Priser og tilskud hos tandlægen

Tandlægebesøg med fx en tandrensning har faste priser. Større tandbehandlinger kan derimod svinge meget i pris. Der er tilskud til tandlægebesøg.

Mange af de mest almindelige tandbehandlinger har faste priser. Det gælder blandt andet regelmæssige tandeftersyn, tandrensning og røntgenbilleder hos en privatpraktiserende tandlæge. Du kan se de faste priser på tandlægeydelser med tilskud her.

Der er også behandlinger, hvor den enkelte tandlæge sætter sin egen pris. I hovedreglen er det de mindre hyppige og større tandbehandlinger. Prisen kan svinge meget fra tandlæge til tandlæge. Du kan søge på tandlægere i din region eller kommune og sammenligne tandlægernes priser på www.sundhed.dk.

Spørg til den forventede pris for behandlingen, inden tandlægen går i gang. Hvis beløbet er over 2.500 kr., skal tandlægen tilbyde dig et skriftligt prisoverslag. De 2.500 kr. er forbrugerens andel af prisen - dvs. minus evt. tilskud fra sygesikringen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i 2016 sammenlignet priser på to ydelser hos 28 tandlægehuse i Roskilde Kommune. Prisen for en lokalbedøvelse hos den dyreste tandlæge var 79 pct. højere, end hos den billigste tandlæge, mens en fjernelse af en visdomstand var 161 pct. dyrere hos den dyreste tandlæge sammenliget med den billigste.

I 2015 spurgte Megafon på vegne af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til 5.000 danskeres tandlægebesøg. Undersøgelsen viste, at størstedelen af dem, som forsøgte at forhandle med tandlægen, fik noget ud af det. Blot otte procent havde dog forsøgt at forhandle sig til en bedre pris eller ydelse. Blandt dem lykkedes det for tre ud af fire.

Husk altid at overveje, om prisen er det eneste, som har betydning for dit valg af tandlæge. Tillid til tandlægen, kvaliteten af arbejdet, geografien og muligheden for opfølgende behandlinger kan også være væsentlige.

Tilskud til tandlægebesøg

Fra du er fyldt 18 år, skal du betale for at gå til tandlæge. Dit gule sygesikringsbevis giver dig ret til tilskud til en række af de mest almindelige tandlægebehandlinger. Det drejer sig bl.a. om tandeftersyn, tandrensninger og røntgenbilleder.

Tilskuddets størrelse afhænger af din alder, og hvilken type behandling du skal have. Du kan se, hvilke ydelser der giver tilskud, og hvor stort tilskuddet er på sundhed.dk.

Derudover skal tandlægen inddele alle patienter i en rød, gul eller grøn kategori. Blandt andet vil tandlægen se på, om du har aktive sygdomme i munden. Rød giver ret til flest tilskud og grøn til færrest. Du kan læse mere om rød-gul-grøn-ordningen her.

Vær opmærksom på, at langt de fleste danskere er i den såkaldte sikringsgruppe 1. Det har betydning for, hvilke behandlinger du kan få tilskud til. Du kan se din sikringsgruppe på forsiden af dit sygesikringsbevis.

Du kan tage dit tilskud med, hvis du vælger en tandlæge i udlandet, så længe landet er et EØS-land (EU, Norge, Island og Lichtenstein). Alle behandlinger, der udløser tilskud hos en dansk tandlæge, berettiger også til tilskud, hvis du benytter en udenlandsk tandlæge. I Danmark bliver tilskuddet automatisk fratrukket din regning, inden du betaler. Vælger du at blive behandlet i udlandet, skal du selv ansøge om at få tilskudsbeløbet refunderet efterfølgende.

Tænder og forsikringer

Medlemmer af den private sygeforsikring "Danmark" har ofte mulighed for - oven i tilskuddet fra den gule sygesikring - at få yderligere tilskud til tandlægebehandlinger. Se mere på "Danmarks" hjemmeside.

Du kan også tegne en forsikring hos Dansk Tandforsikring. Læs mere om dine muligheder på Dansk Tandforsikrings hjemmeside.

Sidst opdateret 19.02.2018

Kunne du bruge siden?


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 16.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter