Skip navigation

Nu har forbrugerne 48 timer til at genoverveje kviklån

02. januar 2017 - Sidst opdateret: 02. januar 2017

Når en forbruger i dag skriver under på, at han ønsker et såkaldt kviklån, så kan han fortryde efter 48 timer. Efter de to døgn skal han genbekræfte sit lån. De nye regler om en såkaldt ”cool-off”-periode gælder fra i dag. 

Den 1. januar 2017 kom der nye regler for kviklån. De nye regler giver forbrugerne 48 timer til at overveje, om de virkelig gerne vil have det kviklån, som de har søgt om, og hvis ikke, kan de nå at fortryde. 

”Den nye 48-timers regel skal være med til at sikre, at forbrugere undersøger alternative muligheder og måske finder en billigere løsning, så de ikke kommer til at sætte sig i alt for stor og unødvendig gæld,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Niels Christian Beier.

Reglerne har til formål at begrænse impulslån. En analyse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lavede i 2015, viste, at mere end 40 procent af forbrugerne efterfølgende fortrød, at de havde taget et kortfristet forbrugslån på mindre end 12.000 kroner. 

Med den nye lov skal forbrugeren af egen drift kontakte låneudbyderen efter 48 timer og acceptere lånetilbuddet. Det giver ham endnu en chance for at overveje, om lånet er en god idé.

De seneste år har markedet for kviklån været i kraftig vækst. I 2010 blev der oprettet godt 20.000 kviklån på i alt 37 millioner kroner. Fire år senere var antallet af lån næsten syv gange højere – ca. 136.000 tog lån på i alt ca. 430 millioner kroner i 2014.

”Et kviklån kan være udmærket, hvis man er i stand til hurtigt at betale det lånte beløb tilbage. Men hvis man ikke kan det, er det en umådeligt dyr måde at låne penge på”, siger Niels Christian Beier.    

Prisen for at låne de godt 430 millioner kroner i 2014 løb op i cirka 140 millioner kroner for forbrugerne. Godt 30 procent af omsætningen hos de virksomheder, der udbyder lånene, stammer fra låntagere, der ikke betaler rettidigt tilbage, og som derfor betaler rykkergebyrer, forlænger lånet eller indgår længerevarende afdragsordninger.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse viste desuden, at langt størstedelen af kviklånene bliver brugt til elektronik, tøj, møbler eller fornøjelser. Kun en lille andel anvendes til for eksempel mad og regninger.

48-timers reglen gælder for:

  • Lån, hvor der ikke skal stilles sikkerhed
  • Lån, hvor der ikke er krav om, at du skal købe en vare eller en ydelse i forbindelse med optagelsen af lånet
  • Lån, der ikke ydes af et pengeinstitut
  • Lån, med en løbetid på højst tre måneder 

For yderligere information:

Kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 71 50 98

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet