Tjekliste – salg af din bolig

Overvej spørgsmålene i tjeklisten, før du skriver under på en formidlingsaftale med en ejendomsmægler, og tag den gerne med til ejendomsmægleren.

Er der opgaver ved boligsalget, du selv kan stå for?

Når du sælger via en ejendomsmægler, har mægleren pligt til at stå for nogle opgaver, mens du eventuelt selv kan stå for andre. Så kan du spare en del af udgiften til mægler. Du kan fx selv vise din bolig frem.

Hvad tager ejendomsmægleren i salær?

Flere boligportaler på nettet giver dig mulighed for fx at sammenligne forskellige mægleres liggetider, salgspriser og prisjustering. Det kan være et godt værktøj, når du skal vælge, hvem du vil indhente tilbud fra. Men brug informationen med omtanke. Lange liggetider eller lavere salgspriser er ikke altid et udtryk for mæglers evner, men kan også skyldes forhold som boligernes beliggenhed eller stand. Også andre forhold end dem, du kan se på portalerne, kan være vigtige for dig. Det kan være mæglerens personlighed eller kendskab til lokalområdet.

Hurtigt salg af dit hus/lejlighed eller højere pris?

Overvej, hvad der er vigtigst for dig, inden du sammen med mægler sætter pris på din bolig: At du får en høj pris, eller at boligen bliver solgt hurtigt? Sætter du prisen urealistisk højt fra begyndelsen, risikerer du, at boligen i sidste ende bliver solgt for en lavere pris, end hvis den var sat til salg for en realistisk pris fra begyndelsen.

Boligsalg

Intens eller langstrakt annoncering i avisen?

Overvej, hvilken annonceringsindsats der passer bedst til dig og din bolig, fx om den især sættes til salg på nettet, eller om den også skal i de trykte medier. Vurdér sammen med mægleren, om du vil annoncere meget i begyndelsen eller hellere gemme lidt markedsføringskroner til at sætte gang i salget igen senere.

Billede af din bolig på uafhængige boligportaler?

Nogle mæglere giver ikke lov til, at uafhængige boligportaler viser billeder af de boliger, de har til salg. Vil du også have vist din bolig på dem med billede, så få det skrevet ind i din aftale med mægler. Du kan fx skrive sådan:

Som led i formidlingsaftalen er det aftalt, at ejendomsmægler ........................ står for annoncering af boligen. Ejendomsmægleren forpligter sig herved til at stille data og foto af ejendommen fra ejendomsmæglerens egen hjemmeside vederlagsfrit til rådighed for relevante, internetbaserede boligsøge-portaler.

Dato og underskrift: ....................

Hvilke forventninger har du til salgsprocessen?

Afstem dine forventninger til processen med mægler, inden du indgår en aftale. Vil du fx have skrevet ind i aftalen, at det er den person, du indgår aftalen med, der også står for salgsopgaverne fremover? Foretrækker du kort telefonisk orientering efter hver fremvisning eller faste statusmøder?

Er du enig i vilkårene i standardkontrakten?

Den aftale, du indgår med mægleren, kaldes en formidlingsaftale. Formidlingsaften vil typisk være et standarddokument udviklet af branchen. Du bør gå alle punkter igennem og overveje, om du er enig, inden du skriver under.

Er der afvigelser i aftalen?

Undersøg, om formidlingsaftalen afviger fra branchens standarder. Vær særlig opmærksom på overskrifter som ”Andre vilkår”, ”Individuelle vilkår” eller ”Ændring/tillæg til aftale”. Ikke alle afvigelser er problematiske, men de kan have stor praktisk eller økonomisk betydning.

Kan du få nedslag i prisen hos ejendomsmægleren?

Før du skriver under på formidlingsaftalen kan du forhandle prisen med mægleren. Mange ejendomsmæglere er villige til at forhandle om salæret eller andre poster. Selvom du kun får et nedslag i salæret på et par procent, kan du spare flere tusinde kroner. 

Husk altid at tage aftalen med hjem og læse den grundigt igennem, inden du skriver under.

Sidst opdateret 19.02.2018

Kunne du bruge siden?

ARTIKLER:

ANDRE EMNER:


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter