Ferie, rejser og transport

Billeje

Få en skriftlig aftale på billejen, så det er klart, hvad du har bestilt, og hvad det koster at leje bilen. Få tjekket bilen, mens du er til stede.

Billeje

I de fleste lande skal du være fyldt 25 år for overhovedet at kunne leje en bil. Og for at være chauffør skal du i de fleste lande være fyldt 21 år - nogle lande har dog en højere aldersgrænse.

Nogle biludlejningsfirmaer kræver ekstra betaling for unge chauffører under 25 år. Maksimumsalderen for chauffører er normalt 70 år.

Der stilles normalt krav om, at de tilmeldte chauffører har haft kørekort i en vis tid – typisk i et år. Husk dit kørekort. Ellers kan du ikke få bilen udleveret. Lejer du bil i udlandet, kan firmaet kræve, at du viser dit pas.

Vil I have mere end en chauffør, koster det normalt ekstra. Få noteret, hvem der må køre bilen i aftalen. Forsikringen dækker kun for tilmeldte chauffører.

Dit danske kørekort gælder, når du kører i hele EU samt Island, Norge og Liechtenstein. Kører du i lande uden for EU, skal du – foruden dit danske kørekort – også have et internationalt kørekort. Du får det internationale kørekort på et kørekortkontor. Det koster et mindre beløb og gælder ét år.

Du kan ikke forvente, at du kan bestille et bestemt bilmærke og model – kun type og standard. Har du brug for en barnestol, tagbagagebærer, GPS, vinterdæk, snekæder eller lignende, kan du leje det sammen med bilen. Bestil ekstraudstyret i god tid, så du er sikker på, at det er til rådighed. Du skal typisk bestille ekstraudstyr som fx vinterdæk, når du bestiller bilen.

Udlejeren vil ofte tilbyde dig endnu flere forsikringer, end der indgår i billejen. Fx vil der typisk indgå en lovpligtig ansvarsforsikring (Liability Insurance) i billejen. Du kan også opleve, at udlejeren tilbyder dig en udvidet ansvarsforsikring (Liability Insurance Supplement/Additional Liability Insurance). Overvej, om du har brug for det.

Der kan være stor forskel på størrelsen af selvrisikoen. En dyrere forsikring vil normalt have en mindre, eller slet ingen, selvrisiko. Laver du en skade på bilen, kan det blive dyrt, hvis selvrisikoen er høj. Du kan normalt tegne en tillægsforsikring, der dækker selvrisikoen.

Skal du køre med bilen i flere lande, skal det aftales ved bestillingen, da der kan være restriktioner.

Læs mere om billeje hos Forbruger Europa

Print aftalen om billeje ud, og medbring den, når du skal hente bilen hos biludlejningsfirmaet. Modtager du en ordrebekræftelse, så læs den grundigt igennem. Det vil nemlig være den, der gælder.

Når du henter bilen, så tjek, at den er som aftalt. Tjek desuden, at alle ridser, buler, stenslag osv. er tegnet ind på et kort over bilen. Det gælder både udvendigt og indvendigt. Ellers risikerer du at skulle betale for skader, som allerede var til stede på udlejningstidspunktet. Undersøg også, om der er begrænsninger i brugen af bilen, fx at du ikke må køre på grusveje.

Du kan typisk aflevere bilen uden for åbningstiden, fx ved at smide nøglen gennem en brevsprække. Men du kan risikere, at biludlejningsfirmaet efterfølgende kræver penge for skader på bilen. Det er biludlejningsfirmaets ansvar at bevise, at du er skyld i skaderne.

Det sikreste er at få tjekket bilen, mens du er til stede. Få en kopi af kontrolrapporten, hvori det står noteret, at der ikke er kommet nye skader på bilen.

Kan du ikke være til stede, når bilen bliver tjekket, så tag billeder af bilen, der viser, at der ikke var skader på bilen, da du afleverede den.

Har du behov for at leje bilen et sted og aflevere den et andet, skal det aftales ved bestillingen. Ikke alle udlejningsfirmaer tilbyder denne mulighed. De store firmaer med kontorer i mange lande vil dog som regel mod betaling tilbyde muligheden.

Det kan koste dig et beløb, hvis du ikke annullerer din bestilling inden for en bestemt frist, eller hvis du ikke afhenter bilen.

Du kan også risikere at skulle betale et gebyr, hvis du ønsker pengene tilbage for en reservation, som du har betalt forud.

Klager over billeje

  • Du skal altid først klage til den, du har indgået aftalen med. Klag til både bookingportalen og udlejningsfirmaet, hvis du er i tvivl om, hvem du har lavet aftalen med.

 

  • I nogle tilfælde kan bookingportalen også stilles til ansvar. Hvis du mener, at biludlejeren uberettiget har hævet penge på din konto, skal du gøre indsigelse over for din bank.

 

  • Hvis du har lejet bilen hos et udlejningsselskab i et andet EU-land, kan du få hjælp hos det danske Forbruger Europa-kontor.

 

  • Hvis du har lejet bilen hos et dansk biludlejningsfirma, kan du forsøge at klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager

 

Gå til Forbrugereuropa.dk

Gå til Mæglingsteamet for Forbrugerklager

Relevant lovgivning

Læs mere om aftaleloven og forbrugeraftaleloven under menupunktet 'Regler'.

Læs mere under 'regler'