Skip navigation

Personoplysninger – hvordan er reglerne?

Personoplysninger er enhver information, der kan henføres til en bestemt person. Det er eksempelvis oplysninger om dit CPR-nummer, navn og alder. Læs mere om dine rettigheder og om, hvad virksomhederne må bruge dine data til.

Personoplysninger er al information, der kan kobles til dig. Det er fx dit personnummer (CPR-nummer), dine kreditkortoplysninger og dine lønoplysninger. Personoplysninger er fx også dit navn, din alder, din adresse, dine familieforhold, dine kundeforhold og din bils registreringsnummer.

Databeskyttelsesforordningen opdeler personoplysninger i tre typer:

 • Almindelige oplysninger – det er fx oplysninger om navn, adresse, økonomi, gæld, familieforhold, bolig og bil.
 • Særlige kategorier af oplysninger (følsomme oplysninger) – Kun de oplysninger, der direkte er nævnt i databeskyttelsesforordningens artikel 9 er følsomme oplysninger. Det er fx helbredsoplysninger, politisk overbevisning og fagforeningsmæssige tilhørsforhold.
 • Oplysninger om straffedomme og lovovertrædelser eller tilknyttede sikkerhedsforanstaltninger. 

Alle de oplysninger, som du eksempelvis skal oplyse, når du handler online, er således personoplysninger, som er beskyttet af reglerne for databeskyttelse.

Læs mere om databeskyttelsesreglerne på Datatilsynets hjemmeside

Personoplysninger – hvad må virksomheden?

Databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven regulerer, hvilke forpligtelser en virksomhed, der behandler personoplysninger, har, og hvilke rettigheder den, hvis personoplysninger, som en virksomhed behandler, har over for virksomheden.

Databeskyttelsesreglerne regulerer desuden virksomhedernes markedsføring i de tilfælde, hvor en virksomhed bruger dine personoplysninger til at rette direkte henvendelse til dig - såkaldt "direkte markedsføring."

Læs mere på Datatilsynets hjemmeside

Personoplysninger – dine rettigheder

Når der behandles oplysninger om dig, herunder hvis en virksomhed registrerer oplysninger om dig, har du en række rettigheder. Du har fx ret til:

 • at få besked om, at dine personoplysninger indsamles og behandles,
 • at få indsigt i de oplysninger, der behandles om dig selv, og
 • at få rettet urigtige/forkerte oplysninger om dig.

På Datatilsynets hjemmeside kan du læse mere om dine rettigheder

Klage over behandling af personoplysninger

Du kan klage til Datatilsynet over andres behandling af dine personoplysninger, herunder blandt andet hvis du ikke får de oplysninger, som du har krav på efter reglerne om indsigt.

På Datatilsynets hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du kan klage

Personoplysninger ved nethandel

Når du fx handler på nettet, giver du også en række personlige oplysninger fra dig. Det kan fx være konto- og kreditkortoplysninger samt navn og adresse. Netbutikken må ikke indhente flere oplysninger om dig, end hvad der er nødvendigt for at kunne gennemføre den aktuelle handel.

Hvis du synes, at en netbutik beder om flere oplysninger om dig end sædvanligt i forbindelse med en handel, så brug din sunde fornuft. Spørg eventuelt netbutikken om, hvad oplysningerne skal bruges til, inden du beslutter dig for, om du vil handle dér.

Netbutikken må ikke gemme personoplysningerne i længere tid, end det er nødvendigt.

Nogle virksomheder gemmer kun de oplysninger, der er nødvendige for at levere den bestilte vare eller ydelse. Andre virksomheder bruger personoplysningerne med henblik på direkte markedsføring, fx til at sende dig reklamemateriale. En sådan brug af dine oplysninger kræver, at du giver dit samtykke hertil.

På Datatilsynets hjemmeside kan du læse mere om rettigheder og forpligtelser i forbindelse med markedsføring

Du kan også læse om, hvornår et samtykke er gyldigt

Gode råd

 • Giv kun dine konto- og kreditkortoplysninger til virksomheder, som du har tillid til
 • Vær varsom med at opgive dit CPR-nummer. Meget få virksomheder har reelt brug for at kunne identificere dig via CPR-nummeret
 • Tjek bevægelserne på din konto med jævne mellemrum. Så ved du præcis, hvad du betaler til
 • Læs altid betingelserne ved en handel, før du afleverer dine konto- og kreditkortoplysninger
 • Vær generelt opmærksom på, hvilke oplysninger du giver til netbutikken. Undlad at videregive personoplysninger, som ikke er nødvendige for, at du kan gennemføre købet

Hos DKCERT (Danish Computer Emergency Response Team) kan du læse mere om elektroniske spor, spam, virus og anden generel it-sikkerhed

Sidst opdateret 10.08.2020

Kunne du bruge siden?


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 17.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet