Ferie, rejser og transport

Køb af pakkerejser

Der gælder særlige regler for det, man kalder pakkerejser. En pakkerejse er, når du samtidig køber flere ydelser hos samme rejseudbyder, fx flyrejse og hotel.

Køb af pakkerejser

Er din rejse aflyst som følge af coronavirus - læs mere her

Hvad består en pakkerejse af?

En pakkerejse består af mindst to af følgende elementer:

  • Transport, fx fly, bus, tog eller skib
  • Indkvartering, fx hotel, lejlighed, hytte og lignende
  • Udlejning af biler og andre motorkøretøjer
  • Anden turistydelse, der udgør en væsentlig del af rejsen, fx liftkort på en skirejse, teaterbilletter, golfbaneleje, jagtleje, billetter til fodboldkampe og udflugter på rejsen

Pakkerejsen skal vare mindst 24 timer eller omfatte en overnatning.

Det er en forudsætning, at de forskellige ydelser er sammensat af en rejseudbyder, inden du indgår en aftale om alle ydelserne, eller at de, hvis du har købt dem hos forskellige udbydere:

  • er købt fra samme salgssted, inden du har accepteret at betale
  • er solgt til en samlet pris
  • er solgt under betegnelsen ”pakkerejse”
  • bliver sammensat, efter at du har indgået en aftale med en virksomhed, der tilbyder dig at vælge mellem et udvalg af forskellige rejseydelser

Har du købt flere forskellige ydelser, fx fly og hotel på nettet, kan det godt være en pakkerejse, hvis dit navn, betalingsoplysninger og mailadresse er videregivet fra den virksomhed, som du indgik den første aftale med. Det er en forudsætning, at du senest 24 timer efter bekræftelsen af din første bestilling, køber den næste ydelse.

Læs mere om dine rettigheder, hvis du vil afbestille rejsen. Se også, hvad du har ret til, hvis rejsen bliver ændret, eller den har mangler

Læs også mere om dine rettigheder, hvis du har købt en pakkerejse, og flyselskabet går konkurs

Særlige regler for pakkerejser

Pakkerejser er omfattet af en særlig lov, Lov om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer, der indeholder en række bestemmelser, der beskytter køberen især i tilfælde af mangler ved rejsen.

Når du har bestilt en pakkerejse, er du desuden omfattet af Rejsegarantifondens beskyttelse, hvis rejseudbyderen skulle gå konkurs.

Inden du køber en pakkerejse, skal du have at vide, at du er ved at købe en pakkerejse, og hvilke rettigheder du derfor har, fx at du er beskyttet i tilfælde af, at rejseudbyderen går konkurs.

Gå til rejsegarantifonden.dk

Køb af rejse på bookingside

Det er populært at bestille rejser på bookingsider. Inden du booker, så undersøg, hvem du skal henvende dig til, hvis der opstår et problem, du vil klage over. Det kan være rejsebureauet eller bookingsiden.

Oplysninger om pakkerejsen

Når du bestiller en pakkerejse, er der nogle oplysninger, som er vigtige for dig at få. Du skal have oplysningerne om rejsen på et såkaldt ”varigt medium”, som fx en mail. Det gælder fx:

Du skal have oplyst, hvornår og hvor længe du er på rejsemålet. Er der flere rejsemål, skal du have oplysninger om tidspunkt og varighed for hvert rejsemål. Du skal have oplysninger om de transportmidler, der bruges på rejsen, både hvad angår type og karakter. Rejseruten skal desuden være beskrevet. Er der mellemlandinger eller skift af transportmiddel, skal det oplyses, hvor og hvornår det sker, og hvor længe en eventuel mellemlanding vil vare.

Du skal have oplyst rejsens samlede pris. Prisen skal være inklusive alle afgifter og tillæg, som du skal betale. Prisen for mulige tilkøb, som fx enkeltværelse, balkon, bad og havudsigt, skal også oplyses.

Du skal have en række oplysninger om indkvarteringsstedet – fx beliggenhed, væsentlige faciliteter, om det er lejlighed eller hotel, og hotellets kategori, fx antal stjerner, rejsebureauets egen kategorisering af hotellet (fx stjerner/symboler) samt hotellets kategori i forhold til reglerne i det land, du skal rejse til. Bliver nogle af rejseydelserne leveret som en del af en gruppe, skal du have oplysninger om det, og – hvis det er muligt – hvor stor gruppen er. Du skal også have oplysninger om, hvilket sprog guiden evt. taler, hvis en guidet tur indgår i aftalen. Du skal også have oplyst, hvilke måltider der er inkluderet. Du skal desuden have oplysninger om rejsens egnethed for bevægelseshæmmede.

Reglerne for afbestilling af rejsen og din mulighed for at tegne en afbestillingsforsikring skal være beskrevet.

Gennemføres rejsen kun, hvis der er et bestemt antal tilmeldte, skal det oplyses. Du skal vide, hvornår du senest får meddelelse om aflysning.

Du skal have oplysning om rejseudbyderens navn, telefonnummer og mailadresse, før du bestiller rejsen.

Du skal også have oplysninger om din mulighed for eller forpligtelse til at tegne en rejseforsikring, der kan dække udgifter til fx hjemtransport i tilfælde af sygdom eller ulykke, hvis den offentlige sygesikring ikke dækker.

Det skal fremgå, at oplysninger i brochurer og lignende er bindende for sælgeren, medmindre han, inden aftalen er i stand, har meddelt dig, at der er ændringer i rejsetilbuddet.

Oplysninger inden du tager af sted på rejsen

I god tid inden afrejsen skal du have udleveret de nødvendige kvitteringer, værdikuponer og billetter. Du skal desuden have en række oplysninger om rejsens praktiske gennemførelse, fx tidspunkt for afrejsen, eventuelt frist for indtjekning, tidspunkt og sted for mellemlandinger og skift af transportmiddel.

Du skal også have oplysninger om din pligt til at reklamere hurtigst muligt og inden for rimelig tid i tilfælde af klager.

Må rejseudbyderen ændre prisen?

Når du har bestilt eller købt en rejse, er den aftalte pris bindende. I nogle tilfælde kan rejseudbyderen have ret til at sætte prisen op, fx hvis der sker ændringer i:

  • Transportomkostninger, fx brændstofpriser
  • Skatter, afgifter og gebyrer til fx lufthavne
  • Den valutakurs, der er anvendt ved beregning af prisen på rejsen

Udbyderen kan kun ændre prisen, hvis det udtrykkeligt fremgår af aftalen. Du skal hurtigst muligt have besked om prisændringerne. Udbyderen må ikke forhøje prisen i de sidste 20 dage før afrejse.

Quiz om nethandel og rejser

Tag quizzen

Klager over pakkerejser

Hvis du vil klage over din pakkerejse, skal du først henvende dig til rejseselskabet. Hvis I ikke kan blive enige om en løsning, kan du tage sagen videre til Pakkerejse-Ankenævnet.

Læs mere på Pakkerejse-Ankenævnets hjemmeside

Sidst opdateret 07.10.2022