Skip navigation

Forbrugere taber sager om sammenbrændte espressomaskiner

30. april 2019

Forbrugerklagenævnet har netop afgjort, at to forbrugere ikke kunne hæve købet, efter deres espressomaskine var brændt sammen, mens en tredje kunne, fordi vedkommende havde fået udleveret en forkert manual. Det er forbrugernes ansvar at læse og følge manualen.

Har du købt et elektrisk produkt? Så husk at læse manualen grundigt, før du tager produktet i brug.

Sådan lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter flere sager i Forbrugerklagenævnet, hvor forbrugernes espressomaskiner var brændt sammen. Espressomaskinerne var af mærket Rancilio Silvia E.

”Nogle produkter kan være komplicerede at bruge. Læs derfor manualen grundigt igennem, før du tager produktet i brug. Har du fået udleveret en korrekt manual, og går produktet i stykker, fordi du har brugt det forkert, vil du få svært ved at få medhold i en eventuel klagesag,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Susanne Aamann.

I de tre sager fra Forbrugerklagenævnet var varmelegemet på espressomaskinerne brændt sammen, fordi espressomaskinen var kogt tør.

Ifølge Forbrugerklagenævnets sagkyndige skyldtes det sandsynligvis, at steamfunktionen, der typisk bruges til at varme og skumme mælken, havde været aktiveret, uden at der var vand på kedlen. Af manualen fremgik det, at der skulle fyldes vand på kedlen, når der var steamet vand til to kopper.

Espressomaskinen havde ingen måler for vandniveau, og varmelegemet på maskinen kunne være tændt 30 minutter, før auto-sluk-funktionen slog det fra. Ifølge den sagkyndige var maskinen derfor afhængig af at blive betjent 100 procent korrekt.

Forbrugerklagenævnet vurderede, at skaderne på espressomaskinerne skyldtes, at forbrugerne ikke havde brugt maskinerne korrekt. I to af sagerne fik forbrugerne derfor ikke medhold.

I den tredje sag havde forbrugeren fået udleveret en manual til en anden model end den espressomaskine, som forbrugeren havde købt. Nævnet vurderede på den baggrund, at espressomaskinen havde en mangel, og at forbrugeren kunne hæve købet og få tilbagebetalt købesummen på knap 3.500 kroner.

”Når du køber et produkt, skal der følge en manual med, hvis manualen er nødvendig for, at du kan bruge og vedligeholde produktet. En espressomaskine er et kompliceret produkt, og får du ikke udleveret en korrekt manual, vil det være en mangel efter købeloven. Det betyder, at du vil kunne have ret til at hæve købet eller få et afslag i prisen,” siger Susanne Aamann.

På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, kan du læse mere om reglerne for brugsanvisninger og manualer. 

Om manualer:

  • Der skal følge en manual med, når du køber varen, hvis det er nødvendigt for montering, brug og vedligehold
  • Det vil være en mangel efter købeloven, hvis der ikke følger en manual med varen, når brugsanvisningen er nødvendig
  • Har du aftalt med sælgeren, at der ikke skal følge en manual med, vil det ikke være en mangel, at du ikke får udleveret den
  • Manualen skal være på dansk, hvis varen har været markedsført på dansk
  • Manualen behøver ikke være på papir. Det kan være i orden, at sælgeren henviser til en hjemmeside, hvor du kan downloade de nødvendige oplysninger

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet