Skip navigation

Frit tv-valg til mindst 650.000 husstande med fælles tv-forsyning

01. juli 2016 - Sidst opdateret: 01. juli 2016

Husstande i foreninger og udlejningsejendomme får mulighed for at selv at vælge, om de vil være med i en fælles tv-aftale. Den nye lov træder i kraft 1. juli.

Nogle drømmer om et væld af sportskanaler, andre vil hellere se natur- og dyreprogrammer. Og så er der dem, der slet ikke ser tv. Den nye lov om frit tv-valg er en god nyhed for alle, der ønsker sig en anden tv-løsning, end den, som de i dag er tvunget til via foreningen eller udlejer.

Omkring 650.000 husstande i andels- ejer- og almennyttige foreninger samt udlejningsejendomme betaler i dag til fælles tv-løsning. Men snart er det ikke længere lovligt for foreninger og udlejere at kræve, at husstandene skal abonnere på den fælles tv-aftale.

”Tusindvis af husstande er i dag bundet til at betale for en tv-pakke, som de ikke ønsker. Den nye lov åbner for, at også tv-seerne i ejendomme med en fælles tv-løsning selv får lov at vælge til eller fra blandt de mange tv-tilbud, som i dag er på markedet.” siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Søren Bo Rasmussen, og fortsætter:

”Har du tv via et fællesantenneanlæg, så er her en oplagt mulighed for at gøre op, om din nuværende tv-løsning svarer til det, du faktisk har behov for og det, du har lyst til at betale for. Mange vil kunne få et tv-produkt, som langt bedre matcher deres ønsker, hvis de undersøger mulighederne og tager stilling.”

Det ventes, at op i mod 100.000 husstande vil fravælge den fælles tv-løsning for at skifte til en anden tv-leverandør, streamingtjenester eller lade sig nøje med de licensfinansierede kanaler. Det skønnes, at de vil kunne spare knap 150 kroner om måneden i snit.

”De fleste af tv-seerne i foreninger ventes at fortsætte med at købe tv via foreningen, fordi det fortsat vil være billigst, hvis man ønsker mange tv-kanaler. De kan måske komme til at stå tilbage med en marginalt dyrere tv-løsning, fordi de bliver færre om at dele regningen.”, siger Søren Bo Rasmussen.

Det er ikke sikkert, at loven har virkning fra 1. juli 2016 i alle foreninger og ejendomme. Loven indeholder overgangsbestemmelser for at sikre, at foreninger og udlejere kan undgå at lide økonomiske tab, hvis husstandene ønsker at framelde den fælles tv-løsning. Beboerne kan kontakte deres bestyrelse eller udlejer for at få oplyst, hvornår de kan framelde tv-forsyningen.

En forening eller udlejer må fortsat gerne kræve, at beboerne modtager bredbånd gennem foreningens aftale. Men det må ikke være en betingelse for at modtage bredbånd, at der også modtages tv.

Beregningerne af konsekvenserne af det frie tv-valg i boligforeninger mv. stammer fra en analyse, som konsulenthuset Incentive har foretaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2015.

Læs også forbrug.dk’s guide til forbrugere om fælles tv-forsyning

Foreninger og udlejere kan få vejledning om de nye regler her

Gode råd til forbrugere, der har tv gennem et fællesantenneanlæg:

  • Afklar dine behov og ønsker, så du ikke betaler til noget, du ikke bruger.
  • Hvis du kan nøjes med DR’s kanaler (de licensfinansierede kanaler), så kræver det blot en antenne og et tv med en indbygget digital modtager eller en digital MPEG-4-modtagerboks.
  • Vil du se betalingskanaler – herunder også TV2’s kanaler – så må du betale dig fra det hos en tv-udbyder.
  • Afklar dine modtagemuligheder, fx stueantenne eller parabol.
  • Tjek markedet for kampagnetilbud – men tjek også den faste løbende pris.
  • Tjek om der er ekstra udgifter til fx leje af boks eller gebyrer for kort.
  • Hvis du ikke ønsker at modtage de traditionelle tv-kanaler, men gerne vil se serier og film, kan du i stedet abonnere på en streamingtjeneste.
Kilde: Forbrug.dk

For yderligere information:

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Hanne Arentoft på telefon 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet