Skip navigation

Tid til at købe årets julegaver - det skal du være opmærksom på

17. november 2020

Julen og årets gaveindkøb nærmer sig, og så er det en god idé at have styr på reglerne for at bytte, gavekort og forsendelse. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet svarene på en række typiske spørgsmål om forbrugerrettigheder ved julegaveindkøb.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer uvildigt om regler og rettigheder på forbrugerområdet.

Susanne Aamann, der er forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, giver her svar på, hvad forbrugerne skal være opmærksomme på, når de køber julegaver:

Kan gaven altid byttes?

”Hvis du har købt gaven i en fysisk butik, kan modtageren af gaven kun bytte den eller få pengene retur, hvis det er aftalt ved købet. Det er butikken selv, der bestemmer, om den vil tilbyde bytte- og returret samt vilkårene herfor. Tjek det gerne, før du køber gaven.”

”Hvis julegaven er købt på nettet, er der som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret. Hvis netbutikken ønsker det, kan der gives en længere frist. Nogle netbutikker tilbyder det, fordi de ved, at mange gerne vil købe gaver længe før jul. Under alle omstændigheder er det en god idé at tjekke byttemulighederne, før gaven købes.”

Hvad er de gode råd, hvis jeg køber julegaven på nettet?

”Hvis du ikke kender netbutikken på forhånd, så tjek, hvem der står bag. Tjek, hvor pakken sendes fra, og betal med betalingskort. Det er alt sammen gode råd, som sikrer, at du står bedre, hvis noget skulle gå galt.”

”Netbutikker i EU skal oplyse deres fysiske adresse, mail mv, så du har mulighed for at komme i kontakt med dem. Hvis du ikke kan finde kontaktoplysninger, men for eksempel kun en kontaktformular, bør du være mere opmærksom på, om det kan være en fupbutik.”

”Det har betydning, hvor det, du køber, sendes fra. Selvom netbutikken hører hjemme i EU, kan pakken blive sendt fra et land uden for EU, og så kan der komme told og moms oven i prisen.”

”Du er bedst sikret, hvis du har betalt gaver købt på nettet med betalingskort, hvor du har indtastet kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre eller med mobilbetaling, hvor betalingen bliver gennemført med et tilknyttet betalingskort. Så vil banken i mange tilfælde kunne tilbageføre dine penge, hvis pakken for eksempel ikke dukker op.”

Hvor lang tid må netbutikken bruge på at sende pakken?

”Hvis der ikke er aftalt et bestemt tidspunkt for levering, vil netbutikken have 30 dage til at levere pakken. På denne årstid vil mange netbutikker dog garantere levering inden jul. Og hvis en butik har lovet det, har den også ansvaret for, at pakken når frem i tide. Gør den ikke det, har du ret til at hæve købet.”

Hvor lang tid er et gavekort gyldigt?

”Gavekort kan især være gode til manden eller kvinden, der har alt. Giver du et gavekort, så vær opmærksom på betingelserne. Som udgangspunkt er gavekort gyldige i tre år. Der kan dog godt aftales en kortere frist, men den må ikke være urimelig kort.”

Kan modtageren få værdien af gavekortet udbetalt, hvis han/hun ikke ønsker at bruge det?

”Der er særlige regler for elektroniske gavekort. Modtageren kan få værdien på de elektroniske kort udbetalt i gyldighedsperioden og op til et år efter, at gavekortet er udløbet. Et gavekort er for eksempel elektronisk, hvis det kan bruges på nettet eller aflæses elektronisk med en magnetstribe.”

”Hvis gavekortet ikke er elektronisk, kan modtageren kun få værdien udbetalt, hvis det blev aftalt ved købet.”

Læs mere: Guides om julegavekøb

På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen står bag, finder du guides om henholdsvis:

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet