Skip navigation

Gavekort og tilgodebeviser

Gavekort og tilgodebeviser forældes 3 år, efter at de er udstedt, medmindre der er aftalt en anden tidsfrist. Fristen må ikke være urimelig kort.

Gavekort

Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen på gavekortet må være. Som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation. Nægter en sælger at indløse et gavekort eller tilgodebevis, der er udløbet inden den almindelige treårige forældelse, har du mulighed for at klage til Center for Klageløsning. 

Gavekort til en bestemt ydelse

Nogle butikker udsteder gavekort til noget ganske bestemt, fx en ansigtsbehandling til en bestemt værdi. Der kan være en forholdsvis kort tidsfrist, fx 6 måneder, på ansigtsbehandlingen, men gavekortet som betalingsmiddel skal fortsat være gyldigt i en rimelig periode.

Får du ikke udført ansigtsbehandlingen, inden fristen udløber, kan virksomheden forlange, at du betaler ekstra, hvis du senere ønsker behandlingen, og prisen i mellemtiden er steget.

Gavekort som præmie

Har du modtaget dit gavekort som en gevinst, skal du være opmærksom på, at der kan være flere begrænsninger for brugen end for et gavekort, du har betalt. Det kan fx være en kort gyldighedsperiode, eller at kortet kun kan indløses ved køb af en bestemt vare.

Du kan forlange at få pengene tilbage på elektroniske gavekort

Får du et elektronisk gavekort, kan du som udgangspunkt forlange at få pengene retur, hvis butikken ikke har noget, du kan lide, eller hvis tidsfristen er ved at udløbe. Et elektronisk gavekort er fx:

  • et gavekort, som du får per mail/SMS
  • et plastikkort med magnetstribe

Udstederen af det elektroniske gavekort kan i visse tilfælde opkræve et gebyr for at indløse det. Det skal dog være aftalt på forhånd.

Du kan læse mere om elektroniske gavekort på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

Er gavekortet ikke elektronisk, kan du som udgangspunkt ikke forlange at få pengene retur. Hvis butikken lukker eller ændrer varesortiment til en helt anden type varer, fx fra boligindretning til blomster, kan du i nogle tilfælde forlange at få pengene udbetalt. Nægter sælgeren i den situation at udbetale pengene, kan du klage til Center for Klageløsning, hvis gavekortet har kostet mere end 1.050 kroner. 

Gavekort – butikken går konkurs, lukker eller får ny ejer

Skifter butikken ejer, lukker eller går konkurs, kan pengene være tabt eller være meget svære at få tilbage.

En ny ejer er som udgangspunkt ikke forpligtet til at indløse gavekort og tilgodebeviser, der er udstedt af en tidligere ejer. Du skal derfor rette dit krav mod den tidligere ejer.

Går firmaet konkurs, kan du ikke længere rette dit krav mod sælgeren, men må anmelde kravet i konkursboet

Hvis butikken lukker, kan virksomheden måske være opløst, eller det kan være vanskeligt at finde den erhvervsdrivende.

Det er derfor altid en god idé at få brugt et gavekort eller tilgodebevis så hurtigt som muligt.

Hvis du har betalt forud for en ydelse, fx hvis du på forhånd har betalt et depositum, kan det ligeledes være meget svært at få pengene tilbage, hvis butikken lukker, skifter ejer eller går konkurs.

Hvis gavekortet bliver væk, stjålet eller ødelagt

Gavekort er såkaldte ihændehaverbeviser. Ligesom ved kontanter kan det bruges af den person, der har det i hånden. Det medfører, at du ikke har krav på at få gavekortet erstattet, hvis det bliver ødelagt, bliver væk eller bliver stjålet.

Gode råd om gavekort

  • Vær opmærksom på, hvor lang gyldighed gavekortet har. Et gavekort har en gyldighed på tre år, medmindre der er aftalt en kortere frist. Hvis der aftales en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort.
  • Sørg for, at gavekortets gyldighed er tilpas lang, så modtageren reelt kan nå at få det brugt.
  • Undersøg, om gavekortet kan indløses til kontanter, hvis modtageren ikke bryder sig om varerne i butikken. 
  • Som udgangspunkt kan modtageren få pengene for et gavekort udbetalt, hvis det er elektronisk. Et elektronisk gavekort er fx et plastickort med magnetstribe. Vær dog opmærksom på, at butikken under visse betingelser kan opkræve et gebyr for at udbetale pengene.
  • Er gavekortet ikke elektronisk, kan modtageren som udgangspunkt ikke forlange at få pengene retur.

Tilgodebevis eller pengene tilbage?

Butikken må ikke nøjes med at give dig et tilgodebevis, hvis du er berettiget til at få pengene tilbage, fordi den vare, du har købt, har en fejl.

Hvis den vare, du har købt, har en fejl, skal sælgeren reparere, ombytte eller give dig pengene tilbage efter reglerne i købeloven. Er du berettiget til at få pengene tilbage, må butikken ikke nøjes med at give dig et tilgodebevis. I den situation har du ret til at få pengene udbetalt.

Læs mere om dine rettigheder ved mangler 

Når du køber en vare i en almindelig butik, har du som udgangspunkt ikke fortrydelsesret. Nogle butikker giver dog alligevel forbrugeren fortrydelsesret enten i form af en ombytningsret eller en returret.

Giver butikken returret, kan du forlange at få pengene tilbage. En ombytningsret giver dig derimod ikke ret til at få pengene retur, men alene ret til at få byttet varen inden for forretningens varesortiment. Hvis du ikke kan finde noget i butikken, vil forretningen ofte udstede et tilgodebevis, som du kan bruge senere.

Læs mere om fortrydelsesret 

Sidst opdateret 19.12.2019

Vil du vide mere om reglerne for gavekort og andre forbrugeremner?

Abonnér på vores nyhedsbrev

Kunne du bruge siden?

Læs mere om gavekort og tilgodebeviser:


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 16.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet