Skip navigation

Emojis gjorde ferien til en dyr fornøjelse

23. juni 2017

En forbruger skal betale for 430 SMS’er sendt hjem fra Vietnam, selvom forbrugeren mente, at hun kun havde sendt omkring 20. Forklaringen er brugen af emojis, hvor blot en enkelt kan fylde mange tegn og dermed mange SMS’er. Forbrugeren tabte sin sag ved Teleankenævnet.

Det kan være fristende at sende en emoji af en drink eller en sol, når man ligger ved hotelpoolen langt væk hjemmefra. Men det kan også blive en dyr fornøjelse ved især rejser uden for EU, viser en afgørelse fra Teleankenævnet.

Efter en rejse til Vietnam fik en forbruger en telefonregning på omkring 1.600 kroner, hvoraf de 1000 kroner var for SMS’er.

Forbrugeren mente selv, at hun kun havde sendt omkring 20 SMS’er fra rejsen, men det viste sig, at hun havde brugt mange emojis, der fylder mange tegn, i sine SMS’er, og at antallet derfor løb op i 430 SMS’er.

”Forbrugerne skal være opmærksomme på, at emojis kan fylde mange tegn, og at det derfor kan blive dyrt at bruge dem, særligt i SMS’er uden for EU. Som udgangspunkt skal abonnenten betale for det forbrug, der er registret, også selvom det er højere, end man har haft til hensigt,” siger Nina Lester, sekretariatschef i Teleankenævnet.

Teleselskabet kunne dokumentere, at SMS’erne var sendt fra forbrugerens simkort. Forbrugeren derimod mente ikke, at teleselskabet havde informeret hende om, hvad det kostede at bruge emojis.

”Det er en god idé, hvis forbrugerne allerede hjemmefra tjekker prisen på at bruge telefonen i det land, de skal rejse til. Især ved rejser uden for EU, som ikke er omfattet af de nye roamingregler. Derudover kan de bruge lejligheden til at undersøge, om de har det bedste abonnement til prisen. For mange vil der være penge at spare ved at skifte teleselskab, viser vores tidligere undersøgelser,” siger Mette Rose Skaksen, der er vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I Teleankenævnet fik teleselskabet medhold, blandt andet fordi selskabet ikke har indflydelse på, hvor mange tegn de enkelte emojis fylder, og fordi forbrugeren fortsatte med at sende SMS’er, selvom hun allerede under rejsen blev gjort opmærksom på, at der hver dag blev trukket store beløb på hendes konto.

Gode råd om brug af emojis:

  • Som hovedregel er der 160 tegn i en SMS. Overstiger beskeden 160 tegn, bliver den delt op i flere SMS’er
  • Emojis kan fylde mange tegn. Antallet afhænger af, hvilken emoji du bruger, og hvilken mobiltelefon du sender fra
  • Nogle mobiltelefoner har en tæller, så du kan se, hvor mange tegn du bruger. Det gælder dog ikke alle modeller

Læs afgørelsen fra Teleankenævnet

Læs mere om brug af mobiltelefonen i udlandet

Se fakta om skift af mobilselskab

For yderligere information:

Kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens pressesekretariat: 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet