Skip navigation

Briller og kontaktlinser

Tilbuddene er mange, når du skal have nye briller. Du kan både købe og leje brillerne eller købe dem på afbetaling. Undersøg mulighederne grundigt, før du køber.

Briller

Nogle optikere tilbyder, at du kan købe briller på afbetaling. Andre tilbyder forskellige former for abonnementsordninger.

Det kan godt betale sig at undersøge tilbuddene hos de forskellige optikere. Så har du mulighed for at sammenligne og danne dig et overblik over, hvor du får mest for pengene.

Bestem dig desuden for, om du vil have briller eller kontaktlinser, før optikeren går i gang med at måle dit syn. Det er nemlig to forskellige målinger.

Læs mere om dine rettigheder, hvis der er fejl på brillerne

Briller på afbetaling

Når du køber briller via afbetaling, skal du være specielt opmærksom på, hvor meget du skal betale i renter og gebyrer.

For at få et overblik over de samlede omkostninger - altså den reelle pris – skal du hæfte dig ved de årlige omkostninger i procent, ÅOP. ÅOP er den samlede årlige udgift ved et lån.

Alle låneudbydere, der tilbyder et specifikt lån, skal oplyse om ÅOP.

Hvis du tager udgangspunkt i ÅOP, når du sammenligner lånetilbud, behøver du ikke spekulere på, om renteudgifterne er høje og gebyrerne lave eller omvendt. Det tager ÅOP højde for.

Leje af briller

Du kan i nogle tilfælde leje flere par briller for den samme månedlige ydelse. Vær opmærksom på, at du derudover skal betale et større engangsbeløb.

Når du lejer briller, skal du være opmærksom på, at lejebetingelserne er noget forskellige. Derfor er det vigtigt at læse aftalen grundigt igennem, så du er helt klar over, hvad det er, du forpligter dig til. Vær specielt opmærksom på, hvilke betingelser der er for opsigelse af aftalen.

Nogle steder kan du leje flere par briller for samme månedlige ydelse mod at betale et større engangsbeløb pr. brille. Briller med flerstyrkeglas er dyrest. I andre tilfælde er der ingen udbetaling, og det månedlige bidrag er købesummen delt med lejeperiodens længde.

Når lejeperioden er slut, bliver brillerne i nogle tilfælde dine, mens du i andre tilfælde skal returnere de lejede briller. Hvis det fra starten er meningen, at du skal blive ejer af brillerne efter lejeperioden, er der tale om et kreditkøb – dvs. køb på afbetaling.

Køb af briller til børn

Ifølge ”Bekendtgørelse om optikervirksomhed” skal børn under 10 år altid undersøges af en læge eller øjenlæge, før de første gang skal have briller hos optikeren.

Det skyldes, at en person med lægelig baggrund skal vurdere, om øjnene udvikler sig normalt, og at eventuelle symptomer stammer fra øjnene og ikke fra noget andet.

Når brillerne skal fornys, må optikeren gerne foretage synsprøven og forny brillerne. Du skal selvfølgelig henvende dig til øjenlægen igen, hvis sundhedsplejersken, lægen eller optikeren råder dig til det.

Du må regne med, at børnenes briller skal skiftes ca. hvert andet år, blandt andet fordi børnene vokser, og fordi afstanden mellem øjnene og synsstyrken ændrer sig.

Briller til børn leveres ofte med brudsikre glas, så de kan tåle en eventuel mere hårdhændet behandling.

Kontaktlinser til små børn bruges sjældent, men ved nogle øjensygdomme er kontaktlinser den bedste løsning for barnet. Det kan fx være ved meget stor forskel på styrken i højre og venstre øje.

Der er ingen minimums aldersgrænse for at få kontaktlinser. Børn og unge under 18 år kan med tilladelse fra en forælder - og gerne i samråd med øjenlægen - få tilpassede kontaktlinser.

Køb af briller på nettet

Du kan både købe stel med glas over nettet, men du kan også nøjes med kun at købe et brillestel. Skal du have glas i brillerne, er det nødvendigt, at du har en synsprøve fra optikeren eller øjenlægen, som max. er et år gammel. Oplysningerne om glassenes eller linsernes styrke skal bruges ved bestillingen på nettet.

Du har krav på at få udleveret resultatet af din synsprøve eller få en kopi af testen hos optikeren og øjenlægen. Du skal være opmærksom på, at synsprøveresultatet ikke altid er identisk med den optimale brille- eller kontaktlinsekorrektion

Køb af briller i udlandet

Du skal være opmærksom på, at det ved handel med et udenlandsk firma kan blive besværligt og langvarigt for dig at få rettet eventuelle fejl og mangler ved brillerne.

De danske optikere vil i mange tilfælde nægte at have noget at gøre med briller, der ikke er købt hos dem. De kan nemlig blive pålagt at betale erstatning, hvis fx brillestellet eller en brillestang knækker under en tilretning.

Abonnement på kontaktlinser

Det kan blive dyrt at opsige et kontaktlinseabonnement, hvis der også indgår et par briller. Du skal nemlig typisk betale et restbeløb på brillerne.

Abonnement på kontaktlinser betyder typisk, at du løbende får leveret nye kontaktlinser. Det kan variere en del, hvordan abonnementet er sat sammen. I nogle abonnementer indgår også et par briller, som man betaler et lille månedligt beløb for.

Abonnementet indeholder ofte samtidig kontrol af ændringer i øjets sundhedstilstand, som har betydning for brugen af kontaktlinser, samt kontrol af synet og ændring af linsernes styrke. Dine øjne og kontaktlinser skal kontrolleres mindst en gang om året.

Inden du tegner et abonnement på kontaktlinser, er det vigtigt, at du læser aftalen grundigt igennem, så du er helt klar over, hvad den omfatter. I aftalen skal der blandt andet stå, hvilke betingelser der gælder, hvis du ønsker at opsige aftalen.

Sidst opdateret 14.01.2022

KUNNE DU BRUGE SIDEN?