Skip navigation

Forbrugere kan ikke altid få hele købesummen retur

18. december 2014 - Sidst opdateret: 18. december 2014

Forbrugerklagenævnet har netop afgjort en række sager om, hvor mange penge forbrugerne kan få tilbage, når de har ret til at hæve et køb. Afgørelserne er de første af deres art efter en højesteretsdom sidste år.

Tidligere fik forbrugerne så godt som altid hele købesummen tilbage, når de havde ret til at hæve et køb. Nu risikerer de at skulle betale for den tid, de har brugt varen uden problemer.

Forbrugerklagenævnet har netop afgjort de første 41 sager om fradrag for brug.

”Forbrugerklagenævnet har set på, hvor lang tid forbrugerne har haft nytte af varen, og hvordan deres klageforløb har været. Det var der stor forskel på, og derfor er sagerne faldet forskelligt ud,” siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Camilla Hesselby.

I fem af sagerne har et flertal i Forbrugerklagenævnet vurderet, at forbrugerne skulle betale for den tid, de brugte varerne uden problemer, mens mindretallet har vurderet, at der ikke skal ske fradrag for brug. De fem sager vedrører køb af computer, handsker og mobiltelefoner.

”Når forbrugeren fremover har ret til at hæve et køb, vil Forbrugerklagenævnet vurdere, om forbrugeren har haft nytte af varen, og om der derfor skal fratrækkes et beløb for det. Det er en konsekvens af Højesteretsdommen,” siger Camilla Hesselby.

I november 2013 gav Højesteret en forbruger medhold i ophævelse i en sag om køb af fladskærms-tv før overgangen til digitalt tv-signal. Retten vurderede, at den erhvervsdrivende kunne fradrage et rimeligt beløb for den tid, forbrugeren havde brugt tv’et, og foretog dermed et fradrag i købesummen for nytte.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Forbrugerklagenævnet.

Pressekontakt

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 4171 5098

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

og få gode råd og ny viden inden for forbrugerområdet