Skip navigation

Nye regler skal beskytte forbrugerne mod dyre forbrugslån

22. juni 2020

Den 1. juli træder nye regler for forbrugslån i kraft, som kan beskytte forbrugerne mod at optage meget dyre lån. Blandt andet lægges der begrænsninger på forbrugernes udgifter til lånet, og så strammes reglerne for, hvordan der må reklameres for dem.

Nyt fjernsyn, nyt tøj, ny telefon? Fristelserne kan være mange og budgettet stramt. Hvis du overvejer at tage et forbrugslån, så er du fremover bedre beskyttet mod at stå med et dyrt lån i sidste ende.

Det er en konsekvens af nye regler, der træder i kraft den 1. juli. De nye regler betyder blandt andet, at alle fremtidige forbrugslån med årlige omkostninger (ÅOP) på over 35 procent bliver forbudt. Desuden indføres et såkaldt omkostningsloft, som betyder, at du højst kan komme til at betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.

Endelig indføres også et forbud mod markedsføring af forbrugslån, hvis en låneudbyder udbyder lån med ÅOP over 25 procent, samt et generelt forbud mod markedsføring i sammenhæng med spil og spiludbydere.

”De nye regler for forbrugslån skal beskytte forbrugerne mod at optage alt for dyre lån. Blandt andet bliver der sat et loft på lånets årlige omkostninger og på det, du samlet set kan komme til at betale tilbage i renter, gebyrer og afdrag,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann og tilføjer:

”Hvis en forbrugslånsvirksomhed tilbyder lån med ÅOP over 25 procent, men stadig under de tilladte 35 procent, så må den fra juli slet ikke markedsføre nogen form for forbrugslån.”

Selvom de nye regler både sætter et loft over ÅOP og de omkostninger, forbrugerne samlet kan have ved lånet, råder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen stadig forbrugerne til undersøge alternativer, før de tager et lån.

”Før du tager et forbrugslån, så undersøg markedet og overvej, om der er alternativer. Måske kan det bedre betale sig at spare op eller få et bevilget overtræk eller kassekredit i banken. Sammenlign også de samlede omkostninger for de forskellige lån,” siger Susanne Aamann.

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet