Skip navigation

Husk gavekortet, konfirmander

28. april 2017

Gavekort kan være en rigtig god idé at give årets konfirmander, så længe konfirmanden husker at indløse dem. Godt 20 procent af alle danskere har måttet kassere et gavekort, fordi det var udløbet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lancerer i dag en lille film med gode råd til de nyslåede konfirmander.

Ud over højtideligheden i kirken er konfirmationer for mange lig med fest, god mad og gaver. Især gavekort kan være en god ting at give, da konfirmanderne selv kan vælge, hvad det skal bruges til. Men kortet kan på den lange bane også vise sig at være spildte penge.

Godt 20 procent af danskerne har i en tidligere undersøgelse foretaget af Wilke for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen svaret, at de inden for de seneste to år har kasseret mindst et gavekort, fordi det var udløbet. 

”Gavekort er gode at give, fordi konfirmanderne har frihed til selv at vælge, hvad kortet skal bruges til. Desværre er der en risiko for, at kortet aldrig bliver brugt. Så tænk over, om det er sandsynligt, at konfirmanden får indløst gavekortet,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Et gavekort er gyldigt i tre år, medmindre der er aftalt en kortere frist med butikken. Er der aftalt en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort.

Konfirmanderne risikerer dog også at miste pengene på gavekortet af andre grunde, for eksempel hvis butikken går konkurs eller bliver solgt, inden de når at indløse kortet.

For at hjælpe konfirmanderne godt på vej med deres køb på blå mandag lancerer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i dag en lille film målrettet konfirmander med gode råd til deres forbrug efter festen.

”Nogle af de vigtigste råd, vi kan give konfirmanderne, er: Tjek priser på forhånd, undersøg, om butikken tilbyder returret, før du køber, og gem din bon, så du kan bevise, at du har handlet netop der. Så kommer du ikke helt galt afsted,” siger Susanne Aamann.

Fem gode råd til konfirmanden

  • Brug dine gavekort. De kan blive glemt og udløbe. Læg ikke gavekort i skuffen, men beslut, hvornår du vil bruge dem
  • Tjek, om butikken giver bytte- eller returret, inden du køber. Fysiske butikker kan selv vælge, om de vil give dig bytte- og returret. Det er rart at kunne bytte, hvis du fortryder nogle af dine indkøb fx fra blå mandag
  • Gem din bon. Du skal bruge den, hvis du senere skal klage over varen
  • Du har ret til at klage over en vare i to år, hvis varen har en fejl, som butikken er ansvarlig for
  • Få dine forældre til at læse det med småt. Når du er under 18 år, er du ikke gammel nok til at låne penge eller fx købe ny telefon med et abonnement. Få dine forældre til at tjekke aftalen, inden du køber med hjælp fra dem

Du finder filmen med gode råd til konfirmander her.

For yderligere information:

Kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 71 50 98.

Kunne du bruge siden?


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 16.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet