Skip navigation

Halvdelen af os impuls-køber på udsalg

24. november 2016 - Sidst opdateret: 24. november 2016

I morgen er det Black Friday, og her vil halvdelen af kunderne sikkert komme til at købe noget, som de ikke havde planlagt. En Wilke-undersøgelse udført for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at 51 procent af danskerne let bliver lokket til impulskøb, når de er på udsalg. 

De lækre, men dyre vinterstøvler, den nye mobiltelefon eller den nye franske gryde kan ryge i indkøbsvognen på fredag, når Black Friday løber af stablen – også selvom det slet ikke var meningen, vi skulle have det.  

Halvdelen af danskerne har det med at købe andet eller mere end planlagt, når de er på udsalg. Og 14 procent synes, at de har brugt for mange penge på udsalg. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Vi kender alle sammen det med at blive grebet af udsigten til at gøre et udsalgskup, og halvdelen af os impuls-køber, når vi er på udsalg. Men måske er udsalgskuppet slet ikke et kup. Det er altid en god idé at tjekke, om der er bedre alternativer, før man køber,” siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Niels Beier.

Det kan være, at den billige vare en ældre model eller en udgået farve, så købet måske ikke er så godt til prisen, som det umiddelbart ser ud. Andre butikker kan have varen endnu billigere eller have noget endnu bedre. Derfor er det en god idé at lave sin egen lille markedsundersøgelse, før betalingskortet køres igennem maskinen eller kortnummeret tastes ind på nettet.

Husk at tjekke, om prisen er så god, som den ser ud til. Brug eventuelt prisportalerne på nettet, men brug dem med omtanke. Sammenlign med andre butikkers priser på den samme vare, og tjek varens pris, når det ikke er Black Friday,” siger Niels Beier.

Heldigvis er mange af os gode til at undersøge, om den udsalgspris, vi finder, giver en reel besparelse. 49 procent af de adspurgte svarer, at de på forhånd vidste, hvad varen plejede at koste. Og godt 15 procent tjekkede den nedsatte pris flere steder, før de købte en vare.

Gode råd til tilbudsjagten

 

  • Fokusér på prisen, du skal betale – ikke på det beløb, du sparer.
  • Undersøg markedet – måske kan du få varen billigere andre steder.
  • Tænk over, om du reelt har brug for varen eller bare lader dig lokke af en lav pris.

Læs mere om forbrug og udsalg på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Illustration af Black Friday. Kan frit benyttes, hvis blot I krediterer Louise Thrane Jensen for den

Billede af Niels Beier i trykkvalitet

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft på telefon 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet