Skip navigation

Mange over 60 dumper i viden om rettigheder ved netkøb

23. september 2016 - Sidst opdateret: 23. september 2016

Ældre har gode erfaringer med at bruge penge på nettet. Men en undersøgelse blandt forbrugere over 60 år viser, at mange har huller i kendskabet til deres rettigheder ved netkøb. 

Det er en skrøne, at nethandel kun er for unge. En rundspørge blandt ældre, der handler på nettet, viser, at seks ud af ti over 60 år siger, at de bruger flere eller væsentligt flere penge på blandt andet at købe rejser, computere og kulturoplevelser på nettet end for fem år siden. 

Men knap halvdelen ved eksempelvis ikke, at de har 14 dages fortrydelsesret på mange af de produkter, de køber på nettet. Det viser rundspørgen, der er foretaget af Wilke for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blandt 1084 forbrugere over 60 år.

Det er rigtig positivt, at mange over 60 år i stigende grad griber mulighederne for at handle på nettet. Men du risikerer at snyde dig selv, hvis du ikke kender dine rettigheder,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Niels C. Beier.

Generelt har folk over 60 år et bedre kendskab til deres forbrugerettigheder end de 15-19-årige*, når det kommer til den toårige reklamationsret, og det forhold, at der ikke automatisk er returret i fysiske butikker. Men ved køb på nettet er den ældre del af befolkningen lige så udfordret, som teenagerne er.

Eksempelvis ved knap 70 procent af de over 60-årige ikke, hvad de har ret til, hvis de køber en brugt vare på nettet, der ikke lever op til deres forventninger.

Tallene indikerer, at en stor del af de ældre kan gøre sig selv en tjeneste ved at sætte sig ind i deres forbrugerrettigheder. Det kan de eksempelvis gøre på forbrug.dk, hvor der er gode råd at hente,” siger Niels C. Beier.

Selvom der er huller i de ældres kendskab til deres rettigheder på nettet, er de fleste trygge ved at handle dér. Næsten otte ud af ti er lige så trygge eller mere trygge ved at handle på nettet i forhold til at handle i en fysisk butik.

Fra i dag kan forbrugerne blive klogere på deres rettigheder, når den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, lancerer et tema rettet mod forbrugere over 60.

Læs hele undersøgelsen her

Læs om dine rettigheder ved nethandel på forbrug.dk

Prøv quizzen om nethandel og rejser på forbrug.dk

Se forbrug.dk’s film om muligheder på nettet

(Filmen kan frit benyttes med kildehenvisning til forbrug.dk)

For yderligere information:

Kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 41 71 50 98

*Dette tal er fra en undersøgelse gennemført af analyseinstituttet YouGov for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i perioden 8. maj – 7. juni 2015. Der er i alt gennemført 443 CAWI-interview med danskere i alderen 15-19 år.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet