Skip navigation

Hver femte har ikke brugt gavekortet

21. december 2016 - Sidst opdateret: 21. december 2016

Godt 20 procent af danskerne har inden for de seneste to år kasseret mindst et gavekort, fordi det var udløbet. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Julen er spækket med traditioner. Julemaden skal være traditionel, og gaverne skal være helt rigtige. En af de store klassikere er gavekort. Vælger man at give eller ønske sig gavekort, er der dog god grund til at overveje, om pengene er godt givet ud.

”Et gavekort kan være rigtig fint. Modtageren kan selv vælge, hvad gavekortet skal bruges til, og giveren klarer nemt gavekøbet. Men vi opfordrer både givere og modtagere til at være opmærksom på, at mange ikke får brugt gavekortene.” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Niels Beier.

Undersøgelsen viser også, at der er flere danskere, der har gavekort, end der ikke har. Flertallet af danskerne – godt 58 procent – har mindst ét gyldigt gavekort liggende derhjemme. Knap 12 procent af os har hele tre til fem gyldige gavekort liggende i skuffen.

Jo mere besvær, der er forbundet med at bruge gavekortet, desto større risiko er der for, at indehaveren ikke får det brugt. Det kan for eksempel være, at butikken ligger langt væk fra forbrugeren. Eller gavekortet er til en oplevelse, som kræver, at forbrugeren tager en fridag eller finder en at gå ud at spise sammen med.

Pengene på gavekortet kan også gå til spilde af andre årsager, end at det løber ud. Hvis butikken går konkurs eller bliver solgt, inden modtageren når at bruge gavekortet, risikerer forbrugerne, at gavekortet bliver værdiløst.

”Hvis du har fået et gavekort, så kan det være en god ide at få det brugt så snart, du kan. Hvis du venter for længe, risikerer du, at noget kommer i vejen, og at pengene så er spildt. Læg ikke gavekortet i skuffen, men beslut dig for, hvornår du vil bruge det,” siger Niels Beier.

Gode råd om gavekort

  • Tænk over, om butikken ligger i nærheden af, hvor modtageren kommer til daglig eller et sted, hvor modtageren nemt kan bruge gavekortet. Mange gavekort bliver ikke indløst, fordi de er for besværlige at bruge og bliver glemt eller bliver væk.
  • Overvej, om modtageren vil få brugt gavekortet inden for nær fremtid. Det er bedst at bruge gavekort hurtigst muligt, da pengene kan være tabt, hvis butikken lukker, går konkurs eller får ny ejer, inden kortet bliver brugt. 
  • Vær opmærksom på, hvor lang gyldighed gavekortet har, så du kan vurdere, om modtageren kan nå at få det brugt. Gavekort er som udgangspunkt gyldige i tre år, men gyldigheden kan også være kortere, når blot det ikke er en urimelig kort periode.
  • Undersøg, om gavekortet kan indløses til kontanter, hvis modtageren ikke bryder sig om varerne i butikken. Som udgangspunkt kan man ikke få pengene udbetalt, så få det skrevet på kortet, hvis butikken lover dig det. 

Links

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Svarfordeling på Wilke-spørgsmål

Tænk på de seneste to år. Hvor mange gavekort udløb inden du fik dem brugt?

 

Procent

Antal Respondenter

0

68,5%

691

1-2

18,2%

184

3-5

2,2%

22

Flere end 5

0,5%

5

Jeg har ikke modtaget gavekort inden for de seneste fem år

9,1%

92

Husker ikke

1,5%

15

Total

100,0%

1.009

 

Hvor mange gavekort, som stadig gælder, har du liggende derhjemme i dag?

 

Procent

Antal Respondenter

0

40,7%

411

1-2

43,6%

440

3-5

11,7%

118

Flere end 5

2,8%

28

Ved ikke

1,2%

12

Total

100,0%

1.009

 

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft på telefon 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet