Skip navigation

Nu skal du selv vælge, hvordan du vil betale

09. juni 2016 - Sidst opdateret: 09. juni 2016

Fra den 9. juni ændres reglerne for betalingskort i EU. Det vil give flere valgmuligheder til forbrugerne, som også kan få glæde af mere kamp om at sænke butikkernes udgifter til at modtage betalingskort. 

Forbrugerne skal fremover selv kunne bestemme, om det er Dankortet, Visa-kortet eller en hidtil ukendt løsning, de vil anvende til at betale for indkøb på nettet og i fysiske butikker. 

Nye EU-regler betyder fra den 9. juni i år, at forbrugerne i alle tilfælde skal kunne vælge det ene betalingsvaremærke frem for det andet på deres kort, hvis butikkerne tager imod det.

Hidtil har det eksempelvis været automatisk bestemt, at det i Danmark var Dankortet, der stod for betalingen, selvom kundens betalingskort både indeholdt Dankort og et Visa-kort. 

Med de nye regler får forbrugerne udvidet mulighed for at træffe et valg mellem betalingsvaremærke eller mellem debet og kreditkort alt efter, hvad der er billigst eller på anden måde mest fordelagtigt. 

”Snart kan forbrugerne aktivt vælge den betalingsløsning, de finder bedst eller billigst for dem selv. Vi forventer, at butikkerne ligeledes kan udnytte et bredere udvalg af betalingsløsninger til at betale mindre per transaktion eller til at få glæde af endnu bedre løsninger,” lyder det fra kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Martin Nyvang.

Forbrugerne gør sig selv en tjeneste, hvis de aktivt opsøger gevinsten forbundet med de nye regler.   

”Butikkerne skal fremover tilbyde dig at vælge mellem de annoncerede betalingsløsninger og ikke blot én betalingsløsning, som automatisk får fortrinsret. Det er vigtigt, at du som forbruger er opmærksom på, om du også får den valgmulighed, du har ret til,” siger Martin Nyvang og tilføjer, at regningen kan ende hos forbrugerne selv, hvis butikkerne ikke selv opsøger de bedst mulige aftaler for betalingsløsninger.

”Hvis butikkerne ikke sørger for at finde de bedste og billigste betalingsløsninger, vil omkostningerne ofte lande hos forbrugerne, der må betale højere priser for det, de køber.” 

Det forventes samtidig, at flere betalingsvaremærker kan komme til, og at det samme betalingskort kan indeholde flere kombinationer af betalingsløsninger end hidtil set.

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Læs mere om de nye reglers betydning for forbrugere og erhvervsdrivende

Test din viden om betalingskort i forbrug.dk's quiz

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet