Skip navigation

Bilsyn

Din bil skal til syn fire år efter indregistreringsdatoen og derefter hvert andet år. Din bil kan blive godkendt, betinget godkendt, indkaldt til omsyn eller ikke godkendt.

bilsyn

Et bilsyn er et kontroltjek af miljømæssige forhold og bilens sikkerhed.

Er bilen, uden at være indkaldt, blevet synet og godkendt, fx i forbindelse med et salg, kan det næste syn dog afpasses efter det seneste syn. Bilen skal også til syn, hvis der er foretaget konstruktive ændringer på bilen.

Synet er en stikprøvekontrol, hvor der fx undersøges styreapparat, bremser, lygter, hjulophæng og støddæmpere. Alt sammen noget der har betydning for færdselssikkerheden. På miljøsiden kontrolleres fx støj og kulilte. Herefter modtager du en synsrapport.

Bilsyn - din bil kan blive:

  • Godkendt

Der er ikke fundet fejl ved bilen.

  • Betinget godkendt

Der er fundet mindre væsentlige fejl på bilen. De aktuelle fejl fremgår af synsrapporten. Du skal sørge for at udbedre fejlene. Først derefter er bilen lovlig. Du kan selv udbedre manglerne uden at skulle til omsyn. 

  • Indkaldt til omsyn

Du får en frist til at få bilen bragt i orden, hvorefter den skal til et omsyn. Først når bilen er blevet godkendt, er den lovlig. 

På Færdselsstyrelsens hjemmeside kan du se eksempler på fejl, der kan sende din bil i omsyn

  • Ikke godkendt

Er bilen i så dårlig stand, at den ikke kan anvendes, bliver den kasseret, og politiet inddrager nummerpladerne.

Valg af synshal

Der er store prisforskelle på bilsyn, og nogle synshaller tilbyder rabatter og andre ydelser. Tjek priser på bilsyn og omsyn, og find en synshal, der passer dig.

Se også efter Færdselsstyrelsens smileyordning. Færdselsstyrelsen kontrollerer alle synshaller i Danmark flere gange årligt. Færdselsstyrelsen giver synshallerne en smiley, der fortæller dig, hvor god den enkelte synshal er til at overholde de tekniske og administrative krav, der stilles til en synshal og dens arbejde.

Færdselsstyrelsens tilsyn indebærer blandt andet, at Færdselsstyrelsens inspektører gennemfører et helt syn på et køretøj, der netop er blevet synet i synshallen.

En smiley er ikke baseret på et enkelt tilsyn. Den viser derimod, hvor god synshallen har været til at efterleve Færdselsstyrelsens krav over længere tid.

Klarer en synshal sig dårligt, vil hallen få ekstra besøg af Færdselsstyrelsens inspektører, der følger op på, om synsarbejdet er blevet forbedret. Hvis en synshal gentagne gange har lavet alvorlige fejl, kan synshallen blive lukket.

På Færdselsstyrelsens hjemmeside kan du se et kort over alle synshallerne. Når du klikker på den aktuelle hal, kan du se den seneste kontrolsmiley.

Bilsyn – tilkøb

Mange bilsynshaller tilbyder også andre ydelser, fx rusteftersyn og udenlandske miljømærker. Så overvej dine behov, når du alligevel er i synshallen.

Hvis du fx skal på ferie i udlandet eller overvejer at sælge din bil, så tjek, om synshallen tilbyder andre ydelser, du har brug for, og hvad de koster. Mange synshaller tilbyder brugtbilsattest, rusteftersyn, nummerpladesikring, miljømærker og meget andet.

Bilsyn og rabat

Mange synshaller tilbyder rabat, fx hvis du er medlem af en indkøbsforening, eller hvis du vælger en ”skæv tid”, fx om formiddagen. Selvom du ikke umiddelbart får tilbudt en rabat, kan du måske forhandle dig til en, især hvis du bestiller en ydelse ud over selve synet.

Få aftalen på skrift

Når du indgår en aftale om et bilsyn og eventuelt andre ydelser, vil det være en fordel for dig at få aftalen på skrift, eventuelt i en mail. Opstår der senere problemer, er der ikke tvivl om, hvad der var aftalt.

Læs mere om autoreparationer

Læs mere om køb af brugt bil

Klager over bilsyn

Er du utilfreds med synshallens afgørelse, kan du gå videre med din klage til Færdselsstyrelsen.

Bemærk, at klagefristen er fire uger fra den dato, hvor afgørelsen om synsresultatet er meddelt.

Du finder en klagevejledning på bagsiden af din synsrapport.

Gå til Færdselsstyrelsen


Sidst opdateret 11.06.2021

KUNNE DU BRUGE SIDEN?