
- abonnér på vores nyhedsbrev
Det er som udgangspunkt ulovligt for virksomheder at sende reklamer til dig via elektronisk post, fx mail eller SMS. Forbuddet gælder også markedsføring via nogle kommunikationsformer på de sociale medier.
Du kan dog selv aktivt vælge, at du gerne vil modtage elektroniske reklamer fra virksomheden, men det kræver, at dit samtykke er frivilligt, informeret og specificeret.
Det er ikke nok, at du fx har:
Når du giver samtykke til elektronisk markedsføring, skal du altid aktivt sætte et kryds for at acceptere, at du gerne vil modtage elektroniske reklamer på fx mail eller SMS. Det skal tydeligt fremgå, hvad du giver samtykke til at modtage, dvs. hvilke virksomheder du vil modtage reklamer fra, hvordan du vil modtage reklamerne (fx via mail eller SMS), og hvilke produkter du vil modtage reklame for.
Virksomheden skal selv bevise, at den har indhentet dit samtykke. Det skal altid være nemt og gratis for dig at kalde dit samtykke tilbage.
Et samtykke til at modtage elektronisk markedsføring må ikke være forhåndsafkrydset.
Når du køber noget hos en virksomhed, må den dog under visse betingelser gerne forhåndsafkrydse en boks om, at du vil modtage elektronisk reklame for virksomhedens egne tilsvarende produkter og ydelser, hvis du ikke fjerner afkrydsningen.
Se afsnittet "Hvis du tidligere har købt noget hos en virksomhed" i denne artikel.
De fleste henvendelser fra virksomheder til en forbruger er reklamer, der har til formål at sælge en vare eller en ydelse. Men også henvendelser, der bare har til formål at gøre opmærksom på virksomheden (branding), kan være reklame. Det kan altså være en reklame, selvom der ikke bliver annonceret for en konkret vare eller ydelse.
Henvendelser om en løbende aftale, fx ændring af aftalevilkår, en flyttemeddelelse eller en rykkerskrivelse, vil typisk ikke blive anset for at være en reklame.
Har du tidligere handlet med en virksomhed, må virksomheden godt bede dig om at bedømme handlen på en brugeranmeldelsesside, uden at det vil blive betragtet som reklame.
Hvis du tidligere har købt noget hos en virksomhed, må virksomheden gerne sende dig elektroniske reklamer for egne tilsvarende produkter uden dit forudgående samtykke.
Det forudsætter dog, at en række betingelser alle er opfyldt:
Med ”egne tilsvarende produkter” menes der produkter inden for samme produktkategori som dem, du har købt. Virksomheden må ikke sende mails og/eller SMS-beskeder om andre typer produkter fra dens eget sortiment eller reklamer for andre virksomheder. Et generelt nyhedsbrev vil typisk ikke være markedsføring af egne tilsvarende produkter.
Når du ikke længere ønsker at modtage elektroniske reklamer, skal det være nemt at melde dem fra igen. Hvis du fx modtager reklamemails, skal der i hver mail være en nem vejledning i, hvordan du melder fra. Det må ikke koste noget at melde reklamerne fra.
Spamforbuddet gælder også virksomheders markedsføring på de sociale medier, men det er ikke alle former for henvendelser, som er omfattet af spamforbuddet.
Hvis en virksomhed fx sender en reklame for sine produkter til dig via privatbeskeder, er henvendelsen omfattet af spamforbuddet. Det betyder, at virksomheden skal have dit samtykke til, at du ønsker at modtage reklamer fra den via privatbeskeder.
Det samme gælder, hvis virksomheden sender en notifikation til dig med opfordring til at synes godt om virksomhedens side.
Opslag, der kan ses i dit news feed, er ikke omfattet af spamforbuddet. Dvs. dem kan virksomheder sende til dig uden dit samtykke. Du skal dog have mulighed for at frabede dig opslag fra virksomheden i dit news feed.
I Forbrugerombudsmandens spamvejledning kan du læse mere om reglerne for virksomheders markedsføring via sociale medier.
Modtager du elektroniske reklamer fra en virksomhed, fx via mail eller SMS, selvom du ikke har bedt om dem, eller modtager du dem, efter du har frabedt dig yderligere reklamer fra virksomheden, kan du klage til Forbrugerombudsmanden.
Sørg for at gemme eventuel dokumentation for, at du har frabedt dig elektroniske reklamer, hvis det er muligt. Gem også dokumentation for, at du har modtaget de uønskede henvendelser.
I Forbrugerombudsmandens spamvejledning kan du læse mere om reglerne
Sidst opdateret 18.02.2019
ANDRE EMNER: