Skip navigation

E-handel: Regler for fragt og levering

Som oftest indgår du en aftale med netbutikken om levering. Det vil i så fald være netbutikkens ansvar, hvis varen forsvinder, og du ikke modtager den, eller hvis den bliver beskadiget under transporten.

fragt

Når du handler på nettet i Danmark og EU, vil fragtprisen i langt de fleste tilfælde være lagt oven i varens pris. I nogle tilfælde er den medregnet i varens pris.

Husk at undersøge butikkens leveringsmuligheder og -betingelser. Måske tilbyder butikken flere forskellige løsninger, og du kan vælge ud fra, hvad der bedst passer dine behov. Fx om pakken kan spores, eller om den kan leveres på dit arbejde eller i en pakkeshop.

Hvis du selv finder et fragtfirma

Hvis du selv indgår en aftale med et fragtfirma, som ikke er et, netbutikken tilbyder, er du selv ansvarlig for fragten. Ansvaret for varen overgår til dig, når fragtfirmaet modtager varen. Sker der skade under transporten, er det fragtfirmaet, du skal klage til, og ikke netbutikken.

Hvornår har du ansvaret for varen?

I følgende tilfælde har du ansvaret for varen:

  • Når du får varen leveret og har den i fysisk besiddelse.
  • Under returnering, hvis du fortryder købet. Hvis der skulle ske en skade på varen under transporten retur til netbutikken, er det dig, der har ansvaret.
  • Hvis du selv har bestilt levering af varen med et fragtfirma, der ikke har en aftale med den netbutik, du handler med, overtager du ansvaret, når varen er overleveret til transportfirmaet.

Hvornår må netbutikken trække pengene fra din konto?

Netbutikken må normalt ikke trække pengene fra din konto, før den sender varen.

Hvis varen er fremstillet særligt til dig, kan butikken dog kræve, at du betaler forud.

Du skal være opmærksom på, at der eventuelt kan gælde andre regler for virksomheder, som hører hjemme i et andet EU-land.

Forsinket levering

Når du bestiller levering i netbutikken, skal netbutikken levere din vare eller ydelse senest 30 dage efter bestillingen, medmindre I har aftalt noget andet. Det gælder både for handel på nettet og i en fysisk butik.

Bliver varen ikke leveret som aftalt, kan du sende netbutikken et såkaldt påkrav, altså en rykkerskrivelse, hvor du fastsætter en ny, rimelig leveringsfrist. Bliver varen ikke leveret inden for den nye frist, kan du hæve købet.

Hvis det har været klart for butikken allerede under købet, at leveringstidspunktet er vigtigt for dig, kan du hæve købet, så snart der er tale om forsinkelse. Fx hvis varen skal bruges ved en bestemt lejlighed. Gør derfor netbutikken tydelig opmærksom på det, hvis du skal bruge en vare på et bestemt tidspunkt.

Nægter netbutikken at levere varen?

Hvis netbutikken nægter at levere varen, kan du hæve købet, selvom leveringsfristen ikke er overskredet, og der altså ikke er tale om forsinkelse. Sørg for at kunne dokumentere, at netbutikken nægter at levere varen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt sælgeren nægter at levere, eller om der er tale om forsinkelse, så send et rykkerbrev, når leveringsfristen er udløbet.

Er varen blevet væk under fragten?

Netbutikken har som udgangspunkt ansvaret, hvis varen bliver væk under fragten. Varen er først dit ansvar, når den er leveret til dig.

Det er ikke nok, at varen for eksempel står foran din hoveddør, medmindre du har aftalt med netbutikken eller fragtselskabet, at det er der, de sætter den.

Der er enkelte tilfælde, hvor netbutikken ikke har ansvaret for varen under fragten. Det gælder for eksempel, hvis du har indgået en aftale med et fragtfirma, som netbutikken ikke tilbyder på sin hjemmeside.

Hvis varen forsvinder under transporten tilbage til netbutikken

Du overtager ansvaret for varen, når den er leveret til dig. Skal du returnere et netkøb, er det derfor dit ansvar, hvis varen forsvinder eller går i stykker under transporten tilbage til netbutikken.

I et tilfælde overgår risikoen for varen dog til sælgeren. Det sker i tilfælde, hvor du har krav på at hæve købet på grund af fejl på varen. Det betyder, at du har krav på at få købesummen retur, hvis den defekte vare forsvinder under transporten tilbage til netbutikken, og det skyldes et hændeligt uheld

Forsvinder varen, fordi du har handlet uagtsomt, mister du dog retten til at få købesummen tilbagebetalt​.

Modtager du ikke varen, eller får du en forkert vare?

Bliver varen ikke leveret som aftalt, har du krav på at få alle dine penge retur. Det samme gælder, hvis du får leveret en forkert vare.

Læs mere om charge back

Modtager du flere varer, end du har bestilt?

Hvis du modtager flere varer, end du har bestilt, så tjek først og fremmest, at du ikke ved en fejl er kommet til fx at bestille to styk af varen eller er kommet til at trykke bestillingen igennem to gange eller lignende.

Hvis det ikke er din fejl, at du har fået tilsendt flere varer, end du bestilte, så skal butikken betale returfragten. 

Du har pligt til at opbevare varen på en forsvarlig måde, indtil butikken enten henter sin vare eller sender en kuvert med returlabel eller lignende.

Er varen i stykker?

Udgangspunktet er, at sælgeren betaler alle de omkostninger, der opstår i forbindelse med en afhjælpning eller en omlevering. Du skal derfor ikke finde dig i at skulle betale fx fragtmand eller porto, når en vare skal sendes til reparation.

EU-regler om geoblokering

EU-regler for geoblokering betyder, at netbutikker i EU ikke må begrænse deres salg til forbrugere fra andre EU-lande på grund af nationalitet, bopæl eller hjemsted.

Du vil dermed have ret til at handle på en tysk netbutiks hjemmeside i stedet for at blive omdirigeret til en dansk version.

Sidst opdateret 01.11.2021

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

nethandel helt sikkert

Samlet indgang til information om, hvordan du handler sikkert på nettet, og hvad du kan gøre, hvis det er gået galt.