
- abonnér på vores nyhedsbrev
Du har 14 dages fortrydelsesret, når du handler på nettet i Danmark og i EU. Det gælder både køb af varer og køb af ydelser, fx vinduespudsning eller mobilabonnementer.
Fra du har modtaget varen, har du 14 dages fortrydelsesfrist. Du skal sende en utvetydig meddelelse til netbutikken om din fortrydelse, hvilket vil sige, at butikken skal have tydeligt besked. I mange tilfælde har sælger formidlet en online funktion eller standardformular, som du kan bruge. Hvis ikke, kan du sende en mail eller et brev. Gem mailen eller få en kvittering, så du har et bevis på, at den er afsendt inden for 14 dage. Hvis du har brugt en fortrydelsesfunktion på butikkens hjemmeside, så skal du modtage en bekræftelse.
Gå til standardformular på Retsinformation.dk
Hvis du fortryder et køb af en vare, før varen er leveret til dig, kan du meddele sælgeren, at du alligevel ikke ønsker varen leveret.
Læs mere om klager over netkøb.
Din fortrydelsesfrist starter først, når du har modtaget varen, fx når den er lagt i din postkasse, når den efter aftale med dig er lagt i et skur eller lignende, eller når den er afleveret på din arbejdsplads. Er varen lagt i en pakkeboks eller i en butik, hvor du skal afhente den, starter fortrydelsesfristen først, når du har afhentet den i pakkeboksen/butikken.
Hvis du bestiller en ydelse, fx et mobilabonnement, løber fristen fra bestillingsdagen. I begge tilfælde udløber fristen 14 dage senere. Den dag, du modtager varen eller foretager bestillingen, tæller ikke med i de 14 dage.
I enkelte tilfælde kan du have en kortere fortrydelsesfrist end de 14 dage, der står i forbrugeraftaleloven. Det gælder dog kun, hvis du fx skal have udført et stykke arbejde, og du gerne vil have, at sælgeren går i gang, inden de 14 dage er gået. Her udløber fortrydelsesretten, når arbejdet er afsluttet, også selvom det er inden for de 14 dage.
Din mulighed for at fortryde forlænges, hvis du ikke modtager de lovpligtige oplysninger fra sælger i forbindelse med købet eller leveringen. For alle varekøb og aftaler gælder, at fortrydelsesfristen først regnes fra den dag, hvor du modtager de lovpligtige oplysninger fra sælgeren. Får du ikke oplysningerne, vil din fortrydelsesfrist altid udløbe efter 12 måneder og 14 dage.
Varer der leveres på én gang
Fristen løber fra du eller den person, du har udpeget, modtager varen.
Varer fra samme ordre, der ikke leveres på én gang
Fristen løber fra du eller den person, du har udpeget, modtager den sidste vare.
Varer der leveres i flere partier
Fristen løber fra du eller den person, du har udpeget, modtager den sidste vare i det sidste parti.
Varer med regelmæssig levering
Fristen løber fra du eller den person, du har udpeget, modtager den første levering.
Bestilling af tjenesteydelser
Fristen løber fra den dag aftalen blev indgået.
Aftaler om el, gas, vand og fjernvarme – ikke i bestemt mængde
Fristen løber fra den dag aftalen blev indgået.
Digitalt indhold, der ikke leveres på et fysisk medium
Fristen løber fra den dag aftalen blev indgået.
En vare skal fremstå som ny ved returnering, men du må gerne undersøge varen på samme måde som ved et almindeligt butikskøb. Er varen taget i brug, har du stadig fortrydelsesret, men du skal selv betale for værdiforringelsen, som bliver vurderet af sælgeren.
Læs Forbrugerombudsmandens notat om værdiforringelse (pdf)
Når du har givet netbutikken besked om, at du fortryder købet, har du yderligere 14 dage til at returnere varen. Sælgeren har ret til at se dokumentation for, at varen er afsendt, så få en kvittering fra posthuset eller fragtmanden.
Det eneste, du skal betale, når du bruger din fortrydelsesret, er transporten af varen tilbage til sælgeren, medmindre I har aftalt andet. Hvis du nægter at tage i mod varen, når den kommer, kan sælger opkræve et beløb, hvis der er udgifter forbundet med returneringen.
Du er ansvarlig for varen, indtil den er modtaget af butikken. Det er derfor også dig, der skal betale for eventuelle skader undervejs, eller hvis varen forsvinder i posten.
Når du bruger din fortrydelsesret, skal du have dine penge (inklusive eventuelle leveringsomkostninger) retur senest 14 dage efter, du gav butikken besked om, at du fortrød købet, eller når butikken har modtaget dokumentation for at varen er afsendt eller har modtaget varen. Butikken må ikke fratrække et beløb for fx at sende varen til dig.
Er varen forringet i værdi ved tilbageleveringen til netbutikken, og skyldes det, at du har brugt den mere, end man kan og må i en fysisk butik, kan du forvente at skulle betale for værdiforringelsen.
Du skal have pengene retur på samme måde, som du betalte. Hvis du fx har betalt med betalingskort, så skal pengene overføres til din konto.
Har du returneret varen rettidigt, i samme stand mv., men returnerer netbutikken ikke dine penge, kan du kontakte din bank for hjælp.
Det er kun muligt at fortryde dele af købet, hvis det er aftalt med butikken. Hvis det er noget, butikken tilbyder, skal du have prisen for varen tilbagebetalt. Butikken må selv vælge, om den vil tilbagebetale udgifterne for fragt og levering, men det skal fremgå tydeligt i købets aftalevilkår. Ellers skal du have alle pengene retur.
Har du i forbindelse med et netkøb accepteret at få en af varerne gratis, skal du også tilbagelevere den til netbutikken, hvis du fortryder købet af de andre varer.
Det er tidspunktet for selve købsaftalen, der er afgørende for, om købet er dækket af reglerne for e-handel. Har du bestilt varen på nettet og hentet den i butikken, har du stadig 14 dages fortrydelsesret. Hvis du bare har set varen på nettet, men først afgiver den egentlig bestilling i den fysiske butik, så er det et butikskøb, og du har som udgangspunkt ikke fortrydelsesret, medmindre det er aftalt med butikken.
Det vil som udgangspunkt være fjernsalg, hvis virksomheden sælger sine varer via de sociale medier.
Det betyder, at du som udgangspunkt vil have 14 dages fortrydelsesret.
Der findes en række tilfælde, hvor du ikke har fortrydelsesret. Det gælder følgende varer og ydelser:
1) Varer der er specielt fremstillet til dig - såkaldt bestillingskøb
2) Varer og ydelser i forbindelse med fritids- og kulturtilbud, der gælder for et bestemt tidspunkt – det kan fx være logi, forplejning, billeje og koncertbilletter
3) Levering af mad, drikke og andet til husholdningens løbende forbrug
4) Køb og leje af fast ejendom
5) Timeshare og lignende ferieprodukter
6) Opførelse af bygninger
7) Spil med pengeindsats
8) Aviser og tidsskrifter – dog har du fortrydelsesret, når du tegner et abonnement
9) Pakkerejser, der er dækket af lov om pakkerejser
10) Varer, der bliver uløseligt blandet sammen, fx fyringsolie
11) Visse forseglede varer, hvis forseglingen er brudt - såsom lyd- og billedoptagelser, computersoftware og varer, der er hygiejniske grunde er forseglede
12) Køb for mindre end 350 kr. uden for den erhvervsdrivendes forretningssted – fx på et homeparty eller lignende. Det er dog en forudsætning, at du får varen med det samme
13) Hastende reparations- eller vedligeholdelsesarbejde
Du skal:
Butikken kan:
Læs mere om fortrydelsesret på abonnementer
Læs mere om fortrydelsesret ved køb af ydelser på nettet
Sidst opdateret 30.01.2019
ARTIKLER:
ANDRE EMNER: