Ferie, rejser og transport
Flyrejser og flybilletter
Undersøg, om du kan få flybilletten billigst hos flyselskabet eller via en bookingside på nettet. Bestiller du via en bookingside, så tjek, hvem du indgår aftalen med.

Podcast: Køb af flybilletter
Vi har samlet de vigtigste emner, som du skal huske at tage stilling, når du beslutter, hvordan du vil flyve til og fra dit mål - lyt med her og få leder af Forbruger Europa, Lars Arents, gode råd til din bestilling.
Bookingside eller flyselskab - hvor skal du købe flybilletten?
Hvis du skal ud at rejse, kan du bestille en flybillet på flere måder:
- direkte hos flyselskabet
- via en bookingside på nettet
- som en del af en pakkerejse
Det kan få betydning for dine rettigheder og klagemuligheder, hvor du køber din flyrejse. Indgår flyrejsen for eksempel i en pakkerejse, vil du være beskyttet af de særlige regler for pakkerejser, hvis der er mangler ved rejsen, eller den ikke kan gennemføres.
Hvis billetten er købt direkte hos flyselskabet, vil det være flyselskabet, du skal gå til ved fx flyforsinkelser og -aflysninger. Hvis du ikke kan finde en løsning med flyselskabet, og flyet skulle afgå fra Danmark, kan du klage til Trafikstyrelsen via flypassager.dk.
Vil du klage over en flyrejse? Læs mere på flypassager.dk
Det kan være mere uklart, hvem du skal klage til, hvis du har købt flybilletten via en bookingside. Det vil afhænge af, om bookingsiden er den egentlige sælger eller blot fungerer som et mellemled, der formidler flybilletterne.
Når du køber flybilletten, kan det være en god idé at betale med betalingskort. Så har du mulighed for at kontakte din bank, hvis du ikke modtager flybilletten.
Hvis du har betalt med et internationalt kreditkort, kan du desuden gøre indsigelse via din bank, hvis flyselskabet er gået konkurs.
Hvis du søger efter flybilletter på nettet, vil du ofte både finde annoncer fra:
- flyselskaberne
- prissammenligningssider eller søgemaskiner, hvor du kan sammenligne priser på fx flybilletter
- bookingsider, som er portaler, hvor du kan finde og booke flybilletter hos forskellige flyselskaber
Selvom flybilletterne på en bookingside markedsføres som billige, er det altid en god idé også at undersøge, hvad prisen er hos flyselskabet.
Hvis du bruger en sammenligningsside eller en bookingside til at søge efter flybilletter, så vær desuden opmærksom på, hvordan søgeresultaterne rangeres. Er de inddelt, så den billigste billet står øverst? Eller er det billetten med kortest rejsetid? Eller ”anbefalede rejser”?
Virksomhederne kan betale for at blive fremhævet i din søgning, fx ved at du ser deres produkt øverst.
Hvis du søger på en onlinemarkedsplads, skal den give dig oplysninger om de vigtigste parametre for, hvordan søgeresultaterne rangeres, inden du booker din billet. Den skal også forklare, hvilken betydning disse parametre har i forhold til andre. Onlinemarkedspladsen skal linke direkte til disse oplysninger.
Hvis du overvejer at købe flybilletten via en såkaldt bookingside, så vær særligt opmærksom på, hvem du indgår aftalen med – er det bookingsiden eller flyselskabet? Det har betydning for, hvem du skal henvende dig til, hvis der opstår problemer med flyrejsen.
Sælgeren har pligt til at oplyse dig om, hvem du handler med, hvis det er en anden, end den onlinemarkedsplads, du handler på. Hvis det er en tredjepart, som er sælgeren, skal onlinemarkedspladsen give dig navn, adresse og land på den tredjemand, du i så fald handler med.
Det kan være en god idé at gemme eller printe de generelle betingelser, som var gældende, da du bestilte flybilletten, hvis du ikke får dem tilsendt i forbindelse med købet.
Hvis bookingsiden ikke sælger rejser i eget navn, men blot formidler rejsen, skal det tydeligt fremgå, at bookingsiden ikke er ansvarlig for rejsen. Nogle bookingsider skriver i deres aftalevilkår, at de alene fungerer som såkaldte ”agenter”, ”mellemled” eller ”formidlere”, og at de dermed ikke er ansvarlige ved fx aflysninger og forsinkelser. Hvorvidt sådan et forbehold er gyldigt, vil bero på en konkret vurdering.
Hvis du køber flybilletten via en bookingside, så vær opmærksom på, om du køber en samlet flyrejse eller billetterne separat. Hvis billetterne er købt separat, og det første fly bliver forsinket, så du ikke kan nå det næste, vil du som udgangspunkt selv stå med tabet for de efterfølgende flybilletter.
En samlet billet vil kun have ét billetnummer - et såkaldt PNR-nummer. PNR-nummeret vil typisk stå på bekræftelsen, du modtager, når du booker flybilletterne.
Oplysninger om flyrejsen du skal have
Når du bestiller flybilletter på nettet, har du krav på at få en række oplysninger, før du accepterer købet. Det gælder, uanset om du har købt flybilletten hos flyselskabet eller via en bookingside.
Du skal have oplysninger om:
- Hvilken ydelse du har bestilt
- Den samlede pris inklusive alle skatter, afgifter og gebyrer
- Det skal tydeligt fremgå af en tekst på hjemmesiden, at du, når du accepterer, binder dig til et køb med en betalingsforpligtelse.
Får du ikke oplysninger om samtlige omkostninger, skal du kun betale hovedydelsen og de omkostninger, du er blevet oplyst om ved købet.
Får du slet ingen oplysninger om din bestilling, eller at du har indgået en aftale med en betalingsforpligtelse, er du ikke bundet af aftalen.
Når du handler på nettet, har du i langt de fleste tilfælde 14 dages fortrydelsesret. Men hvis du fx køber dine flybilletter via nettet, gælder fortrydelsesretten ikke.
Da du ikke har fortrydelsesret, når du køber flybilletter på nettet, er det vigtigt, at du dobbelttjekker dato for ud- og hjemrejse og andre informationer såsom navn og destination. Der skal være overensstemmelse mellem det navn, der står i dit pas, og det navn, der står på din flybillet. Er der ikke det, kan du risikere, at flyselskabet afviser dig.
Læs desuden flyselskabets eller bookingsidens aftalevilkår godt igennem, så du kan se, om du senere kan afbestille eller ændre aftalen, og hvad det eventuelt koster. Husk altid at printe aftalevilkårene ud, så du har dem, hvis der senere bliver problemer.
Undersøg, hvilke gebyrer flyselskabet eller bookingsiden opkræver, og hvor store gebyrerne er. Du kan finde information om det på selskabets hjemmeside. Tjek eventuelt gebyrerne hos flere selskaber, da der kan være forskel.
Et flyselskab kan kræve et gebyr, hvis de skal udføre forskellige services for dig, fx ændre navnet på din flybillet. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle billetter, du har ret til at få ændret.
Det kan blive afgørende for din rejse, at du tjekker din billet, så snart du modtager den.
Er dit navn stavet forkert, så det ikke er i overensstemmelse med dit pas, kan du blive nægtet boarding. Vær særligt opmærksom, hvis der indgår 'æ', 'ø', 'å' eller 'ü' i dit navn.
Bliver du nægtet boarding, fordi der er fejl på din billet, er du ikke omfattet af EU’s regler om boardingafvisning.
Har du betalt med et internationalt kort, kan banken eller kortudstederen føre dine penge tilbage til din konto, hvis virksomheden går konkurs. Internationale kort er fx MasterCard, American Express og Diners Club. Visadelen på dit Visa/Dankort er også et internationalt kort, og det bruger du per automatik, når du handler på en udenlandsk hjemmeside.
Handler du på en dansk hjemmeside, kan det være nærliggende at vælge Dankortet som betalingskort. Men i Danmark er Dankortet ligestillet med kontanter. Det betyder, at du ikke kan få banken til at trække pengene tilbage, hvis virksomheden går konkurs.
Nogle betalingskort kan have en tilknyttet aftale, fx en rejseforsikring. Rejseforsikringen træder i nogle tilfælde kun i kraft, hvis du betaler rejsen med det kort, aftalen er knyttet til. Tjek vilkårene for rejseforsikringen, før du køber en anden rejseforsikring.
Må flyselskabet annullere hjemrejsebilletten?
Nogle flyselskaber har det som et standardvilkår, at hjemrejsebilletten bliver annulleret, hvis udrejsebilletten ikke bliver brugt. Det er ikke et gyldigt standardvilkår efter dansk ret. Din hjemrejsebillet skal kunne bruges, selvom du ikke brugte udrejsebilletten.
Når du rejser med fly, skal du opfylde de krav, flyselskabet stiller, fx til hvornår du senest skal være klar i lufthavnen.
Bliver du uberettiget afvist, når du vil rejse hjem, fordi du ikke har brugt udrejsebilletten, skal du straks klage til flyselskabet, der har annulleret din billet.
Disse regler gælder kun for billetter, der er omfattet af dansk lov. De vil være omfattet af dansk lov, hvis virksomheden markedsfører sig i Danmark.
Du skal være opmærksom på, at det samme ikke nødvendigvis gælder, hvis du har købt billetter, som er omfattet af et andet EU-lands regler.
Regler: Flyrejse hvis du er gravid
Der er grænser for, hvor langt henne du må være i din graviditet, når du skal rejse med fly.
Ifølge reglerne fra IATA, ruteluftfartsselskabernes internationale brancheorganisation, bør gravide ikke flyve i de sidste uger af deres graviditet.
Tjek altid flyselskabets hjemmeside, før du skal ud at flyve. Flyselskabet fastsætter selv betingelserne for, hvornår du som gravid er for langt henne i din graviditet til at kunne rejse med fly.
Vær opmærksom på, at flyselskabet kan kræve, at du har en lægeerklæring med eller har udfyldt en særlig formular. Undersøg, om flyselskabet stiller krav om, hvor gammel lægeerklæringen må være. Vær også opmærksom på, at flyselskabet kan kræve, at lægeerklæringen skal være på engelsk.
Kabinepersonalet og kaptajnen har ret til at afvise gravide, hvis de vurderer, at der er risiko for komplikationer under flyrejsen.
Klager over flyrejser
Hvis billetten er købt direkte hos flyselskabet, vil det være flyselskabet, du skal gå til ved fx flyforsinkelser og -aflysninger. Hvis du ikke kan finde en løsning med flyselskabet, og flyet skulle afgå fra Danmark, kan du klage til Trafikstyrelsen via flypassager.dk.
RELATERET INDHOLD PÅ FORBRUG.DK
Sidst opdateret 07.10.2022