Skip navigation

Sådan påvirker udfasningen af NemID din handel på nettet

06. oktober 2021

NemID vil på sigt blive erstattet af MitID. Da udrulningen sker forskudt, vil forbrugerne i en periode kunne opleve fortsat at skulle bruge deres NemID i nogle sammenhænge, eksempelvis til at godkende køb på nettet. Det er derfor vigtigt, at de beholder deres NemID, selvom de har fået MitID.

Bekræft med NemID”. Denne besked har du formentlig mødt, siden der ved årsskiftet trådte nye regler for sikker betaling i kraft. Reglerne betyder, at du skal godkende langt de fleste køb på nettet en ekstra gang, for eksempel med din NemID-app, før betalingen kan gennemføres.

Fra oktober starter udrulningen af den nye løsning MitID, som skal erstatte NemID. Udrulningen sker forskudt, og det betyder, at forbrugerne i en periode vil kunne opleve, at de fortsat skal bruge deres NemID i nogle sammenhænge, selvom de har fået MitID. I andre tilfælde vil de skulle bruge MitID.

Først i løbet af 2022 vil det eksempelvis blive muligt at bruge MitID til nethandel. Indtil da skal forbrugerne gøre, som de plejer, når de godkender betalinger på nettet.    

”Forbrugerne skal være opmærksomme på, at de i en periode kan opleve, at der er forskel på, hvilken løsning de skal bruge afhængigt af, om de eksempelvis handler på nettet eller logger ind på en offentlig side, fx borger.dk. Det er derfor vigtigt, at forbrugerne beholder deres NemID, indtil de får besked fra deres bank eller i deres e-Boks om andet,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Udrulningen af det nye MitID sker løbende fra oktober 2021 til udgangen af oktober 2022. MitID fås først og fremmest som app. Hvis du ikke har mulighed for at bruge appen, findes følgende alternativer: MitID kodeviser, MitID kodeoplæser eller MitID chip. Overgangen fra NemID til MitID foregår via din bank. Du får besked i din net- og mobilbank, når det er din tur.

Det er vigtigt, at du venter med at gøre noget, til du får besked i din net- eller mobilbank om, at det er din tur til at få MitID. Hvis du modtager SMS’er eller mails i din private indbakke, hvor du bliver bedt om klikke på et link for at kunne få MitID, så vær på vagt. Ingen myndigheder eller banker vil kontakte dig via mail på den måde, og det kan være forsøg på phishing.

Du kan læse mere om MitID her

Fakta: Sådan påvirker udfasningen af NemID din handel på nettet

NemID vil på sigt blive erstattet af MitID. Overgangen fra NemID til MitID foregår i trin.

Først i løbet af 2022 kan du bruge MitID til nethandel. Du får besked, når du ikke længere skal bruge NemID.

Indtil da kan du fx bruge:

  • NemID nøgleapp
  • NemID nøgleviser
  • Kombination af sms-kode og et personligt kodeord
  • Mobilbetalingsløsninger, hvis webshoppen modtager disse.
  • Du kan kontakte din bank for mere information om hvilke løsninger, du kan anvende.

Pressekontakt:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

 

 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet