Skip navigation

Budget og privatøkonomi

Vil du gerne holde mere styr på indtægter og udgifter? Prøv budgetskabelonen på Rådtilpenge.dk, og få et overblik over, hvor mange penge du har til forbrug.

Lønnen går ind på NemKontoen. Betalingsservice betaler regningerne. Indkøb sker med betalingskort. Sådan ser privatøkonomien ud for mange. Men en hverdag med elektroniske penge betyder desværre også, at mange ikke tænker nærmere over, hvor mange penge der bruges.

På hjemmesiden Rådtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag, kan du finde en simpel og enkel elektronisk budgetskabelon. Den kan være en hjælp, hvis du vil lægge et budget for privatøkonomien.

Budgetskabelonen indeholder relevante fortrykte budgetposter fx bolig, forsikring og opsparing, som sikrer, at du får alt med i budgettet. Samtidig kan du til- og fravælge budgetposter alt efter, hvad der er relevant for dig.

Når budgetskabelonen er udfyldt, kan du downloade den som en excel-fil, der kan printes eller gemmes på din computer. Du kan fx tage printet med, hvis du skal tale med banken om boliglån, billån eller en ny afdragsordning på din gæld. Du kan også gemme budgettet på din computer, så du kan tilrette det senere.

Brug budgetskabelonen på Rådtilpenge.dk

Styr på forbruget med Lommebudget app

Lommebudget app hjælper dig med at holde styr på dine løbende udgifter til forbrug. Du kan hente den i både App Store og i Google Play. Den er nem at bruge, fyldt med sparetips og tilmed gratis. Finanstilsynet står bag Lommebudget app’en.

Hent app'en her

Børnefamiliers økonomi

Når familien vokser, og et nyt barn kommer til verden, er der nye udgifter for de nybagte forældre.

Det kan være svært at skabe overblik over, hvordan barnet påvirker din families privatøkonomi. På Rådtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag, finder du  information om privatøkonomi målrettet vordende forældre og nye børnefamilier.

Se de gode råd om privatøkonomi til nye børnefamilier på Rådtilpenge.dk

Gæld

På Rådtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag, finder du gode råd til, hvordan du får overblik over din økonomi og kommer ud af ubehagelige gældsfælder.

Se hele temaet om gæld på Rådtilpenge.dk

Budget: Når du flytter hjemmefra

Når du flytter hjemmefra, står du selv med ansvaret for dine penge. På Rådtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag, finder du en guide til at få styr på din privatøkonomi som udeboende.

Hele guiden til privatøkonomi når du flytter hjemmefra, kan findes på Rådtilpenge.dk 

Indtægter og udgifter

På Rådtilpenge.dk, som Finanstilsynet står bag, kan du lære mere om, hvordan man håndterer privatøkonomien som udeboende. Du kan lære om:

  • hvilke indtægter og udgifter du skal holde styr på
  • hvilke hjemmesider du med fordel kan bruge
  • hvordan du forholder dig til forsikringer, A-kasser og opsparing

Læs mere om indtægter og udgifter 

Sparetips i hverdagen

Med Finanstilsynets 15 sparetips får du inspiration til at spare i hverdagen. Du kan både spare på elregningen, bankgebyrerne, transporten og madvarerne. Sammenlagt kan disse besparelser give plads til lidt ekstra sjov, selvom der ikke er så mange penge til rådighed.

Se de 15 sparetips på Rådtilpenge.dk 

Eksempler: Unge der er flyttet hjemmefra

Historierne om fire forskellige unge, der flytter hjemmefra, viser, hvordan økonomien som udeboende kan se ud. Du kan se eksempler på udfyldte budgetter for:

  • Et studerende par i en lejelejlighed
  • En studerende på kollegieværelse
  • En fuldtidsarbejdende med egen andelslejlighed
  • Et færdiguddannet par med ejet hus

Se alle fire eksempler på de udeboende unges budgetter på Rådtilpenge.dk

Sidst opdateret 16.12.2021

KUNNE DU BRUGE SIDEN?