Skip navigation

Køb sikkert på nettet

Læs mere om, hvordan du tjekker sikkerheden på hjemmesiden, før du handler. Læs også om reglerne for sikker betaling.

Relevant lovgivning:
Betalingslovens § 112 (charge back), Betalingslovens § 128 (stærk kundeautentifikation)

illustration af en lås

Det må normalt anses for mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler med denne metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen ikke dukker op.

Reglerne for charge back gælder også, hvis du har betalt med mobilbetaling, hvor betalingen bliver gennemført med et tilknyttet betalingskort.

Regler for sikker betaling

Når du handler på nettet, skal du godkende din betaling med to elementer. For at gennemføre købet vil du typisk skulle bruge din NemID nøgleapp eller et kodeord, du opretter hos Nets, sammen med en SMS-engangskode.

Du kan risikere, at netkøbet ikke kan gennemføres, hvis du ikke har din NemID nøgleapp eller et personligt kodeord klar.

Hvis din bank ikke har dit korrekte mobilnummer, kan du opleve, at du ikke kan modtage SMS-engangskodeordet, som kan være nødvendigt for at betale på nettet.

Betalinger på under 225 kroner på nettet kan være undtaget reglerne. Det samme kan betalinger i fysiske butikker på op til 375 kr., hvis du betaler med kontaktløst kort.

Har du ikke godkendt din betaling med to elementer, fx et kodeord og en SMS-engangskode, vil du ikke hæfte, hvis dit betalingskort bliver misbrugt.

Reglerne gælder i hele EU. Det vil sige, at du også vil skulle godkende din betaling med to elementer, hvis du handler i en netbutik i et andet EU-land.

 

NemID erstattes af MitID

Du skal være opmærksom på, at NemID på sigt vil blive erstattet af MitID. Udrulningen af MitID sker løbende over en længere periode fra oktober 2021 til sommeren 2022.

Du får besked i din net- og mobilbank, når det er din tur. Du vil i en periode opleve at skulle bruge MitID i nogle sammenhænge, mens du i andre tilfælde fortsat skal bruge NemID. Det er derfor vigtigt, at du indtil videre beholder dit NemID, selvom du har fået MitID.

I løbet af 2022 bliver det muligt at bruge MitID til nethandel. Indtil da skal du gøre, som du plejer, når du godkender betalinger på nettet.

MitID fås først og fremmest som app. Hvis du ikke har mulighed for at bruge appen, findes følgende alternativer: MitID kodeviser, MitID kodeoplæser eller MitID chip.

Du kan læse mere om MitID her

Betalingsformidlere

Når du handler på nettet, kan du somme tider vælge at bruge en betalingsformidler til at overføre pengene. Når du bruger en betalingsformidler, vil den netbutik, du handler med, ikke få adgang til dine kreditkortoplysninger. Undersøg altid, om der er tale en reel formidler og ikke en svindler. 

Pengeoverførsel

Når du skal overføre penge til en sælger i udlandet, så overvej dit valg af udbyder nøje. Der findes en række firmaer, der tilbyder at overføre penge. Det må frarådes at bruge disse firmaer i forbindelse med nethandel, hvor du ikke kender sælgeren. Pengene kan hos nogle firmaer kun blive udbetalt, hvis modtageren fremviser gyldig legitimation.

Undgå at betale forud

Det må normalt frarådes at betale forud, når du handler på nettet. Der findes en del bedrageri, hvor der opkræves penge, men aldrig dukker en vare op. Hvis det er nødvendigt at betale forud, skal du kun handle med virksomheder, du kender og har stor tillid til. Du skal desuden sikre dig, at du er inde på den rigtige hjemmeside og ikke en falsk.

Tjek sikkerheden på hjemmesiden

Kontrollér, at overførslen sker på en sikker forbindelse, og at de indtastede oplysninger er krypterede.

  • Hængelås: Sikkerheden er markeret ved en lille hængelås nederst i browseren. Hvor præcis hængelåsen dukker op, afhænger af, hvilken browser du anvender. På nogle browsere er hængelåsen i starten eller slutningen af adresselinjen i toppen af browservinduet. På andre browsere er den i statusbjælken i bunden af browservinduet. Hvis du klikker på hængelåsen, vil du få oplysninger om, hvem der garanterer, at webstedet er sikkert.

  • Https: Du kan også tjekke, om adressen i adressefeltet ændrer “fornavn” fra http til https, som er en mere sikker standard. På mange hjemmesider kan du læse nærmere om sikkerheden på siden.

Både hængelåsen og "https" er tegn på, at der er oprettet en sikker forbindelse ved hjælp af den såkaldte SSL-protokol. Når du kommunikerer med en netbutik gennem en SSL-forbindelse, bliver de sendte data krypteret. Selvom det skulle lykkes en hacker at opsnappe datapakkerne, så vil han ikke kunne få noget ud af det.

På Nethandel #heltsikkert kan du få hjælp, hvis du har problemer med betalingen

Når du bruger en computer, der deles med andre

Hvis du handler fra en computer, som du deler med andre, fx på biblioteket, en uddannelsesinstitution eller en netcafé, er det vigtigt, at du efter handlen får afbrudt forbindelsen til butikken og browseren. Hvis butikken har en ”log-ud”-funktion, så brug den. Luk også browseren ned, før du overlader computeren til en anden.

e-mærket

Der findes en række mærkningsordninger i Europa, som virksomhederne kan tilslutte sig. Med mærket signalerer netbutikken, at den overholder de regler, der er en forudsætning for at få mærket. e-mærket er den danske mærkningsordning for nethandel, og alle e-mærkede butikker gennemgår en godkendelsesproces.

Tjek, at du er på den rette side

  • Der findes falske hjemmesider på nettet. De har typisk en adresse, der ligger tæt op ad en velkendt hjemmeside.
  • Laver du en slåfejl eller en stavefejl ved indtastningen, kan du havne på den falske side.
  • Hvis du indtaster dine kortoplysninger på en falsk hjemmeside, og der uretmæssigt bliver hævet på din konto, skal du straks kontakte banken, der kan tilbageføre pengene.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

nethandel helt sikkert

Samlet indgang til information om, hvordan du handler sikkert på nettet, og hvad du kan gøre, hvis det er gået galt.