Privat parkering og parkeringsafgifter

Private parkeringsselskaber skal klart og tydeligt, fx via skilte, oplyse om betingelser for parkeringen, fx prisen. Husk at gemme kvitteringen.

Privat parkering

Fremgår det klart og tydeligt, at det koster penge at bruge parkeringspladsen, tilkendegiver du ved at parkere din bil der, at du accepterer parkeringsselskabets betingelser for parkeringen.

Parkeringsafgifter

Private selskaber kan ikke opkræve bøder. Det kan kun politiet.

Men har du overtrådt reglerne for parkering på det privat parkeringsselskabs grund, fx ikke indstillet din p-skive korrekt eller placeret din bil uden for parkeringsbåsen, har parkeringsselskabet ret til at udskrive en kontrolafgift, som du har pligt til at betale. Du skal betale den inden for den frist, der er oplyst på girokortet.

Har du ikke brugt parkeringspladsen?

Det er det private parkeringsselskab, der skal bevise, at du har brugt parkeringspladsen og derfor skal betale for brugen. Det er ikke dig som bilist, der skal bevise, at du ikke har brugt parkeringspladsen, når du modtager et girokort fra selskabet.

Har du fået en kvittering eller et andet bevis for din parkering, er det en god idé at gemme kvitteringen sammen med dine andre kvitteringer. Så kan du i hvert fald bevise, hvilken periode du betalte for på parkeringspladsen.

Rykkergebyrer og parkering

Betaler du din kontrolafgift for sent, har parkeringsselskabet ret til at opkræve et rykkergebyr på 100 kr., men det er en forudsætning, at du har modtaget en kontrolafgift.

Parkeringsselskabet må ikke opkræve et rykkergebyr, hvis det alene har sat opkrævningen for kontrolafgiften under bilens vinduesvisker. Er opkrævningen fløjet væk eller blevet fjernet af forbipasserende, har du ingen chance for at vide, at afgiften skal betales og hvornår.

Du skal meddele parkeringsselskabet, at du ikke tidligere har modtaget en parkeringsafgift, og at du derfor ikke vil betale et rykkergebyr. Mener parkeringsselskabet, at det har ret til at opkræve et rykkergebyr, må det bevise, at du faktisk har modtaget opkrævningen.

Er du uenig i parkeringsafgiften?

Mener du ikke, at du har overtrådt reglerne for parkering på den aktuelle parkeringsplads, må du klage til parkeringsselskabet. Undlader du bare at betale, og viser det sig senere, at du faktisk skal betale kontrolafgiften, skal du også betale eventuelle rykkergebyrer samt eventuelle renter og eventuelle inkassoomkostninger.

Bliver du i retten dømt til at betale parkeringsafgiften, skal du normalt også betale sagsomkostningerne, som kan være på flere tusinde kroner.

Sådan klager du over parkeringsafgifter

Modtager du en opkrævning for parkering på en privat parkeringsplads, som du ikke mener, at du skal betale, bør du:

  • Sende et anbefalet brev til parkeringsselskabet, hvori du tydeligt gør opmærksom på dette
  • Begrunde hvorfor du ikke mener, at du skal betale
  • Beholde en kopi af brevet, så du senere har dokumentation for, hvornår og hvorfor du gjorde indsigelse over for selskabet

Hvis du forholder dig passiv, kan du komme til at give parkeringsselskabet det indtryk, at du accepterer opkrævningen – det kan senere komme dig til skade. Når du har klaget skriftligt, er det op til parkeringsselskabet, om det vil gå videre med en retssag. Sker det, er det en god idé at tage kontakt til Center for Klageløsning.

Hvis du synes, at du har fået en særlig dårlig behandling af et parkeringsselskab, kan du overveje at underrette fx storcentrets administration eller forretningen, som parkeringspladsen hører til, for det er normalt denne forretning, der har ansat parkeringsselskabet til at administrere parkeringspladsen.

Sidst opdateret 19.02.2018

Kunne du bruge siden?

ANDRE EMNER:


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter