Skip navigation

Risikabelt ikke at få bankaftalen på skrift

31. maj 2017

Det kan være risikabelt ikke at have låneaftalen på skrift, før du skriver under på kontrakten om en ny bolig eller bil, viser en afgørelse fra Pengeinstitutankenævnet. En mundtlig aftale er bindende, men sværere at bevise. Derfor er det altid sikrest at få den på papir, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Det kan blive en dyr affære for forbrugerne, hvis de ikke har låneaftalen med banken på skrift, før de skriver under på et køb af bil eller bolig. Det viser en afgørelse fra Pengeinstitutankenævnet.

Her kostede det et par omkring 8.300 kroner at annullere købsaftalen med bilforhandleren, fordi de ikke kunne bevise, hvorvidt de havde indgået en låneaftale med banken eller ikke.

”Det sikreste er at få aftalen på skrift. Det gælder ikke kun bankaftaler, men også aftaler med for eksempel håndværkeren eller autoværkstedet. En mundtlig aftale er bindende og juridisk set lige så god som en skriftlig, men den er svær at dokumentere, hvis der opstår problemer,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

I sagen fra Pengeinstitutankenævnet sendte banken via netbanken indledningsvis parret en vejledende beregning på, hvad henholdsvis et variabelt og et fastforrentet lån på 196.000 kroner ville koste.

Herefter ringede parret til banken med spørgsmål. Parret mener, at banken under telefonsamtalen gav dem et tilsagn om lån, men det bestrider banken. Da banken senere modtog årsopgørelser og andre dokumenter fra parret, afslog den at give dem lånet. Da havde parret allerede underskrevet en købsaftale på bilen, som de måtte annullere.

Pengeinstitutankenævnet gav banken medhold i, at den ikke skulle erstatte de omkring 8.300 kroner, det kostede at annullere bilkøbet, fordi parret ikke kunne bevise, at banken havde givet dem tilsagn om lån.

”Vores råd til forbrugerne er, at de altid får alle aftaler på skrift, så der ikke er usikkerhed om, hvad der er aftalt. Skal de købe bolig eller bil, er der tale om store investeringer, som de ikke nødvendigvis kan fortryde, eller som kan være dyre at annullere,” siger Susanne Aamann.

Sådan er reglerne, hvis du fortryder bil- eller boligkøbet

  • Bilkøb: Du har ikke en lovsikret fortrydelsesret ved bilkøb. Forhandleren kan dog vælge at lade dig annullere købet mod, at du betaler erstatning for det eventuelle tab, som forhandleren har lidt i forbindelse med handlen. Det er forhandleren, som skal bevise, at han har lidt tab.
  • Boligkøb: Du kan fortryde købet inden for de første seks hverdage, efter aftalen er indgået, mod at du betaler 1 procent af den kontante købesum til sælgeren. Du skal meddele det skriftligt til sælgeren, inden fristen er udløbet.

Læs afgørelsen fra Pengeinstitutankenævnet

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 16.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet