Skip navigation

Køb sikkert på nettet

Læs mere om, hvordan du tjekker sikkerheden på hjemmesiden, før du handler. Læs også om de nye regler for betaling, der trådte i kraft den 14. september 2019.

Relevant lovgivning:
Betalingslovens § 112 (charge back), Betalingslovens § 128 (stærk kundeautentifikation)

 

          Sikkerhed

Det må normalt anses for mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler med denne metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen ikke dukker op.

Reglerne for charge back gælder også, hvis du har betalt med mobilbetaling, hvor betalingen bliver gennemført med et tilknyttet betalingskort.

Nye regler fra den 14. september 2019

Når du i dag handler i en fysisk butik, skal du godkende din betaling med to elementer, fx chip og PIN-kode.

Efter den 14. september 2019 kan du - ligesom i fysiske butikker – i højere grad end tidligere også på nettet opleve, at du skal godkende din betaling med fx en SMS-engangskode.

Betalinger på under 225 kroner på nettet kan være undtaget de nye regler. Det samme kan betalinger i fysiske butikker på op til 375 kr., hvis du betaler med kontaktløst kort.

Har du ikke godkendt din betaling med en SMS-engangskode, vil din bank – medmindre du har handlet svigagtigt - hæfte, hvis dit betalingskort er misbrugt.

Læs mere om reglerne, hvis dit betalingskort er blevet misbrugt

Læs mere om betalingskort og fjernsalg

Læs mere om charge back

Betalingsformidlere

Når du handler på nettet, kan du somme tider vælge at bruge en betalingsformidler til at overføre pengene. Når du bruger en betalingsformidler, vil den netbutik, du handler med, ikke få adgang til dine kreditkortoplysninger. Undersøg altid, om der er tale en reel formidler og ikke en svindler. 

Pengeoverførsel

Når du skal overføre penge til en sælger i udlandet, så overvej dit valg af udbyder nøje. Der findes en række firmaer, der tilbyder at overføre penge. Det må frarådes at bruge disse firmaer i forbindelse med nethandel, hvor du ikke kender sælgeren. Pengene kan hos nogle firmaer kun blive udbetalt, hvis modtageren fremviser gyldig legitimation.

Undgå at betale forud

Det må normalt frarådes at betale forud, når du handler på nettet. Der findes en del bedrageri, hvor der opkræves penge, men aldrig dukker en vare op. Hvis det er nødvendigt at betale forud, skal du kun handle med virksomheder, du kender og har stor tillid til. Du skal desuden sikre dig, at du er inde på den rigtige hjemmeside og ikke en falsk.

Tjek sikkerheden på hjemmesiden

Kontrollér, at overførslen sker på en sikker forbindelse, og at de indtastede oplysninger er krypterede.

  • Hængelås: Sikkerheden er markeret ved en lille hængelås nederst i browseren. Hvor præcis hængelåsen dukker op, afhænger af, hvilken browser du anvender. På nogle browsere er hængelåsen i starten eller slutningen af adresselinjen i toppen af browservinduet. På andre browsere er den i statusbjælken i bunden af browservinduet. Hvis du klikker på hængelåsen, vil du få oplysninger om, hvem der garanterer, at webstedet er sikkert.

  • Https: Du kan også tjekke, om adressen i adressefeltet ændrer “fornavn” fra http til https, som er en mere sikker standard. På mange hjemmesider kan du læse nærmere om sikkerheden på siden.

Både hængelåsen og "https" er tegn på, at der er oprettet en sikker forbindelse ved hjælp af den såkaldte SSL-protokol. Når du kommunikerer med en netbutik gennem en SSL-forbindelse, bliver de sendte data krypteret. Selvom det skulle lykkes en hacker at opsnappe datapakkerne, så vil han ikke kunne få noget ud af det.

På Nethandel #heltsikkert kan du få hjælp, hvis du har problemer med betalingen

Når du bruger en computer, der deles med andre

Hvis du handler fra en computer, som du deler med andre, fx på biblioteket, en uddannelsesinstitution eller en netcafé, er det vigtigt, at du efter handlen får afbrudt forbindelsen til butikken og browseren. Hvis butikken har en ”log-ud”-funktion, så brug den. Luk også browseren ned, før du overlader computeren til en anden.

e-mærket

Der findes en række mærkningsordninger i Europa, som virksomhederne kan tilslutte sig. Med mærket signalerer netbutikken, at den overholder de regler, der er en forudsætning for at få mærket. e-mærket er den danske mærkningsordning for nethandel, og alle e-mærkede butikker gennemgår en godkendelsesproces.

Tjek, at du er på den rette side

  • Der findes falske hjemmesider på nettet. De har typisk en adresse, der ligger tæt op ad en velkendt hjemmeside.
  • Laver du en slåfejl eller en stavefejl ved indtastningen, kan du havne på den falske side.
  • Hvis du indtaster dine kortoplysninger på en falsk hjemmeside, og der uretmæssigt bliver hævet på din konto, skal du straks kontakte banken, der kan tilbageføre pengene.

sikkerdigital.dk som Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen står bag, finder du flere tips til at spotte fupbutikker og fuptilbud på nettet.

Sidst opdateret 31.07.2020

Kunne du bruge siden?