Køb af brugte varer

Køb og salg af bl.a. brugt tøj og mobiltelefoner - både på nettet og på loppemarkeder – er blevet meget populært. Vær dog opmærksom på købelovens forskellige regler på området.

Når du køber brugte varer, gælder der forskellige regler afhængig af, om sælgeren er privatperson eller en virksomhed.

Handler du med en privatperson på nettet, gælder de forbrugerbeskyttende regler for nethandel fx ikke. De gælder kun, når du handler med en virksomhed. Det betyder fx, at du ikke har fortrydelsesret, medmindre du har aftalt det med sælgeren.

Derfor bør du, så vidt det er muligt, undersøge varen, før du handler. Og vil du bevare dine rettigheder efter en handel med en virksomhed, så få et bevis på handlen, altså en bon.

Er varen købt på et loppemarked, så husk at spørge, hvordan du kan få fat i sælgeren, når markedet er slut, og hvordan du vil være stillet, hvis varen går i stykker.

Brugte varer på nettet

Hvis du køber dine brugte varer over nettet, så betal altid med betalingskort, når du handler med en virksomhed. Så kan banken trække pengene tilbage, hvis du ikke modtager din vare. Tjek også sælgeren på nettet og i CVR-registeret.

Er det en privat sælger, så lad være med at handle, før du har undersøgt, hvem sælger er. Tjek, om han har mange varer til salg. Sælger er måske ikke så privat, som der bliver givet udtryk for. Prøv også, om du kan møde den private sælger personligt og se varen, før du betaler. Bed om den originale kvittering.

Når du betaler en privat sælger, kan du ikke betale med betalingskort, men må bruge MobilePay eller en straks-overførsel via banken, hvis der er tale om store beløb.

Hvis du fx vil købe en brugt cykel, så har politiet en app, hvor du kan tjekke, om cyklen er stjålet.

Læs mere om køb af brugte biler

Kunne du bruge siden?

ARTIKLER:

ANDRE EMNER:


Hold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

Gør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

Få aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter