Kørekort – hvordan

Se, hvordan du ansøger om et kørekort, og læs om, hvad loven siger om kørekort. Få også styr på, hvad undervisningspakken fra køreskolen skal indeholde.

Kørekort

Du skal typisk ansøge om kørekort via køreskolen. Her udfylder du ansøgningen og udleverer et vellignende pasfoto, lægeattest og førstehjælpsbevis. Køreskolen overbringer ansøgningen samt pasfoto, lægeattest og førstehjælpsbevis til borgerservice.

Læs mere om krav til foto på politi.dk

Hvornår kan du få kørekort?

For at få kørekort til en almindelig personbil skal du:

  • Være fyldt 18 år – du kan dog begynde at tage kortet tre måneder, før du fylder 18 år.
  • Have en lægeattest, hvor lægen har kontrolleret dit syn, hørelse m.v. Attesten må højst være tre måneder gammel, når du ansøger om kørekort, og højst et år og tre måneder ved udstedelsen af kørekortet.
  • Have bopæl i Danmark – der er her tale om din sædvanlige bopæl, hvor du opholder dig mindst 185 dage om året.
  • Have gennemført et kursus i færdselsrelateret førstehjælp. Kursusbeviset må højst være et år gammelt, når du ansøger om kørekort.

Er du ikke dansk eller nordisk statsborger, skal du desuden have en opholdstilladelse, medmindre du lovligt opholder dig her uden en egentlig opholdstilladelse.

Læs mere om kravene til de forskellige kørekort på borger.dk

Kørekort som 17-årig

Den 1. januar 2017 startede en 3-årig forsøgsordning, hvor man som 17-årig kan tage kørekort, og derefter køre bil sammen med en erfaren bilist som ledsager, til man fylder 18 år.

Læs mere om forsøgsordningen på sikkertrafik.dk

Krav til undervisningen

De fleste køreskoler tilbyder en pakke, der indeholder de lovbefalede køre- og teoritimer. Men det er forskelligt, hvad pakken derudover indeholder, så det er vigtigt, at du går tilbuddet grundigt igennem og tjekker priser hos flere køreskoler.

Loven stiller følgende krav til undervisningen, når du skal have kørekort til personbil:

  • 29 teorilektioner á 45 min.
  • 24 kørelektioner á 45 min.

heraf

  • Mindst 4 lektioner á 45 min. på øvelsesbane
  • Mindst 4 lektioner á 45 min. på køreteknisk anlæg

Herudover kan der komme udgifter til fx førstehjælpskursus, lægeerklæring, foto til kørekort, ekstra køretimer, ekstra teoritimer og ekstra prøvegebyr.

Pauser i køreundervisningen

Der er regler for, hvor lange pauser du må holde i undervisningen, fx ved rejser, studieture og lignende. Varer pausen over tre måneder, skal du starte forfra på undervisningen. Den praktiske køreprøve skal være aflagt senest 12 måneder efter, at du har bestået teoriprøven.

Læs om regler for kørekort til andre køretøjer end biler på borger.dk

Kørekort – din lektionsplan

Når du skal til køreprøve, skal du kunne fremvise en detaljeret lektionsplan, der viser, at du har gennemgået den nødvendige undervisning, og hvornår du har gjort det. Sørg for at få udleveret en lektionsplan, så snart du begynder dit undervisningsforløb.

Det er desuden vigtigt, at lektionsplanen udfyldes og underskrives af både dig og kørelæreren efter hver lektion. Allerede ved første lektion skal du have udleveret en lektionsplan. Kørelæreren har også en, og det er hans eksemplar, der bruges ved prøverne, men det er vigtigt, at dit eget eksemplar også bliver udfyldt og underskrevet efter hver lektion, så du har styr på undervisningen.

Sidst opdateret 19.02.2018

Kunne du bruge siden?

ARTIKLER:

ANDRE EMNER:


nyhedsbrevHold dig opdateret
- abonnér på vores nyhedsbrev

FacebookGør som mere end 15.000 danskere
- følg os på Facebook

TwitterFå aktuelle tips, råd og nyheder
- deltag i debatten på Twitter