Skip navigation

Guide: Her er de gode råd til årets konfirmander

25. april 2018

Hvor lang tid er et gavekort gyldigt? Og hvad er reglerne for at bytte gaverne eller blå mandag-købet? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet gode råd til årets konfirmander og deres forældre.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen informerer på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, uvildigt om regler og rettigheder på forbrugerområdet.

Årets konfirmationer er i gang. Vi har her samlet gode råd til, hvad konfirmanderne – og deres forældre - skal være opmærksomme på, hvis gaven skal byttes, eller der skal shoppes på blå mandag.

”Et gavekort giver dig en frihed til at vælge det, du ønsker. Men husk at få det brugt. Det er vigtigt, at du ikke bare lægger det i en skuffe og glemmer det, for så kan pengene være tabt,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann og tilføjer:

”Et gavekort er som udgangspunkt gyldigt i tre år, men der kan godt være aftalt en kortere frist, som bare ikke må være urimelig kort. Det er derfor vigtigt, at konfirmanderne tjekker, hvad fristen er for at bruge kortet.”

Guide: Gode råd til årets konfirmander

  • Sørg for at få en bon eller et garantibevis på de gaver, du får på den store dag. Du skal bruge dem, hvis du senere skal bytte gaven, eller hvis der viser sig at være en fejl på den, som du vil klage over
  • Brug dine gavekort. De kan blive glemt og udløbe. Som udgangspunkt er et gavekort gyldigt i tre år, men der kan være aftalt en anden frist. Er der aftalt en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort
  • Skal du shoppe på blå mandag? Tjek, om butikken giver bytte- eller returret, inden du køber. Fysiske butikker bestemmer selv, om de vil give dig ret til at returnere varen eller få den byttet til noget andet
  • Shopper du på nettet, har du 14 dage til at fortryde købet, hvis varen er købt i en netbutik inden for EU
  • Husk, at du har ret til at klage i to år, hvis gaven eller varen har en fejl, som butikken er ansvarlig for.
  • Klag straks dér, hvor gaven eller varen er købt, hvis der er noget galt med den. Medbring bonen. Den er dit bevis for, at varen er købt og betalt
  • Vil du bruge dine konfirmationspenge på et abonnement? Få dine forældre til at tjekke aftalen, inden du køber - med hjælp fra dem. Når du er under 18 år, er du ikke gammel nok til at låne penge eller fx købe ny telefon eller andet med et abonnement.

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Læs mere om reglerne for at bytte eller returnere en vare

Læs mere om reglerne, hvis varen har en fejl

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen står bag en lille film med gode råd om forbrugerrettigheder målrettet nyslåede konfirmander. Du finder filmen her.

For yderligere information:

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft på telefon 41 71 50 98.

Kunne du bruge siden?