Skip navigation

Sådan undgår du uventede mobilregninger på ferien

19. juni 2018

Sommerferien kan blive ekstra dyr, hvis du ikke er opmærksom på dit telefonforbrug under rejsen. Det viser flere afgørelser fra Teleankenævnet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen giver gode råd til, hvordan du kan undgå uventede mobilregninger.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer uvildigt om regler og rettigheder på forbrugerområdet.

Vi har her samlet information om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du tager mobilen med på ferien.

Mobilbrug på færge kostede 2.100 kroner

Teleankenævnet har for nylig afgjort, at en forbruger skal betale omkring 2.100 kroner for sine døtres dataforbrug om bord på en færge til Norge.

På den ene mobil blev der på 11 minutter brugt for 1.162,08 kroner data på færgens satellitnetværk. På den anden mobil blev der i et tidsrum på halvanden time brugt for 965,19 kroner data på satellitnetværket.

Teleankenævnet vurderede, at det opkrævede beløb ikke er usædvanligt for dataforbrug via satellit om bord på et skib. 

”Det kan være rigtigt dyrt at bruge sin mobil på en færgerejse mellem to lande, hvis din mobil fanger signalet fra færgens netværk. Det gælder både, hvis du ringer, og hvis du bruger data,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann, og tilføjer:

”Udgangspunktet er, at du skal betale for det forbrug, der er registreret. Så vær derfor opmærksom på, hvilket netværk du er på, hvis du bruger mobilen på færgen - om det er færgens eller dit eget teleselskabs netværk. Det kan du se på telefonens display.”

Læs afgørelsen fra Teleankenævnet her.

Rejser uden for EU: Det koster at lade voicemailen være slået til

Det kan give en ekstraregning, hvis du ikke husker at slå din voicemail fra, når du rejser i lande uden for EU. Det gælder ikke kun, når du er på selve destinationen, men også under flyrejsen.

Teleankenævnet har netop afgjort, at en forbruger skal betale for et opkald, som hun modtog under en flyrejse fra Danmark til USA.

Mobilen var på færøsk net, da der blev ringet op til den. Opkaldet blev viderestillet til forbrugerens voicemail, som var slået til. Et opkald kostede 9 kroner.

 ”Det er en god idé at være opmærksom på, om du har slået voicemailen fra, når du rejser i lande uden for EU. Bliver et opkald viderestillet til din voicemail, betaler du både for selve opkaldet til din mobiltelefon og for viderestillingen til voicemailen. Det gælder også under en flyrejse,” siger Susanne Aamann og tilføjer:

”Får du mange opkald under rejsen, kan det løbe op i mange penge.”

Læs afgørelsen fra Teleankenævnet. 

Emojis på rejsen kan blive en dyr fornøjelse

Det kan blive dyrt at sende SMS’er med mange emojis hjem fra ferien – især ved rejser uden for EU.

Teleankenævnet afgjorde sidste år, at en forbruger skulle betale for 430 SMS’er, som hun havde sendt hjem fra en rejse til Vietnam.

Forbrugeren mente, at hun kun havde sendt omkring 20 SMS’er fra rejsen, men det viste sig, at hun havde brugt mange emojis i SMS’erne.

Emojis fylder mange tegn, og samtidig ændres kodningen af SMS’erne, når du bruger emojis, så der er færre tegn i hver enkelt SMS, end der normalt er.

”Emojis kan fylde mange tegn afhængigt af, hvilken emoji du bruger, og hvilken telefon du sender fra. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på din brug af emojis, særligt hvis du rejser uden for EU. Nogle mobiltelefoner har en tæller, hvor du kan se, hvor mange tegn du bruger,” siger Susanne Aamann.

Læs mere om brugen af emojis på ferien.

Det gælder: Brug af mobilen ved rejser inden for EU

Sidste år trådte nye regler i kraft, der afskaffede roamingafgifterne i lande inden for EU.

Reglerne betyder, at du som udgangspunkt betaler den samme takst som derhjemme, når du ringer, sms’er eller går på nettet i et andet EU-land, så længe der er tale om et midlertidigt ophold.

”Selvom du kan bruge mobilen til samme takst som derhjemme, når du rejser i lande inden for EU, betyder det ikke, at du nødvendigvis kan bruge lige så meget data som derhjemme. Teleselskabet kan sætte en grænse for din brug. Så tjek, hvad den grænse er, og hold løbende øje med dit forbrug,” siger Susanne Aamann.

Læs mere om roamingreglerne hos Energistyrelsen.

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet