Gode råd når du køber kæledyr

Overvejer du at købe et kæledyr, fx hund eller kat, så er der en række forhold, du skal være opmærksom på og sørge for at have i orden. Her får du gode råd om købet.

Du bør altid lave en skriftlig købsaftale med sælgeren. Sørg for, at der står alle de vigtigste ting i den, fx om der er krav fra opdrætterens side, om at hunden eller katten skal have et kuld hvalpe/killinger, eller at den skal med på et antal udstillinger. Læs vilkårene i aftalen grundigt igennem, inden du skriver under på den.

Få gode råd om at købe hvalp her

Sundhedsattest til kæledyret

Sørg desuden for, at hvalpen eller killingen er chippet eller øremærket, og få lavet en sundhedsattest hos en dyrlæge, før du overtager den. Så sikrer du dig, at kæledyret umiddelbart er sundt og rask.

Har du aftalt at købe fx en hundehvalp eller killing via nettet, så bed altid om at se forældredyrene – i hvert fald moren, og besøg det sted, hvor den er vokset op, før du køber den.

Overtag den aldrig på et tilfældigt neutralt sted, fx en rasteplads/parkeringsplads, og husk, at hvalpen/killingen ikke må være under otte uger gammel, når den flytter fra sin mor.

Købeloven gælder

Vær opmærksom på, at køb af kæledyr hører under købeloven. Det vil sige, at du har ret til at klage i to år, hvis du har købt kæledyret af en sælger, der er erhvervsdrivende.

Forbrugerklagenævnet har haft flere sager om hundehvalpe, som har vist sig at være syge kort efter, at de er flyttet hjem til deres nye familie. Det kan være vanskeligt at få pengene tilbage eller at få dækket eventuelle dyrlægeregninger, hvis man ikke kan bevise, hvem man har købt hvalpen af. Husk derfor altid at få en kvittering, når du køber en hundehvalp.

Se også, hvad Miljø- og Fødevarestyrelsen, Den Danske Dyrlægeforening og Dansk Kennelklub i fællesskab anbefaler omkring køb af hvalp her


Hold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

Gør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

Få aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter