Skip navigation

Køb sikkert på nettet

Læs mere om, hvordan du tjekker, at sikkerheden på hjemmesiden er i orden. Læs også om dine muligheder, hvis varen, du har købt, ikke dukker op.

          Sikkerhed

Tjek sikkerheden på hjemmesiden

Kontrollér, at overførslen sker på en sikker forbindelse, og at de indtastede oplysninger er krypterede. Sikkerheden er markeret ved en lille hængelås nederst i browseren. Hvor præcis hængelåsen dukker op, afhænger af, hvilken browser du anvender. For nogle browsere er hængelåsen i starten eller slutningen af adresselinjen i toppen af browservinduet, mens den på andre browsere er i statusbjælken i bunden af browservinduet. Hvis du dobbeltklikker på hængelåsen, vil du få oplysninger om, hvem der garanterer, at webstedet er sikkert.

Du kan også tjekke, om adressen i adressefeltet ændrer “fornavn” fra http til https, som er en mere sikker standard. På mange hjemmesider kan du læse nærmere om sikkerheden på siden.

Både hængelåsen og "https" er tegn på, at der er oprettet en sikker forbindelse ved hjælp af den såkaldte SSL-protokol. Når du kommunikerer med en netbutik gennem en SSL-forbindelse, bliver de sendte data krypteret, så selvom det skulle lykkes en hacker at opsnappe datapakkerne, så vil han ikke kunne få noget ud af det.

Få flere råd om sikker betaling på Nethandel #heltsikkert.

Tjek, at du er på den rette side

  • Kontrollér, at du er kommet ind på den rette hjemmeside.
  • Der findes falske hjemmesider på nettet. De har typisk en adresse, der ligger tæt op ad en velkendt hjemmeside.
  • Laver du en slåfejl eller en stavefejl ved indtastningen, kan du havne på den falske side.
  • Hvis du indtaster dine kortoplysninger på en falsk hjemmeside, og der uretmæssigt bliver hævet på din konto, skal du straks kontakte banken, der kan tilbageføre pengene.

Når du bruger en computer, der deles med andre

Hvis du handler fra en computer, som du deler med andre, fx på biblioteket, på en uddannelsesinstitution eller på en netcafé, er det vigtigt, at du efter handlen får afbrudt forbindelsen til butikken og browseren. Hvis butikken har en ”log-ud”-funktion, så brug den. Luk også browseren ned, før du overlader computeren til en anden.

Betaling med kreditkort på nettet

Det må normalt anses for mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler med denne metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen ikke dukker op.

Reglerne for charge back gælder også, hvis du har betalt med mobilbetaling, hvor betalingen bliver gennemført med et tilknyttet betalingskort.

Læs mere om betalingskort og fjernsalg

Læs mere om charge back

SMS-engangskoder ved køb på nettet

Nogle netbutikker har valgt en ekstra sikkerhed, når du betaler med Dankort, Visakort eller MasterCard. Det betyder, at du skal indtaste en personlig SMS-engangskode, når du handler med de butikker, fx en Verified by Visa-kode eller en MasterCard SecureCode. Den ekstra kode er en sikkerhedsstandard, der skal sikre, at fremmede ikke kan misbruge oplysningerne på dit betalingskort.

Læs mere om reglerne, hvis dit betalingskort er blevet misbrugt ved køb på nettet

Læs mere på Nets' hjemmeside, eller opret din egen kode

Betaling med PayPal

Når du handler på nettet, kan du somme tider vælge at betale via PayPal. Når du betaler med dit kreditkort til PayPal, vil den netbutik, du handler med, ikke få adgang til dine kreditkortoplysninger. De får kun pengene, mens dine oplysninger bliver hos PayPal. Når du betaler via PayPal, gælder de samme regler som ved betaling med betalingskort.

Forudbetaling

Det må normalt frarådes at betale forud, da der findes en del bedrageri, hvor der opkræves penge, men aldrig dukker en vare op. Hvis det er nødvendigt at betale forud, skal du kun handle med virksomheder, du kender og har stor tillid til. Du skal desuden sikre dig, at du er inde på den rigtige hjemmeside og ikke en falsk.

Pengeoverførsel

Når du skal overføre penge til en sælger i udlandet, så lad banken ordne sagen. Der findes en række firmaer, der tilbyder at overføre penge, men det må frarådes at bruge disse firmaer i forbindelse med e-handel, hvor du ikke kender modtageren. Pengene kan hos nogle firmaer blive udbetalt, hvis modtageren fremviser gyldig legitimation.

e-mærket

Der findes en række mærkningsordninger i Europa, som virksomhederne kan tilslutte sig. Med mærket signalerer netbutikken, at den overholder de regler, der er en forudsætning for at få mærket. e-mærket er den danske mærkningsordning for nethandel, og alle e-mærkede butikker gennemgår en godkendelsesproces.

sikkerdigital.dk som Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen står bag, finder du flere tips til at spotte fupbutikker og fuptilbud på nettet.

Sidst opdateret 23.04.2019

Kunne du bruge siden?


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 16.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter