Køb af brænde

Når du køber brænde, er der mange begreber, du skal kende til, og som forbruger kan det være svært at vide, om du får den mængde brænde, du har betalt for. Forbrugerklagenævnet har netop afgjort en sag, hvor sælger og køber var uenige om mængden af brænde.

En forbruger købte brænde hos et byggemarked, der leverede brændet i fire brændetårne. Ved leveringen konstaterede forbrugeren, at indholdet i de fire tårne var 29 % mindre end det, der var anført i tilbudsavisen.

Brænde leveres normalt i et såkaldt brændetårn, der er et træbur på en palle, hvor brændet stables i.

Årsagen til uoverensstemmelsen mellem forbrugeren og byggemarkedet skyldtes, at den erhvervsdrivende opgav mængden af brænde efter brændetårnets udvendige mål, mens forbrugeren målte indersiden.

Forbrugeren krævede at få den resterende mængde brænde leveret eller et afslag i prisen svarende til det brænde, han ikke havde fået.

Byggemarkedet afviste forbrugerens krav og henviste til, at det var fast praksis i branchen at opgive mængden af brænde efter tårnenes udvendige mål.

Sagen kom for Forbrugerklagenævnet, der afgjorde, at forbrugeren havde ret til et afslag i købesummen, fordi leveringen var mangelfuld. Uanset om det er kutyme i branchen, mente nævnet, at en forbruger har ret til at forvente at modtage det rumfang brænde, som den erhvervsdrivende har oplyst.

Forbrugeren fik et afslag på 1.200 kr. af prisen, som var 4.999 kr. Byggemarkedet har efter Forbrugerklagenævnets afgørelse rettet sit salgsmateriale til, så den korrekte mængde brænde bliver oplyst.

5 gode råd når du køber brænde 

  • Spørg sælger, om mængden af brænde gøres op efter brændetårnets udvendige eller indvendige mål.
  • Mål selv brændetårnet op, når det er blevet leveret.
  • Som ved alle køb skal du gemme kvitteringen, så du kan bruge den, hvis der senere opstår problemer, fx uenighed om mængde eller pris.
  • Vær opmærksom på, at brænde er et naturmateriale. I takt med at det tørrer, kan det svinde i omfang.
  • Ved brændesalg opgives mængden ofte i enten ”rummeter” eller ”skovrummeter”. Ifølge Forbrugerombudsmanden anses enheden skovrummeter for at være det samme som rummeter, når det anvendes i markedsføringsmateriale.