt er det sikkert at købe brugt på nettet og de sociale medier. Som med alt andet kan man dog altid risikere at blive snydt. Tjek derfor, hvem sælgeren er, før du betaler for varen. Det vigtige er, at det er en, du kan stole på. 

Nogle hjemmesider har ordninger, hvor brugerne kan vurdere, hvor tilfredse de er med dem, de har handlet med. Tjek, hvad andre brugere skriver om sælgeren. Har de gode oplevelser med at handle med personen?

Er der ikke en sådan ordning, kan du søge efter personen på nettet. Stemmer navn og adresse overens med de oplysninger, sælgeren har givet til dig om sig selv? 

 • Mød sælgeren face-to-face

Når du handler med en privatperson, har du ingen lovbestemt fortrydelsesret - medmindre du og sælgeren har aftalt det. Du har derimod to års reklamationsret, medmindre I har aftalt andet. 

Du er bedst sikret, hvis du undlader at forudbetale, men i stedet mødes med den, du skal købe varen af. Så kan du både prøve, om den virker og i øvrigt er, som du havde forventet. Du kan samtidig betale. Så er du sikker på at få varen. Har du ikke selv mulighed for at møde op, så undersøg, om du kender én, der kan møde op og købe varen for dig. Er det ikke muligt, så bed fx om at se flere billeder eller få mål på varen.

 • Varen er ikke som aftalt – hvad gør du så?

Hvis ikke I har aftalt noget andet, har du to års reklamationsret. Hvis der er tale om en brugt vare, og der er fejl ved den, som sælgeren er ansvarlig for – en såkaldt mangel - har du ret til at få alle dine penge eller en del af dem tilbage. 

 • Du kan ikke nødvendigvis fortryde

Har du handlet med en privatperson, har du ingen lovbestemt fortrydelsesret. Du kan dog forsøge at aftale dig frem til en fortrydelsesret med sælgeren. Men hvis sælgeren ikke vil lade dig fortryde handlen, er der ikke noget, du kan gøre ved det. 

 • Særlige ordninger

Nogle hjemmesider har ordninger, der sikrer, at du kan få dine penge tilbage, hvis varen eksempelvis aldrig dukker op. Du kan læse mere om det på hjemmesiderne.

Herudover har organisationerne, der står bag indsatsen Bo trygt, indgået et samarbejde med erhvervslivet og flere handelsplatforme, hvor handelsplatformene forpligter sig til at iværksætte en række tiltag, der skal mindske hæleri.

Læs mere hos Det Kriminalpræventive Råd.

Tjek også, om du handler via en online platform

På nettet findes der hjemmesider, hvor du kan finde og købe produkter fra forskellige sælgere. Det kan både være erhvervsdrivende sælgere og privatpersoner.

Hvis du handler via en såkaldt online platform, er der ting, du skal være særligt opmærksom på. Vær fx opmærksom på:

 • om du handler direkte med platformen
 • om platformen er formidler/mellemled
 • om platformen alene fungerer som en slags digital annonceavis, der stiller hjemmesideplads eller en app til rådighed for fx to private handlende

Hvis du handler direkte med en person eller virksomhed, er denne den egentlige aftalepart. Handler du direkte med platformen, er det dén, som er aftaleparten.

Hvis platformen er formidler, vil det bero på en konkret vurdering, om du handler med platformen eller en evt. leverandør/sælger. Det vil blandt andet bero på, hvor tydeligt platformen har oplyst dig om, at den alene er et mellemled, om den stiller et betalingssystem til rådighed mv.

Læs mere om dine rettigheder ved e-handel her

Brug evt. denne tjekliste til at sikre dit køb bedst muligt:

 • Hvem handler du med – er det sælgeren eller en hjemmeside, som formidler handlen? Det har betydning for, hvem du skal kontakte, hvis der er problemer med varen
 • Vær opmærksom på, at du ikke er dækket af de forbrugerbeskyttende regler, hvis sælgeren er en privatperson. Du har heller ingen fortrydelsesret, medmindre du aftaler det med sælgeren – og helst på skrift
 • Tjek søgeindstillingerne på den side, du handler på – er søgeresultaterne fx rangeret efter pris, tidspunkt eller placering?
 • Tjek, om der er gebyrer på din handel
 • Tjek vilkår for aftalen og dataopbevaring. Vil du fx acceptere cookies fra sælger eller den platform, du handler på?

Hos politiet kan du læse mere om, hvordan du undgår bedrageri ved handel med private

Gode råd - køb af brugte varer på nettet og sociale medier

 • Lad være med at handle, før du ved, hvem sælgeren er
 • Er den brugte vare urealistisk billig – så vær varsom med at købe den. Det kan fx være en stjålen vare eller en kopivare
 • Lad være med at afgive dine personlige oplysninger, fx dit CPR-nummer, hvis sælgeren beder om det. Det kan blive brugt til svindel
 • Mød, så vidt det er muligt, sælgeren ansigt-til-ansigt, og pas på med at betale forud. Du risikerer, at varen ikke dukker op, og så er dine penge måske tabt
 • Sørg for, at du kan dokumentere dit køb, få fx en kvittering
 • Betaler du med mobilen, er det en god idé at skrive i emnefeltet, hvilke varer det drejer sig om. Så kan du i højere grad bevise, hvad du har købt
 • Undersøg, om hjemmesiden har en ordning, der sikrer, at du kan få dine penge tilbage, hvis varen ikke dukker op eller er uægte
 • Tjek, om den private sælger har mange varer til salg. Måske er sælgeren ikke så privat, som det ser ud til?
 • Hvis du fx vil købe en brugt cykel, så har politiet en app, hvor du kan tjekke, om cyklen er stjålet

Sidst opdateret 23.06.2021

KUNNE DU BRUGE SIDEN?