Betaling
Betalingskort med på rejsen
Ved rejser i udlandet er det en god idé at være ekstra opmærksom, når du bruger dit betalingskort. Her er nogle huskeregler, når du har betalingskort med på ferien.
Tjek, hvad det koster at hæve kontanter i udlandet
Regler fra EU siger, at det ikke må koste dig mere at hæve euro i et andet EU-land, end det koster dig at hæve euro i Danmark.
Prisen vil afhænge af, hvilken bank du har, og hvilket kort du bruger til at hæve med. Tjek derfor, hvilke regler der gælder for lige præcis dig og dine betalingskort, inden du hæver. Det kan du læse mere om på din banks hjemmeside.

Det er dyrere at betale i danske kroner end i lokal valuta
Når du hæver penge eller bruger betalingskortet i udlandet, vil du typisk få valget mellem at betale for valutaen i dansk eller lokal valuta.
Vær opmærksom på, at kursen på den lokale valuta ofte er bedre. Det afhænger dog af, hvor mange penge du hæver, og hvad din bank tager i valutatillæg. Vær også opmærksom på, at forretningen typisk tager et gebyr for at håndtere betalinger i dansk valuta.
Tjek, hvad din bank tager i valutatillæg for at sikre mod udsving i valutakurserne.
Valutatillægget for de øvrige korttyper kan være forskelligt, alt efter hvilken bank der er udsteder af dit betalingskort. Men det kan være højere end på Visa/Dankortet. Tjek priserne hos din bank.
Vær opmærksom på beløbsgrænser ved brug af betalingskort
Der vil som regel gælde en maksimal beløbsgrænse pr. dag, når du bruger dit kort uden for Danmarks grænser. For Visa/Dankortet er denne fastsat til hævning af kontanter på maksimalt 2.000 kr. pr. dag.
Der er ikke en daglig grænse på forbrug. Dog må du maksimalt bruge 20.000 kr. på 30 dage. Dermed kan du opleve, at dit kort bliver spærret, hvis du fx bruger 20.000 kr. på feriens første par dage.
Beløbsgrænser for øvrige kort afhænger bl.a. af korttype og bank.
Tag et reservekort med – især hvis du rejser alene
I tilfælde af at dit betalingskort bliver stjålet, er det en god idé at have et ekstra kort med på ferien. Især når du rejser alene.
Desuden er det ikke unormalt, at forretninger kun har en aftale med ét af de store kortselskaber. Fleksibiliteten ved at have flere kort er også en fordel, når du rejser.
Spær dit betalingskort, hvis uheldet er ude!
Skulle du være så uheldig at få stjålet dit betalingskort, skal du spærre det omgående, eller så snart du bliver opmærksom på tyveriet. Du skal desuden informere din bank, hvis du får mistanke om, at nogen har mulighed for at misbruge dit kort.
Kend reglerne for misbrug af betalingskort
Præcis som i Danmark vil du under normale omstændigheder betale en selvrisiko på 375 kr. ved misbrug af dit kort i udlandet. Normale omstændigheder henviser til situationer, hvor den personlige sikkerhedsforanstaltning til betalingskortet, fx PIN-koden, er brugt, hvor du ikke har været skyld i misbruget, og du samtidig har informeret din bank om potentielt misbrug ved første lejlighed.
Har du en mistanke om misbrug, og har du ikke informeret din bank, kan du hæfte for op til 8.000 kr. Du kan også hæfte for op til 8.000 kr. hvis du har opført dig uansvarligt. Fx hvis du har delt din PIN-kode med andre, eller hvis din PIN-kode ligger sammen med dit kort.
Du kan komme til at hæfte for det fulde beløb, hvis udstederen, fx banken, kan godtgøre, at du vidste eller burde have vidst, at der var mulighed for misbrug.
Endelig kan du også hæfte for det fulde beløb, hvis du har opført dig dybt uansvarligt.
Gem dine kvitteringer, og tjek løbende din konto, når du er hjemme igen
Det er vigtigt, at du giver din bank besked ved de første tegn på misbrug af dine betalingskort. Du bør derfor tjekke dine kontobevægelser undervejs på din rejse. Undersøg, om de stemmer overens med de kvitteringer, du har fået på din rejse.
Er dine kortoplysninger blevet afluret på din rejse, kan de sagtens blive brugt, efter du er vendt hjem til Danmark igen. Derfor anbefales det også, at du holder et vågent øje med din konto, når du er kommet hjem til Danmark.