Skip navigation

Udløbet gavekort kunne stadig bruges

15. august 2017 - Sidst opdateret: 15. august 2017

Som udgangspunkt gælder et gavekort i tre år, men ikke altid. Tjek frister og vilkår, lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter en afgørelse fra Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme. Nævnet afgjorde, at beløbet, der stod på forbrugerens gavekort, stadig kunne bruges til køb af andre ydelser hos feriecentret, selvom kortet var udløbet.

Forbrugerne risikerer spildte penge, hvis de ikke bruger deres gavekort til tiden. Derfor er det en god idé at sætte sig godt ind i frister og vilkår for at bruge kortet. Sådan lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter en afgørelse fra Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme.

”Et gavekort er efter forældelsesfristerne gyldigt i tre år, og derefter vil pengene som udgangspunkt være tabt. Der kan dog være tilfælde, hvor forbrugeren og virksomheden har aftalt specifikke vilkår for at bruge kortet, og så er det dem, der gælder,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

I sagen fra Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme havde forbrugeren købt et gavekort til tre overnatninger i et feriecenter til en værdi af 1.359 kroner.

På gavekortet stod der, at det ikke kunne byttes til kontanter, men at det havde den betalte værdi, hvis forbrugeren ikke nåede at bruge det i den periode, der stod på kortet.

Forbrugeren fik to gange forlænget gavekortet, så det sammenlagt var gyldigt i fem år. Feriecentret ville ikke indløse kortet, da forbrugeren ville bruge det, efter de fem år var gået.

Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme gav feriecentret medhold i, at gavekortet var udløbet, fordi der var gået mere end tre år, siden feriecentret sidst havde fornyet det. På gavekortet stod der imidlertid, at det havde den påtrykte værdi på 1.359 kroner, hvis det ikke blev brugt til tiden. Derfor kunne forbrugeren stadig bruge beløbet, der stod på gavekortet.

”Når forbrugerne tjekker vilkårene for at bruge gavekortet, skal de blandt andet se efter, om der er aftalt en kortere tidsfrist, og om der er særlige vilkår for at bruge kortet, fx om det kun kan bruges på bestemte varer og ydelser og i bestemte perioder. På den måde kan de både undgå skuffelser og ærgerlige konflikter med virksomheden,” siger Susanne Aamann.

I en undersøgelse fra 2016 foretaget af Wilke for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen svarede godt 20 procent af danskerne, at de inden for de seneste to år havde kasseret mindst et gavekort, fordi det var udløbet. Læs mere om undersøgelsen her: "Hver femte har ikke brugt gavekortet"

Hvad gælder for gavekort?

  • Et gavekort har en gyldighed på tre år, medmindre der er aftalt en anden frist
  • Er der aftalt en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort. Der findes ingen fast regel for, hvor kort fristen må være. Som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation
  • Som udgangspunkt kan du ikke få pengene for et gavekort udbetalt. Få det skrevet på kortet, hvis virksomheden lover det

 For yderligere information:

 Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet