Skip navigation

Forbrugere får misbrugt betalingskort på natklubber i udlandet

05. oktober 2017

Pengeinstitutankenævnet afviser flere sager, hvor forbrugere klager over, at de har fået trukket meget store beløb i forbindelse med natklubbesøg i udlandet. Pas særlig godt på dit betalingskort, hvis du tager det med ud i nattelivet, lyder rådet til forbrugerne.

Skal efterårsferien eller weekenden bruges på en festtur til udlandet? Så pas godt på dit betalingskort, hvis du tager det med ud i nattelivet.

Pengeinstitutankenævnet ser flere sager, hvor forbrugerne efter en natklubtur i fx Spanien, Tyskland, Polen, Tjekkiet, Frankrig og Rumænien klager over, at der er hævet mange tusinde kroner fra deres konto.

Ofte må Pengeinstitutankenævnet dog afvise sagerne, fordi det ikke ved ankenævnet kan bevises, at betalingskortet er misbrugt, idet både chip og pinkode er brugt til at hæve pengene.

Forbrugerne har typisk ikke opdaget, at kortet midlertidigt har været væk under hævningerne. Og de mener ikke, at de har oplyst deres pinkode til nogen.

”Selvom betalingskort er en meget sikker betalingsform, skal forbrugerne tage deres forholdsregler, især hvis de skal i byen. Der er grund til at være særlig opmærksom, hvis nogen beder én om at indtaste pinkoden flere gange, og man skal lade være med at udlevere sit kort til andre,” siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse af betalingskortmarkedet fra 2016 viser, at der i 2015 var omkring 46.000 sager med registreret misbrug af dansk udstedte betalingskort i udlandet, og at der i alt blev misbrugt for mellem 226 og 227 mio. kr.

Størstedelen af misbruget med dansk udstedte betalingskort foregik på udenlandske hjemmesider.

”Opdager du, at der bliver trukket beløb, som du ikke kender til, fra din konto, så kontakt straks din bank, og få spærret kortet. Informerer du ikke banken i tide, risikerer du at miste muligheden for at få pengene tilbageført,” siger Susanne Aamann.

På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, kan forbrugerne læse mere om reglerne, hvis betalingskortet bliver misbrugt. De kan også se, hvad indsigelsesfristerne er ved misbrug af betalingskortet.

Undgå at dit betalingskort bliver misbrugt

• Vær varsom med at udlevere dit betalingskort til andre – heller ikke bartendere eller andet servicepersonale
• Vær opmærksom, hvis du bliver bedt om at indtaste din pinkode flere gange. Det kan være tegn på svindel
• Opdager du under din bytur, at dit kort er væk, så spær det omgående
• Er dit kort blevet misbrugt? Så kontakt banken, straks du bliver opmærksom på det. Informerer du ikke banken i tide, risikerer du, at dine penge går tabt

Se afgørelserne fra Pengeinstitutankenævnet

Læs Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse af betalingskortmarkedet

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

Sidst opdateret: 05. oktober 2017

Kunne du bruge siden?


 brev1Få ny viden om forbrugerområdet
 - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Facebook Gør som mere end 16.000 danskere
 - følg os på Facebook

Twitter
 Få aktuelle tips, råd og nyheder
 - deltag i debatten på Twitter

hammerSe afgørelser fra Forbrugerklagenævnet