Skip navigation

Nye betalingsvaner på vej

15. maj 2018

Nye regler for betalingskort kan ændre danskernes betalingsvaner. Det er værd at undersøge, hvilket kort der er fordelagtigt at betale med hvornår.

Uanset om der købes et par sko eller et weekendophold, så er det stadig Dankortet, som danskerne foretrækker at betale med, men brugen af andre betalingskort vokser støt. Som forbruger er det værd at overveje, hvilket kort det er mest fordelagtigt at betale med.

”Ved årsskiftet fik vi nye regler, som blandt andet betyder, at man ikke skal betale gebyr, hver gang man betaler med kort. Derudover har vi med andre regler banet vejen for, at udstederne kan udvikle endnu bedre løsninger, som kan komme forbrugerne til gode ,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

De fleste danskere betaler med Dankort – både på nettet, og når de handler i fysiske butikker. Sidste år fandt forbrugerne Dankortet frem tre ud af fire gange, når de betalte med kort. Det viser en for nylig offentliggjort rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Typisk kan forbrugeren vælge mellem flere forskellige kort, da størstedelen af butikkerne i Danmark accepterer mere end en type betalingskort. Det er op til forbrugeren at vælge, hvilket af de kort som butikken tager imod, der betales med, og det valg kan have betydning for forbrugeren.

”Nu hvor alle kort er gebyrfrie, er der særlig grund til at overveje, hvilket kort, man bruger hvornår. Der kan være andre fordele og ulemper ved de enkelte kort, så vi opfordrer forbrugerne til at sætte sig ind i vilkårene, før de handler,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jacob Schaumburg-Müller.

”Med kreditkort følger for eksempel en rentefri periode, før betalingen falder, mens andre kort indeholder rabatter på og forsikringer af det produkt man har købt. Der kan også være årlige gebyrer for at have kortet eller andre omkostninger, som gør det pågældende kort mindre attraktivt,” tilføjer han.

De nye regler indebærer, at butikkerne ikke må opkræve kortgebyrer ved betaling med de mest almindelige betalingskort. De må dog stadig opkræve gebyrer på for eksempel firmakort, som er kort udstedt til erhvervslivet og offentlige institutioner.

Danskerne er de europæere, der oftest betaler med kort. I alt brugte danskerne betalingskortet knap 1,9 milliarder gange i 2017 svarende til, at hver dansker i snit fandt kortet frem 329 gange.

Sideløbende med kortene vinder nye betalingsformer frem som for eksempel de mobile betalingsløsninger. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har spurgt omkring 1000 danskere om deres betalingsvaner. Ni ud af ti har anvendt mere end én betalingsløsning i løbet af 2017, og over halvdelen har anvendt tre eller flere.

Gode råd om brug af betalingsløsninger:

  • Sæt dig ind i vilkårene for dine betalingskort og hold øje med, om der er kommet nye og for dig bedre betalingsløsninger.
  • Hvis du har et VisaDankort, så kan du vælge, om du betaler med Visa- eller Dankortdelen. Tjek fordele og ulemper herved.
  • Tjek, om der følger forsikringer eller andre goder med, hvis du betaler med et kreditkort
  • Hold øje med, at der ikke uretmæssigt bliver trukket gebyr, når du betaler med betalingskort. Husk dog, at det stadig er lovligt at opkræve gebyrer på for eksempel firmakort.
  • Husk, at når du for eksempel bruger MobilePay, så kan du knytte flere kort dertil
  • Vær opmærksom på, at pengene hæves straks på et debetkort, mens der er en kreditperiode på et kreditkort.

Kilde forbrug.dk

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

Læs hele Betalingsrapporten

Kunne du bruge siden?