Debetkort
Ved et debetkort bliver købsbeløbet trukket fra din konto umiddelbart efter, at du har brugt dit kort. Debetkort er ofte knyttet til en bankkonto. Et eksempel på et debetkort er Dankortet.
Flere banker tilbyder en særlig form for debetkort, et såkaldt saldokontrolkort. Ved sådanne debetkort bliver det undersøgt, før du handler, om der er penge nok på din konto til at dække købsbeløbet. Er der ikke det, afvises transaktionen.
Eksempler på saldokontrolkort er MasterCard Debet, Maestro og Visa Electron.
Kreditkort
Ved et kreditkort bliver købsbeløbet ikke trukket fra din konto umiddelbart efter, at du har brugt dit kort. Hvor lang tid der går, før beløbet bliver trukket på din konto, vil afhænge af din aftale med kortudstederen. Det er typisk en bank. Fx kan det være aftalt, at du ved udgangen af hver kalendermåned betaler for månedens køb på kortet. Det kan også aftales, at du ud over den løbende måned har en ekstra måneds kredit.
Eksempler på kreditkort er MasterCard Basis og Diners Club.
Rabatter
Butikken kan have et ønske om, at du betaler med et bestemt betalingskort. I den sammenhæng kan butikken tilbyde dig en rabat eller på anden måde tilskynde dig til at anvende et givent betalingskort, som butikken anser for mest hensigtsmæssigt. Vær opmærksom på, om det er tilfældet.
Betalingskort og reserverede beløb
Du kan komme ud for, at virksomheden vil reservere et beløb på din konto, før du kan handle. Det gælder især, når du betaler med et debetkort med saldokontrol. Det er en metode, som blandt andet benzintanke benytter.
Når du betaler med et debetkort med saldokontrol, som fx Visa Electron og MasterCard Debet, kan du højst købe for det beløb, der står på kontoen.
Derfor vil det automatisk blive tjekket, om der er penge nok på din konto, før en handel kan gennemføres.
Er det endelige beløb ikke kendt, når købet går i gang, fx hvis du tanker benzin, kan virksomheden reservere et beløb på din konto. Du skal dog give samtykke til, at virksomheden reserverer det præcise beløb.
Så snart det endelige beløb, du har købt for, er kendt, skal banken eller virksomheden frigive resten af det reserverede beløb til din konto igen.