Skip navigation

Uønskede køb af apps

Som forælder har du flere muligheder for at begrænse dit barns køb af apps og tilkøb i apps. Det gælder både på din egen mobil og på barnets.

App Store: Log af før du giver din mobil eller tablet til dit barn

Køb og download fra App Store kræver, at du er logget ind med dit Apple-id. Hvis du sørger for at logge ud af dit Apple-id, før du giver barnet din mobil eller tablet, kan du derfor helt undgå uønskede køb og downloads.

Løsningen har dog to begrænsninger, idet løsningen kræver, at dit barn ikke kender dit Apple-id og dit kodeord. Ligesom løsningen kræver, at du husker at logge af, hver gang du har købt eller downloadet noget til din mobil eller tablet.

Du kan logge af flere steder fra din iPhone og iPad. Du kan fx gå til ”Indstillinger”, vælge ”iTunes & App Store”, tryk på dit Apple-id og vælg ”log ud”.

App Store og Google Play: Kodeord forud for køb

Du kan ændre standardindstillingerne på din mobil eller tablet, så koden skal indtastes før køb af apps og tilkøb i apps.

App Store: Du kan her se, hvordan du ændrer indstillingerne, så 15 minutters købsvinduet slås fra, og der i stedet kræves adgangskode før hvert eneste køb af apps og tilkøb i apps. Se link til guide i bunden af artiklen.

Google Play: Du kan ændre standardindstillingerne, så der skal indtastes kodeord før hvert køb af apps og tilkøb i apps. Denne løsning kræver, at dit barn ikke kender dit kodeord. Se link til guide i bunden af artiklen.

App Store og Google Play: Slå muligheden for køb af apps og tilkøb af apps helt fra

App Store: Du har mulighed for at ændre standardindstillingerne, så der slet ikke er mulighed for at købe apps og/eller tilkøb i apps. Se link til guide i bunden af artiklen.

Google Play: muligheden for køb af apps og tilkøb i apps kan kun deaktiveres ved at downloade en af de mange ”forældreopsyns apps” (Parental control), som giver adgang til at kontrollere en lang række ting, herunder for at blokere for app og tilkøb i apps.

Opret en konto i App Store uden et tilknyttet kreditkort

Du kan også vælge at oprette en konto uden at tilknytte et kreditkort. Det giver mulighed for at hente gratis apps, herunder spil, til mobilen eller tabletten, men som udgangspunkt ikke for at købe hverken apps eller tilkøb i apps. Se link til guide i bunden af artiklen.

App Store: Hvis du ønsker at købe enten apps eller tilkøb i apps, kan du købe et iTunes gavekort. Det giver dig mulighed for at styre præcis, hvor store beløb der bruges.

Google Play: Det er ikke nødvendigt at tilknytte en betalingsmetode for at oprette en Google Play-konto.

Klager over køb af apps og tilkøb i apps

Når du overlader en mobil eller tablet til dit barn, vil du normalt hæfte for barnets forbrug. Hvis barnet køber ind for mere, end et barn på den alder normalt må købe for, kan du klage til udbyderen.

Hvis det ikke hjælper, kan du klage til Center for Klageløsning, hvis der er købt for mere end 1.050 kr.

Forbrugerombudsmanden kan også i en række tilfælde gå ind i en sådan sag.

Misbrug af din app-konto

Er din mobil eller tablet blevet stjålet eller blevet væk, skal du lukke for brugen af de betalingskort, du har knyttet til din mobil eller tablet. Det sker i banken. Hvis der er tale om en konto, hvor der ikke er tilknyttet et betalingskort, skal du kontakte udbyderen. Du skal også lukke for dit abonnement hos teleudbyderen.

Som udgangspunkt hæfter kortudstederen – banken – hvis din app-konto bliver misbrugt. Du kan dog selv komme til at hæfte, i særlige tilfælde, fx hvis du ikke har lukket dit betalingskort, selvom du vidste, at din mobil eller tablet var væk, og misbruget derfor var muligt.

infografik gode rådinfografik gode råd

Sidst opdateret 01.02.2019

Kunne du bruge siden?